Als ik ergens tegenaan loop en ik doe dat meerdere keren, dan ga ik er voor het gemak altijd maar vanuit dat ik vast niet de enige ben die tegen een dergelijk ‘probleem’ aan loopt. En wanneer je tegen een probleem aanloopt, ga je al gauw op zoek naar oplossingen en tips om dat probleem aan te pakken. Mijn discipline is vrij groot als het om eten gaat, maar waar ik steevast de mist in ga, is wanneer ik buiten de deur ga eten. Weg discipline en hallo drie, vier, vijf gangen! Ik zit dus eigenlijk nooit echt vol en snap dan ook niet dat mensen na een gerecht uitkramen echt niet meer te kunnen eten. Stiekem ben ik dan altijd een beetje jaloers, want bij mij lijkt die grens nooit te zijn bereikt.
En hoewel ik de 80/20 regel prachtig vind, wil ik wel graag enigszins verantwoord uit eten kunnen gaan. Tijdens mijn zoektocht naar tips kwam ik hele effectieve, maar niet zulke gezellige oplossingen tegen als ‘eet maar de helft op’ en ‘neem geen toetje en zorg dat je thuis een appel hebt liggen’. Dit neem ik niet mee in het artikel, omdat ik vind dat je ook gewoon moet kunnen genieten van een (weliswaar bewust) diner.
1. Bekijk het menu van te voren
Op de site van het desbetreffende restaurant kun je vaak al de menukaart bekijken. Heel handig, want zo kun je vooraf een gezonde keuze maken zonder je te laten afleiden door het moment en je mede eters. Kies voor gegrild eten en probeer sausjes op crème basis te vermijden.
2. Negeer het broodmandje
Moeilijk dit, want het broodmandje is bij mij altijd groot favoriet omdat ik niet dol ben op wachten en eten dat voor mijn neus staat kan ik maar moeilijk negeren. Toch maar wel doen voortaan (of het echt beperken tot een stukje!) want je voegt heel wat calorieën aan je etentje toe zonder aan het echte diner te zijn begonnen.
3. Delen!
Ik had er zelf altijd een hele grote hekel aan, maar inmiddels word ik er steeds beter in: eten delen. Vind je het zonde om helemaal geen voorgerecht of nagerecht te kiezen? Ga het dan delen met je gezelschap, zo heb je maar de helft van de calorieën te pakken en kun je toch genieten van het gerechtje.
4. Laat de sausjes achterwege
Bestel je gerecht zonder saus of met de saus apart zodat je hier zelf de controle over hebt. Bij pasta gaat dit natuurlijk wat lastig, maar dan raden we je aan voor een rode in plaats van een witte (want crème) saus te kiezen.
5. Neem de tijd
Thuis is het soms best lastig om uren over je eten te doen, maar wanneer je uit eten gaat kan dit makkelijk. Neem de tijd voor elk hapje, proef alles goed en besteed aandacht aan je gezelschap. Genieten is namelijk het allerbelangrijkst!
Houd jij rekening met je gezonde levensstijl tijdens een etentje?