Chocoladeletters, pepernoten, amandelstaven en… speculaas! Ja, in de decembermaand zijn al deze lekkernijen volop verkrijgbaar. Zo nu en dan is het heerlijk om even lekker wat te snoepen. Maar wanneer je deze producten koopt zitten ze vaak vol met toegevoegde suikers en zijn ze lang niet allemaal veganistisch. Dat is niet voor iedereen even belangrijk, maar wel voor mij! Vandaar dat ik de keuken in ben gedoken en één van mijn lievelingskoeken heb gemaakt, namelijk: gezonde gevulde speculaas die ook nog eens 100% plantaardig is! Deze gevulde speculaas is zonder toegevoegde suikers, maar ik zeg er toch bij neem small portions.
Gezonde gevulde speculaas: dit heb je nodig
Voor de amandelspijs heb je nodig:
- 160 gram (witte) amandelen*
- 2 theelepels citroensap
- 1 theelepel water
- 100 gram dadels
TIP: je kunt heel gemakkelijk zelf ‘witte’ amandelen maken, door de amandelen met schil ongeveer 6 minuten te laten weken in (licht) kokend water. Vervolgens doe je de amandelen in een theedoek en wrijven maar.
Voor het deeg van de gezonde gevulde speculaas heb je nodig:
- 25 ml plantaardige melk
- 7 gram wijnsteen bakpoeder
- 4 eetlepels koekkruiden
- 1 theelepel anijszaad
- 1 theelepel kaneel
- snufje zout
- 100 ml kokosolie
- 3 eetlepels agave siroop
- 200 gram volkorenspeltmeel
Optioneel garnering:
Ik heb voor de garnering wat amandelschaafsel gebruikt.
Hoe maak je de gezonde gevulde speculaas?
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Amandelspijs:
Begin bij het maken van de amandelspijs. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een keukenmachine en mix tot het een kleverig geheel is. Zet vervolgens weg in de koelkast. Is het spijs nog niet kneedbaar? Meng er dan nog een beetje water bij.
Het deeg:
Meng eerst alle droge ingrediënten goed door elkaar (meel, bakpoeder, kruiden en zout). Vervolgens giet je de natte ingrediënten erbij en mix je het tot je er een bal van kunt vormen. Maak van het deeg twee gedeeltes (1 voor de bodem en de andere voor bovenop). Verdeel eerst 1 bal over een bakplaat en maak hier de (platte) bodem van. Ik zou zeggen bedenk een leuke vorm!
Haal nu het amandelspijs uit de koelkast en verdeel die over de koekbodem.
Vervolgens maak je van de overgebleven deegbal de bovenkant. Besmeer deze met wat plantaardige melk (voor de knapperige korst) en eventueel met het amandelschaafsel.
Zet het gevuld speculaas voor 25-30 minuten in de oven en lekker ite!
Snoepgoed
Nu ik jullie heb laten zien wat mijn favoriete (gezonde) decembersnoepgoed is, ben ik natuurlijk ook heel benieuwd naar jullie lievelingskoekjes/snoepjes/chocolade? En ik zie graag foto’s tegemoet van jullie creaties.
Alvast hele fijne en gezonde feestdagen!
Liefs,
Berber
Hoeveel calorieën zitten er in jouw favoriete sinterklaassnoepgoed?