Hardloopfouten – Wat je echt niet moet doen als je lekker wilt hardlopen

Inmiddels sport ik al heel wat jaartjes, maar toch echt niet zonder hardloopfouten. Hardlopen hoort bij mijn vaste routine en doe ik naar aanloop van de halve marathon van Amsterdam zo’n vier keer per week. Ik zou mezelf niet de meest ervaren hardloper noemen, maar toch, een nieuwtje ben ik zeker niet meer. Voor jullie schreef ik al eerder een hele hoop blogs met tips en tricks om het hardlopen leuk én verantwoord te houden.

Toch kan er ook bij mij soms nog wat mis gaan. Vorige week vrijdag had ik een nieuw record op de 10 km willen lopen maar in plaats daarvan droop ik na 2 km rennen al af. Ik was moe, mijn ademhaling zat hoog en ik vond het alles behalve leuk. Ik baalde als een stekker. Niet eens om die snelle 10 km maar om het feit dat ik eigenlijk vrijwel alles fout had gedaan wat ik maar kon doen. Niet zo gek dat het niet lukte.

Dus om mezelf weer even op scherp te zetten maar ook om jou weer even te attenderen, is hier een lijst met hardloopfouten. Dingen waar je op moet letten als je (lekker) wilt gaan hardlopen. Dit zijn dus dingen die ik de afgelopen run helemaal fout deed en waar jij hopelijk ook wat aan hebt.

Warning: Don’t try this at home.

8 x hardloopfouten die ik maakte

1. Aan de run beginnen terwijl je lichaam schreeuwt om rust

Volgens mijn schema moest ik 10 km met hoge hartslag rennen. Er stond nog wel bij dat dit eigenlijk alleen nuttig is als je goed hersteld bent. Maar die informatie negeerde ik compleet. Hoe het komt dat ik zo moe was? Dat was eigenlijk fout nummer 2.

2. Onvoldoende slaap

Ondanks dat ik probeer de 8 uur te halen, komt het vaak voor dat ik te laat naar bed ga terwijl ik er vóór 6 uur uit ga. Als mijn wekker tussen 5.30 en 6.00 uur gaat dan moet ik écht gewoon al slapen om 22.00 uur. Ik haal het bijna nooit. In het begin van de week gaat dat nog goed maar tegen het einde van de week heeft het slaaptekort zich opgestapeld en ben in gewoon écht moe. Ik houd er dan nog niet eens rekening mee dat je voor elke 10 km rennen een half uur langer zou moeten slapen. Met 30 km per week zou ik daar toch echt meer rekening mee moeten houden. Waarom? Dat leg ik je hier uit!

3. Nog meer onvoldoende rust

Ik heb maar 1 rustdag ingepland. Dit ging een lange tijd goed omdat het hardlopen werd afgewisseld met krachttraining. Maar in combinatie met het tekort aan slaap, zorgde dit ervoor dat ik afgeblust was als ik in het weekend aan mijn lange duurloop moest beginnen. Ik ga kijken of het lukt om op sommige dagen twee keer te trainen zodat ik de rustdagen ook echt rust neem. Ik weet niet of dat haalbaar is.

4. Met honger lopen

Als ik in de ochtend train, dan train ik vaak op een nuchtere maag. Dat gaat goed, tot zo’n kilometer of 8 en dan begin ik wel honger te krijgen. Dit kan ik alleen als ik echt vroeg op sta. Meestal heb ik dan met een paar glazen water en een koffie wel voldoende om toch lekker te lopen. Als ik later op de dag, ligt dit anders. Ik wilde oorspronkelijk rond 11 uur gaan lopen, nog voor de lunch. Maar 11 uur werd uiteindelijk 13.30 uur en ik had nog steeds niet geluncht voordat ik ging lopen. Toen kreeg ik dus echt last van een hongerklop. Te lang had ik gewacht voordat ik ging lopen, dus kwam ik in de knel met mijn lunchtijd.hardloopfouten

5. Op het heetst van de dag hardlopen

11.00 uur was een mooie tijd geweest, maar dat werd dus 13.30 uur. Net toen de zon op z’n heetst was, vertrok ik van huis. Stom, want daardoor had ik het veel te warm. Ik kon de warmte moeilijk kwijt en had het zwaar. Dit moest ik duidelijk niet doen volgens mijn eigen tips.

6. Geen zonnebrandcrème gebruiken

Zonder zonnebrandcrème op ging ik op het heetst van de dag rennen. Dat is natuurlijk gewoon extra dom. Niet dat het daardoor moeilijker was, maar ik irriteerde me wel aan mezelf. Hoe kon ik zo onverantwoord op pad gaan? Ook al schijnt de zon niet kei-hard, beter doe je er alles aan om rimpels te voorkomen.

7. Lopen tegen beter weten in

Ik laat mezelf niet snel weerhouden om te gaan hardlopen. Ook als ik mezelf ‘mwoa’ voel of moe ben. Ik heb een regel: gaat het na 12 minuten nog niet lekker dan stop ik. Nu deze regel nog nakomen dus. Ik liep niet lekker, ik was dus moe, ik had last van mijn zij, mijn ademhaling zat hoog en een uur lang een hartslag op 190 houden was gewoon niet haalbaar op dat moment.

8. Onvoldoende drinken

Voordat ik van huis vertrok had ik wel veel water gedronken. Maar om de tijd in te halen die ik uiteindelijk af en toe heb gewandeld, heb ik het drinken onderweg overgeslagen. Ik had hier niet direct last van, maar ik had wel hoofdpijn later op de dag. Toen ik rond een uur of 23.00 (ja, toen pas!!!) voor het eerst naar het toilet ging en mijn urine de kleur had van een stuiver realiseerde ik me dat ik veel te weinig had gedronken.

hardloopfouten

Leer van mijn hardloopfouten

Laat bovenstaande een les zijn! Ik had zoveel meer plezier en voldoening kunnen halen als ik het anders had aangepakt. Bovendien baalde ik van het resultaat. Ik deed 1.04 uur over 10 km en heb drie keer een stuk tussendoor gewandeld (dat zit niet eens bij deze tijd) terwijl dit eigenlijk mijn laatste lange loop had moeten zijn voor de Dam tot Dam. Niet alleen was de run zelf ruk, ook het vertrouwen dat ik gehoopt had te winnen over de nog te lopen wedstrijd verdween als sneeuw voor de zon.

Maar omdat ik houd van dingen aanpakken besloot ik het hierbij te laten. De week die daarop volgde pakte ik het anders aan. Of het zijn vruchten heeft afgeworpen? Dat lees je binnenkort in het wedstrijdverslag van de Dam tot Damloop op 17 september.

Wie zie ik daar aan de start? Hoe gaat de training bij jullie? En please: beloof me dat je niet zulke stomme dingen doet als ik! Houd het leuk voor jezelf! Neem de rust, luister naar je lichaam! Dat is dus meteen een note to self 😉

X Ana

Belangrijk als je een goede loophouding wilt hebben is het creëren van sterke buikspieren. Doe je mee?

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more