Hardloopapps getest: Runkeeper vs Nike+

Er bestaan tegenwoordig heel wat goede hardloopapps die je kunt gebruiken om je runs te monitoren en vergelijken. Een paar voorbeelden zijn Runkeeper, Nike+, Runtastic, Strava, Endomundo en Looptijden. Ook met speciale hardloophorloges en activity trackers (met of zonder hartslagmeter) kun je je vorderingen meten en bijhouden. Ik gebruik zelf 2 van deze apps, namelijk Runkeeper en Nike+ en deze twee ga ik vergelijken.Om een goede vergelijking te maken, heb ik beide apps tegelijk aangezet tijdens een run.

Runkeeper

Het startscherm geeft aan of het GPS signaal goed is, en vanuit dit scherm kun je meteen op start klikken. Ik heb Runkeeper zo ingesteld dat hij 15 seconden aftelt, waardoor ik tijd heb om mijn telefoon in mijn Spibelt te proppen. Zo ben je niet al meteen een aantal seconden kwijt. Gedurende je run houdt Runkeeper je op de hoogte van je afstand en snelheid. Je kunt in de instellingen aangeven welke informatie je wilt krijgen. Ik hoor elke kilometer welke afstand ik heb gelopen, wat mijn totale tijd is en wat de gemiddelde tijd per kilometer is. Zo kan ik een tandje bij zetten als blijkt dat mijn gemiddelde tijd begint te stijgen. Aan het eind van je run kun je hem verwijderen of opslaan. Als je de gegevens opslaat, worden de trainingsresultaten nog eens voorgelezen. Als je een doel hebt ingesteld (je wilt bijvoorbeeld in een maand 50 km lopen), krijg je te zien hoeveel procent je al hebt gehaald.

IMG_8365

Ook krijg je een melding als het je snelste tijd was op die afstand, of als het je langste afstand was. Ik vind het ook altijd leuk om mijn splits te zien, dus de gemiddelde snelheid per kilometer. Het valt mij op dat ik altijd rond 3 a 4 km een inzinking heb, en die kilometers wat langzamer loop. Of ik nou 5 of 15 kilometer loop, de inzinking blijft altijd bij de derde of vierde kilometer.

Aan het eind van de run kun je kiezen of je je activiteit opslaat, of dat je nog door wilt lopen. Je kunt hem ook verwijderen. Als je je activiteit opslaat, kun je hem direct delen op social media als je dat wilt.

 

IMG_8416

IMG_8365

IMG_8367

 

IMG_8368

Het leuke aan Runkeeper vind ik dat de meeste van mijn hardlopende vrienden het ook gebruiken. Je krijgt een melding als een van je vrienden een run heeft voltooid, waar je vervolgens op kunt reageren. Ook is er een klassement, en het blijft leuk om te proberen op de eerste plaats te (blijven) staan. Ik heb hier geen afbeelding van geplaatst, omdat mijn vrienden met voor- en achternaam worden genoemd en dit wellicht niet op internet willen hebben.

De voordelen van Runkeeper:

– Het is accuraat;

– Het is motiverend om te kunnen zien wat je vrienden doen;

– Het is leuk om je eigen doelen te stellen en het motiveert ook echt om die doelen te halen;

– Je ziet wat je maandresultaten zijn, je ziet 2 maanden naast elkaar en zo kun je vergelijken of je beter bent dan de maand ervoor;

– Het werkt eenvoudig en duidelijk;

– Je kunt trainingsschema’s maken om bijvoorbeeld naar een halve marathon toe te werken (ik heb die functie nog niet getest);

– Op de website kun je ook routes van anderen zien en zo leuke nieuwe routes ontdekken;

– Je kunt ook allerlei andere activiteiten bijhouden (er zijn heel veel keuzes, waaronder skiën, schaatsen, wandelen, fietsen, rolstoelen).

IMG_8366

IMG_8369

De nadelen van Runkeeper:

– Het is me een paar keer overkomen dat de app opeens niet meer goed werkte na een update. Dan kreeg ik na een minuut al te horen dat ik een kilometer had gelopen, en zat ik na 17 minuten op 10 kilometer. Die activiteiten heb ik dan ook gewist, omdat mijn gemiddelde daardoor totaal niet klopte;

– Voor uitgebreide functies moet je upgraden naar de betaalde versie;

– Het kost vrij veel batterij

Nike+ app

Tijdens deze run had ik ook de Nike+ app aan staan. Ik had ervoor gekozen om deze app niets te laten zeggen tijdens het lopen, omdat anders de stem van Runkeeper en Nike+ elke kilometer door elkaar heen zouden gaan kletsen. En twee stemmen in mijn hoofd tijdens het hardlopen gaat mij ook echt te ver. Het startscherm van Nike+ ziet er eenvoudig uit. Er staat op hoeveel kilometers je in totaal met Nike+ hebt gelopen, hoeveel activiteiten je hebt gedaan, wat je gemiddelde snelheid per kilometer was en dan staat er nog een getal waarvan ik niet weet wat het is en ook een tijdje googelen geeft geen duidelijkheid over dit getal. Blijkbaar zijn het een bepaald soort punten, maar waarop dit gebaseerd is kan ik nergens terugvinden. Ik zal eens contact met Nike opnemer hierover.

