5 X De gezondste groenten

Naar aanleiding van het fruitonderzoek, gaan we door op dezelfde voet, maar nu met haar fijne buur Groente. Een hele andere kwestie, want waar fruitsoorten veel suiker bevatten is dit bij groenten zelden het geval. Maar de vraag blijft natuurlijk wel welke soort de meeste vitaminen en voedingsstoffen bevat. Of alles even verrassend is weet ik niet; als kind hoorde ik namelijk al dat je van spinazie sterk wordt en dat wortels heel goed zijn voor je ogen. En hoewel ik toen altijd dacht dat dit lokkertjes waren om mij aan het eten te krijgen, blijkt het nu toch waarheid te zijn. Ik vind het in ieder geval een leuke uitdaging om met deze gezondste groenten aan de slag te gaan om zo een hele gezonde én lekkere maaltijd te bereiden.

Boerenkool

Ja, misschien wel een van de meest hollandse groente staat op één: boerenkool. Deze groente bevat naast vitamine A, C en K ook veel koper, kalium, calcium, vitamine B6 en vezels. Mocht je geen fan zijn van de typische boerenkoolstamppot, probeer deze booster dan eens rauw in je salade of smoothie. Verrassend lekker!

Broccoli

Broccoli bevat de stof sulforafaan dat bacteriedodend schijnt te werken. Daarnaast is broccoli ook een kampioen onder de groenten vanwege de grote hoeveelheid ijzer, magnesium, vitamine C, calcium en foliumzuur. Groot geluk voor ons dus dat broccoli het hele jaar door verkrijgbaar is en het goed doet in heel veel verschillende gerechten.

Spinazie

De Popeye groente mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje! Spinazie zit natuurlijk vol ijzer, maar bevat ook veel mangaan, vitamines C, K, A, B2, B6, calcium, magnesium, selenium en tryptofaan. En als ik nu ook nog eens vertel dat spinazie bijdraagt aan gezonde botten en een goed geheugen is vast iedereen overstag. Lekker roerbakken of door je salade gooien dus!

Spruiten

Hoe vies ik spruitjes vroeger vond, zo lekker vind ik ze nu. En dan vooral met wat oude kaas erover en pijnboompitjes. Anyway, ik ga het alleen maar meer eten want spruiten blijken ware vitaminebommetjes te zijn. Ze zitten namelijk vol vitamine K, C en foliumzuur, sulforafaan, calcium en ijzer.

Tomaten

Ik ben heel blij met deze laatste toevoeging aan dit lijstje, want er gaat bij mij bijna geen dag voorbij zonder tomaat. Vaak eet ik ze op brood, door salades en bij het avondeten. Rauw, gebakken of gedroogd: love it! En nu helemaal, want de tomaat staat in de top vijf gezondste groenten vanwege de hoeveelheid lycopeen, carotenoïden en vitamine C.

En omdat ik mezelf heb beperkt tot vijf, maar er natuurlijk veel meer gezonde groenten zijn, wil ik de volgende healthy boosters ook nog even noemen: erwten, wortels, pompoen, uien, knoflook, asperges en bieten.

Bekijk hier het recept van het glutenvrije bananenbrood van Ana.

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more