Heb jij goede voornemens gemaakt voor 2019? Zo ja, dan hoor je bij een hele grote groep van de mensen. De vraag is echter: hoe slaag je erin je goede voornemens te laten slagen? De meeste goede voornemens zijn toch wel afvallen, stoppen met roken, die nieuwe functie binnen of minder stress. Maar een goed voornemen doorzetten is niet bepaald makkelijk. Uit diverse onderzoeken blijkt dat goede voornemens niet lang stand houden. Aan het einde van het jaar zijn we dus vaak weer terug bij af.
September
Hoe komt het dat goede voornemens snel, of soms zelfs al binnen een week, weer mislukken? Mis je iemand die je motiveert ? Mis je snel resultaat ? Ligt het misschien aan de timing? Volgens sommige onderzoekers zouden we ons niet in januari, maar juist in september moeten oriënteren op nieuwe doelen. Na de zomervakantie zijn we vaak lekker uitgerust van de vakantie in plaats van na de drukke decembermaand. Wie heeft er nog energie om zijn gedrag te veranderen na een maand vol stressvolle deadlines, surprises, verplichte diners en familiebezoekjes of vette oliebollen?
Daarnaast kan het helpen om klein te beginnen. Probeer niet én te stoppen met roken, én meer te bewegen én ondertussen te werken aan die nieuwe functie binnenhalen. De kans dat je dan namelijk faalt voor een van die dingen is best groot. Focus je daarom op één uitdaging.
Gewoonte
Om met een gewoonte te breken, is het handig om deze door een nieuwe gewoonte te vervangen. Ruil slechte gewoontes in voor goede gewoontes, waarbij ‘goede’ betekent dat ze meer energie opleveren dan dat ze kosten en een positief effect hebben op je leven. Het gaat niet om goede voornemens ‘koste wat het kost volhouden’. Het gaat erom ze in de praktijk te brengen en langzaam maar zeker door te gaan op een nieuw ingeslagen weg, een nieuwe leefstijl. Daarnaast is het belangrijk om mentaal ook echt klaar te zijn voor verandering en niet omdat het ‘moet’.
7 tips
Met deze 7 tips lukt het je in 2019 wél om je goede voornemens in de praktijk te brengen:
- Richt je zelf op één groot doel
- Laat de hoop van snelle resultaten en minimale inspanning gaan
- Breng afspraken met jezelf stapje voor stapje in de praktijk, via kleine realistische tussenstapjes
- Tackel je eigen smoezen: ‘wat kan ik zelf doen om te zorgen dat het wél werkt?’
- Kies bijvoorbeeld een sport die bij je past
- Kies een dieet of voedingsprogramma dat bij je past
- Zorg voor sociale steun of zoek een maatje die met je mee zal gaan