Zodra ik op “begin run” tik, krijg ik een schermpje met daarop de basisgegevens die je eventueel nog kunt aanpassen. Ik ga buiten hardlopen, ik gebruik een andere app voor de muziek, en bovenaan zie je dat mijn GPS signaal slecht is. Ik tik op “begin run”. Vervolgens krijg ik standaard de melding dat mijn GPS slecht is. Vreemd, want bij Runkeeper is het signaal prima.

Tijdens het lopen zegt Nike+ niks, omdat ik dat zo heb ingesteld. Het is uiteraard wel mogelijk om ook elke kilometer te horen hoe ver en hoe snel je bent.

IMG_8484

IMG_8486

Aan het eind van mijn run moest ik even goochelen met mijn telefoon en bij beide apps de activiteit beëindigen. Bij de Nike+ app moet je de stopknop enige tijd inhouden, het is dus niet te verwachten dat je tijdens het lopen per ongeluk je activiteit beëindigt. Heel leuk is dat je een applaus hoort als je je activiteit stopt. Het viel me op dat Nike+ een iets kortere totaalafstand aangeeft dan er op de teller stond toen ik de activiteit stopte. Ik verwacht dat dit een correctie is, Nike zal wel denken dat je niet meer rent als je hem uitzet. Wanneer ik beide apps tegelijk aanzet, geeft de Nike app dus een iets kortere afstand aan dan de Runkeeper app.

IMG_8363

IMG_8362

 

Ook deze app geeft een seintje als het je snelste of langste run was. Heel leuk, het motiveert mij in ieder geval om verder of sneller te lopen. Wat aan de Nike+ app heel leuk is, is dat je je resultaten kunt vastleggen in een leuk plaatje. Je kiest een foto die je onderweg hebt gemaakt, of je maakt naderhand een foto van je bezwete hoofd, je schoenen of de smoothie die je na je run maakt. Je kunt kiezen welke gegevens je erop wilt laten zien. Alleen het Nike teken, je route, of je snelheid en aantal kilometers. Je kunt dit plaatje direct delen op social media als je wilt.

Wat ook handig is, is dat je je hardloopschoenen kunt toevoegen. Je kunt na elke run aangeven op welke schoenen je hebt gelopen en zo dus bijhouden hoeveel kilometer je schoenen meegaan. Moet je natuurlijk wel Nike schoenen hebben.

Voordelen Nike+

– De vormgeving, het ziet er allemaal mooi uit, werkt prettig en vooral de plaatjes die je kunt maken na het voltooien van  je run zijn leuk;

– Je kunt voor je gaat lopen aangeven dat je aangemoedigd wilt worden. Je vrienden kunnen je dan via Facebook aanmoedigen en deze cheers krijg je als audio te horen tijdens het lopen. Ik heb het nog niet geprobeerd maar het klinkt erg leuk;

– Ook deze app heeft de mogelijkheid doelen te stellen;

– De bekers die je krijgt bij je snelste of langste afstand;

– Ook bij deze app kun je vrienden toevoegen;

– What you see is what you get, er is geen betaalde versie, de gratis versie is de hele versie;

– Na het stoppen van je activiteit krijg je applaus 🙂 

[bs_row class=”row”]
[bs_col class=”col-xs-6″]IMG_8462[/bs_col]
[bs_col class=”col-xs-6″]IMG_8364[/bs_col]
[/bs_row]

 

Nadelen Nike+

– De GPS is altijd slecht (dit blijkt uiteindelijk geen probleem maar het betekent wel elke keer een extra handeling);

– Ook deze app kost redelijk wat batterij;

– Ik vind Runkeeper net wat gebruiksvriendelijker, maar dat komt waarschijnlijk doordat ik deze al veel vaker heb gebruikt.

IMG_8486

De vergelijking

En dan nu de resultaten. Gaven beide apps dezelfde resultaten na mijn run?

ovz

Zoals je ziet, komen de resultaten heel goed overeen. Ik had Runkeeper als eerste uit gezet, vandaar de paar seconden en paar meter verschil. Het verschil is 40 meter op 8 seconden. Dat klopt niet helemaal (dan zou ik in die laatste paar seconden 18 km per uur hebben moeten lopen), maar ik vind het verschil wel klein genoeg om beide apps te vertrouwen op afstand.

De informatie bij beide apps na de run:

[bs_row class=”row”]
[bs_col class=”col-xs-6″]IMG_8365[/bs_col]
[bs_col class=”col-xs-6″]IMG_8363[/bs_col]
[/bs_row]

Ik vind Runkeeper net iets overzichtelijker, alles is snel te zien en het eindscherm geeft voldoende informatie. Maar ook Nike+ geeft voldoende informatie en ik vind vooral het applaus en de Instagramwaardige plaatjes heel erg leuk. Het is niet vervelend om beide apps tegelijk te laten draaien dus ik ga nog even verder in de zoektocht naar mijn favoriet.

Ik ben benieuwd naar andere hardloopapps, wat is jouw favoriet?

1336997480178

 

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more