Hardlopen bij verschillende weersomstandigheden

Hardlopen en het weer. Wanneer is dit nou een goede combinatie en wanneer niet? Ik loop eigenlijk door nagenoeg elk weertype, en ieder weertype heeft zijn voor- en nadelen. Laten we eens kijken welke dat voor mij zijn.

Winterweer

Omdat we middenin de winter zitten, trap ik af met hardlopen in de winter. Er zijn verschillende soorten winterweer. Het lastigste weer vind ik sneeuw. En dan vooral als er onder de laag sneeuw een laagje ijs zit, zodat je elke meter het gevaar loopt uit te glijden. Als er echt een laag sneeuw ligt, ga ik meestal niet rennen, maar houd ik het op een flinke wandeling met stevige schoenen. Als er minder sneeuw ligt, vind ik het fijn om door de bossen te rennen. Daar is het naar mijn idee dan toch minder glad en vaak heb je door de beschutting van de bomen minder last van de snijdende wind. In echt koud winterweer kleed ik me lekker warm, met een thermoshirt en soms een bodywarmer, en zorg ik dat ik iets over mijn oren draag en een paar dunne handschoenen. Het moeilijkst van lopen in de kou is de deur uit gaan. Zodra ik door het winterzonnetje ren, ben ik meteen blij dat ik ben gegaan en ben ik meteen helemaal opgeladen. Ik loop dat het liefst laat in de ochtend of vroeg in de middag, dan staat de zon het fijnst. Als ik eigenlijk echt geen zin heb om mezelf van de bank af te slepen en naar buiten te gaan, maak ik meestal hetzelfde rondje. Dan weet ik precies hoe ver ik ga en weet ik op elk moment hoe ver ik nog moet. Maar als ik dan klaar ben voelt het wel extra goed. Die eerste meter is het moeilijkst.

sneeuw

Regen

Hebben jullie dat ook, dat je heel gelukkig wordt van rennen in de regen? Ik loop dan met een belachelijke smile op mijn gezicht. Gelukkig ben ik niet de enige, er blijken heel wat regenliefhebbers te zijn in hardloopland. Als het regent lijkt het beter te lukken om mijn hoofd leeg te maken. Maar je hebt regen en je hebt regen. Ik vind het heerlijk als het een beetje miezert, dan lijkt het alsof ik gemakkelijker adem krijg, er schijnt dan meer zuurstof in de lucht te zitten. Hardlopen in de regen voelt alsof er niets anders is dan alleen jij, en het is als een overwinning dat je toch maar even door die regenbui rent, het voelt bijna therapeutisch. Hoe zou dat toch komen? Dat je tijdens een regenbui veel beter in staat bent je hoofd te legen? Maar een stortbui krijgt mij toch echt niet de deur uit. Ook ga ik niet als ik net mijn haar heb gewassen, of na het lopen nog iets moet en geen tijd heb om tussendoor mijn haar te wassen. Tja, vrouwenproblemen. Het fijnst vind ik het, als ik naar buiten ga als het nog droog is, en dat het na een paar kilometer zachtjes begint te regenen. Dan is het lekker rustig op straat en voel ik me altijd zo’n bikkel. In de regen lopen lijkt vaak kouder dan het is. Ik heb dan ook vaak gemerkt dat ik me te dik aankleedde. Ik draag geen speciale regenjasjes, die zijn voor mij echt te warm. Wel maak ik meestal een vlecht in mijn haar. Als ik een staart draag gaat het in de regen altijd zo knopen. Ik heb in oktober 2013 de halve marathon van Eindhoven gelopen en die dag regende het en was het ook vrij fris. Ik liep in een hemdje en dat bleek echt te koud. Na 18 kilometer was ik door mijn reserves heen en kreeg ik het ijskoud. Het kostte me 2 lange hete douches die avond om weer een beetje warm te worden.
Ben jij een goedweerloper? Of een echte bikkel die door weer en wind gaat en ook gaat hardlopen in de winter? Wat is jouw favoriete hardloopweer?


Nike 16215 728x90

running-in-the-rain

Wind

Wind vind ik aan de ene kant vervelend, want je gaat minder snel met de wind van voren en het kan snijdend koud zijn, vooral als het ook nog een beetje regent. Aan de andere kant heb je de wind ook wel eens in de rug, en dan is een flinke wind weer heerlijk. Ik probeer bij wind altijd mijn snelheid lekker op te voeren, zodat mijn gemiddelde van de run dan toch op 11 km per uur komt. Voor winterse wind heb ik een winddicht hardloopjack. Een hoofdband is ook heel prettig bij wind, dan krijg ik geen last van mijn oren en hoor ik mijn muziek beter.

Warmte

Ook dit is een weertype wat veel mensen weerhoudt om te gaan rennen. Ik vind het zelf geen probleem. Als het heel warm is, heb ik snel last van duizeligheid, maar gek genoeg niet tijdens het rennen. Wel direct na het stoppen. Daarom doe ik met warm weer wel wat rustiger aan en zorg ik dat ik goed uitloop. Bij warm zomers weer loop ik het liefst ’s morgens of ’s avonds. Dan is het net ietsje minder warm en schijnt de zon niet recht op mijn hoofd. In de zomer loop ik het liefst in een korte broek en een hemdje.

zon

Het perfecte loopweer

Bestaat het perfecte loopweer? Ik zou zeggen, een temperatuur tussen de 10 en 15 graden en een beetje zon erbij, niet te veel wind en natuurlijk een mooie route.
Maar eigenlijk heb ik zoveel perfecte loopweertypen. Als het regent tijdens mijn run ben ik blij, als het zo mooi zonnig winters is ben ik blij en als het lekker zomerweer is ben ik ook blij. En stiekem ben ik nog het meest voldaan wanneer het eigenlijk echt rotweer is en ik een heel zware run heb gehad.

winter

Loading Senanga Shoplet…

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more