Haar en sportkleding wassen, een niet veel besproken onderwerp maar wel eerder – in mijn fitgirl confessions video – aan bod kwam. In deze video vertelde ik jullie dat ik mijn haar eigenlijk maximaal twee keer per week was. Tegenwoordig zelfs maar 1 keer. Dit voelde toen ook écht als een confession. Ik had het idee dat dat niet helemaal normaal was. Net zoals dat ik sommige sportkleding soms vaker dan 1 keer draag. Oké, dat is voor sommige mensen misschien iets minder gek dan je haar maar één à twee keer per week wassen als je zo’n vijf tot zes keer per week sport. Toch krijg ik steeds vaker de vraag hoe ik dat doe en zie ik dat vriendinnen de periode tussen haarwasbeurten steeds proberen te verlengen. En waarom doe ik dit zo bewust?

De voordelen van weinig je haar en sportkleding wassen

Hoewel er soms niets lekkerder is dan het frisse gevoel wanneer net uit de douche stapt, zijn er een tal van redenen waarom het misschien iets minder kan. Ook als het gaat om het wassen van je (sport)kleding Voor mij zijn er een paar belangrijke argumenten:

  1. Je (hoofd)huid heeft het zwaar te verduren als je dagelijks zeep of shampoo gebruikt. Ik heb van mezelf al een vrij droge huid. Dagelijks zeep en shampoo gebruiken maakt dit alleen maar erger.
  2. Je staat – als het goed is – aanzienlijk korter onder de douche en gebruikt daardoor minder water. Goed voor het milieu (vooral warm water) en goed voor de portemonnee. Oké, die ene keer in de week dat ik wél mijn haren was, epileer ik ook mijn benen waardoor ik mijn korte douchebeurtjes weer teniet doe, maar toch. Als iemand daar tips voor heeft zijn ze ook welkom!
  3. Hoe vaker je kleding wordt gewassen, hoe eerder je dat toffe shirtje weg kan gooien. Je kleding slijt wanneer je het wast. Stof wordt dunner, elasticiteit kan eruit gaan en lijm kan oplossen waardoor je broek niet langer bij elkaar gehouden wordt met als gevolg dat je met je blote reet aan de start van een hardloopwedstrijd kan komen te staan… (true story helaas).
  4. Het bespaart me heel veel tijd. Mijn haren wassen gaat gepaard met het föhnnen en stijlen van mijn haar. Als ik dit dagelijks zou moeten doen, zou ik gek worden.
  5. En in de spirit van ‘alle beetjes helpen’, door minder douchegel en/of shampoo te gebruiken bespaar je op deze kosten. Lijkt misschien overdreven, maar ik heb een zilvershampoo van de kapper. Dit (kleine) flesje kost 25 euro en doe ik nu ongeveer een jaar mee. Als ik dagelijks mijn haar zou wassen dan zou ik dus 7 x zoveel van deze shampoo nodig hebben. Ik bespaar me dus 150 euro!haar en sportkleding wassen

Sporten, zweten, haar en sportkleding wassen

Afhankelijk van wat voor sport ik heb beoefend ben ik meer of minder bezweet aan het einde van de sessie.

Hardlopen

Met hardlopen is het lastig om mijn hoofd droog te houden. Ook al ga ik maar een half uur, mijn hoofd én kleding zijn altijd nat aan het einde van de rit. Standaard hang ik eerst mijn kleding uit. Pas als het droog is, ruik ik of ik de kleding nog een keer aan kan. Broek kan ik makkelijk twee keer aan. En soms zelfs wel drie keer! Het hardloopshirtje heeft het vaak iets zwaarder te verduren. Die moet ik soms meteen wassen maar soms gaat het nog een keertje mee. Ik heb gemerkt dat het bijvoorbeeld van invloed is hoe lang het is geleden dat ik vóór het hardlopen gedoucht heb. Oké, dat klinkt wel heel dramatisch. Ik douche in principe dagelijks maar ik bedoel als ik in de ochtend ga hardlopen, dan kan het zijn dat ik voor het laatst de ochtend daarvoor gedoucht heb. In dat geval ben ik dus eigenlijk al wel aan een nieuwe douche- of wasbeurt toe en kan het zijn dat ik dus mijn shirtje maar één keer aan kan. Wat dus kan helpen is om dus bijvoorbeeld je oksels te wassen voordat je aan je ochtendrun begint.

Wat betreft mijn haren: als ik voldoende tijd heb, dan spoel ik mijn haar af. Ik maak het dus wel helemaal nat onder de douche maar ik gebruik daarbij geen shampoo of conditioner. Zo is wel het zout uit je haar waardoor je hoofdhuid niet gaat kriebelen. Als ik een keer iets minder hard gezweet heb of ik heb geen tijd, dan föhn ik het zweet gewoon droog. Dit kan ik alleen minder vaak doen dan wanneer ik mijn haar uitspoel.

haar en sportkleding wassen

Dit ben ik terwijl ik dit artikel schrijf. Zo ziet mijn haar eruit op dag 5 van de 7. Ik heb hiermee 4 keer gesport.

Zweten in de gym

Als ik in de sportschool heb gestaan dan zweet ik doorgaans ook maar dan kan ik eigenlijk mijn kleding altijd wel minimaal twee keer aan. Met een beetje mijn haaraanzet föhnen ben ik dan wel klaar. En soms heb ik een lesje yin yoga, of mobiliteit & movement waarbij ik eigenlijk nauwelijks zweet. Dan kan het zijn dat ik helemaal niet douche. Natuurlijk bekijk ik dit wel per keer!

Ook het gebruik van douchegel probeer ik te beperken. Soms is enkel met water afspoelen voldoende. Het idee dat je dan niet schoon (genoeg) zou zijn, zit volgens mij meer tussen de oren. Ik denk dat we vooral gewend zijn aan het gebruik van zeep. Het ruikt ook nog eens zo lekker! Maar net zoals dat we er ooit gewend aan zijn geraakt, kun je het ook weer afwennen. Je kunt beginnen met bijvoorbeeld je haar om de dag te wassen in plaats van elke dag. Of om de dag douchegel gebruiken. In het begin is je haar misschien wat vetter dan je wil, maar je haar en hoofdhuid zullen hier aan wennen. Je kan dan de tussenpozen steeds verder rekken. Momenteel was ik dus mijn haar ongeveer één keer per week. Aan het einde van de week is mijn haar natuurlijk ietsjes vetter dan aan het begin van de week, maar niet zo erg als je misschien zou verwachten. En in een heel enkel geval gebruik ik droogshampoo. Dat doe ik echt als laatste redmiddel.

Soms is enkel met water afspoelen voldoende.

Voor alsnog voel ik me hier goed bij! Ik heb er intussen ook veel over gelezen en ik weet dat het zelfs mogelijk is om je haar nooit meer met shampoo te wassen. Ik kan me niet voorstellen hoe dat dan zou zijn, zeker omdat ik de zilvershampoo ook echt nodig heb om mijn haarkleur mooi te houden. Maar wie weet…

Hoe vaak was jij je haren? En is dit afhankelijk van je sporten? En hoe vaak draag jij je sportkleding? Ik ben erg benieuwd!

X Ana

 

Lees ook deze tips om gezond te leven zonder dat het veel geld kost.