Hoe kun je nou eigenlijk een beetje healthy barbecueën? We hebben al een paar goede zonweken achter de rug. Nederland staat volop in de tuin te barbecueën, en als je net als ik in Amsterdam woont ook in het park. Achter het aanrecht en fornuis staan, dat pakken we wel weer op als het weer omslaat, toch? Barbecueën vind ik reuze gezellig maar maat houden blijft een heikel punt. Hoe zorg ik dat ik hier toch van deze super sociale gelegenheid blijf genieten? En ook niet onbelangrijk: wat ga ik nu eten, nu ik voornamelijk plantaardig eet? Barbecueën is immers een vleesfestijn. In dit blog geef ik wat tips hoe je het barbecueën leuk houdt voor jezelf! Hieronder volgen 5 tips voor healthy barbecueën!

Healthy barbecueën doe je zo:

1. Voorkom dat je jezelf volpropt met brood, begin met een salade

Eén van de redenen waarom ik met barbecueën vaak meer eet dan ik eigenlijk wil, is omdat het eten al snel later is opgediend dan op een ‘normale’ dag. Niet zo gek dat je dan enorme trek hebt en dus vast begint met het brood dat vaak dan al wel op tafel staat. Tegen de tijd dat de eerste grillbatch van de barbecue komt, zit ik eigenlijk al vol. Door niet alleen het brood maar ook een frisse, lichte salade, op tafel te zetten en deze alvast te eten voorkom je ook een hongerklop maar zorg je dat je niet aan al je koolhydratentax zit.

2. Veggies!

De barbecue is niet alleen geschikt voor vlees, ook groenten doen het hier ontzettend goed op. Maak bijvoorbeeld spiesjes met roze ui, champignon, courgette, paprika en aubergine. Of leg een maiskolf op het rooster. Wil je een echt (bij)gerechtje maken dan kan dat ook. Je kunt gevulde courgette of paprika maken. Of wat dat je van deze courgetterolletjes:healthy barbecueën

Tip: Recept voor courgetterolletjes van de barbecue

Wat je nodig hebt: 1 courgette, 2 of 3 verschillende smaken van de Maza salades.
Zo maak je het: snijd met een kaasschaaf plakjes van de courgette en leg deze op het barbecuerooster. Doe hier een klein beetje zou op. Draai om zodra je bruine streepjes van het rooster ziet. Als beiden kanten geroosterd zijn, smeer je een beetje hoemoes aan één van de twee punten van de courgette. Rol de courgette een stukje en doe dan een tweede smaak ertussen voordat je verder rolt. Als het past, doe je dit ook met een derde smaak.

3. Denk aan je eiwitten

Voor de vleeseters is het niet zo moeilijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen tijdens een barbecuemaaltijd. Maar als vega(n) ga je niet voldoende eiwitten binnen krijgen als je het alleen bij groenten houdt. Een vegaburger ligt voor de hand, maar wist je dat falafel het ook goed doet op de barbecue? Falafel is gemaakt van kikkererwten en is daarom een goed alternatief voor vlees of vis!

healthy barbecueën

4. Let op sauzen

Heb je wel eens sauzen vergeleken? Ik had altijd wel in mijn hoofd dat rode sauzen beter waren dan witte sauzen maar toen ik dit zag, schrok ik wel: knoflooksaus = 390 calorieën versus barbecuesaus = 90 calorieën. Wat een verschil hè!

5. Varieer met smeersels

Er is zoveel keuze aan smeersels, het wordt je absoluut niet makkelijk gemaakt. Als vegan kan ik een hoop keuzestress vermijden, want dingen als kruidenkaas en dergelijke vallen af. Meestal houd ik het toch bij hoemoes. Steeds vaker komt daar weer die keuzestress om de hoek kijken want behalve de klassieke hoemoes zijn er inmiddels minstens twintig andere smaken in de schappen te vinden. Maza stuurde me een proefpakket toe. Sommige van deze smaken waren bij mij al bekend, zoals de heerlijke zoete Muhammara. Overigens is dit geen hoemoes maar een paprikasalade met walnoot en granaatappel. In de omschrijving staat dat het pittig is, maar ik proef vooral het zoete van de granaatappel en door de stukje walnoot heeft het smeersel een kleine bite. De hoemoes ontving ik in de volgende smaken: koriander en limoen (kende ik al, deze is zo lekker!), artisjok, zongedroogde tomaat, kerrie en rode biet. Maza heeft ook nog een lijn handgemaakte hoemoes zonder conserveringsmiddelen. Éxtra vers, éxtra lekker! Deze varianten liggen niet in alle winkels, maar ligt ‘ie wel bij jou dan… lucky you! Zeker proberen. Ik was al fan van de gegrilde paprikavariant. Nu kreeg ik ook gekarameliseerde ui met tijm toegestuurd. Ik ben fan! En als je van kipkerrie houd maar dus minder vlees wilt eten, dan is de hoemoes met kerrie een goed alternatief.

healthy barbecueën

Healthy barbecueën, hoe doe jij dat?

Zo, dat waren mijn 5 tips voor healthy barbecueën! Waar houd jij rekening mee? Hoe zorg jij dat je maat houdt? Ik heb maat houden een klein beetje opgegeven. Ik vind het knap als mensen dat kunnen, maar ik weet dat ik bij sociale eetgelegenheden gewoon de neiging heb om te blijven eten. Al helemaal als ik eigenlijk gewoon echt honger heb. Dus als maathouden niet (meer) lukt, dan zorgen dat je veel eet van dingen met veel micronutriënten. Van groenten moet je echt wel héél veel eten wil je daar het woordje TE kunnen zetten. Dus kom maar op met die salades en groentenspiezen! Healthy barbecueën to the max! 😉 Maar houd het wel leuk voor jezelf. Zorg wel dat je kan genieten van die barbecue. Het gaat niet alleen om eten, het gaat om het samenzijn met vrienden en/of familie. Het gaat om het lekkere weer. Het gaat om zwoele zomeravonden. En eet je dan een keer te veel? Tja… dan kun je zeggen: Life happens!

X Ana

 

Nog hard aan de weg timmeren voor jou summer body? Het is nooit te laat om hiermee te beginnen 😉 Doe mee met de Fitgirl Bikini Challenge!