5 x inspiratie voor gezond broodbeleg

Tussen de middag een paar spelt- of volkorenboterhammen als lunch vind ik op zijn tijd superlekker. Wel vind ik het lastig om te variëren met broodbeleg, en wat is nou een gezonde keuze? Herken je dit? Ik ging op onderzoek uit en dit is het resultaat: 5 x inspiratie voor gezond broodbeleg.

Keuze in overvloed

Loop in een willekeurige supermarkt naar het schap met het broodbeleg en je wordt overladen met allerlei soorten broodbeleg. Van veel producten, zoals hagelslag en chocopasta, is het redelijk vanzelfsprekend dat dit niet de meest gezonde keuzes zijn. Nu is er niks mis met een boterham met hagelslag of chocopasta op zijn tijd, maar als je bewust voor gezond broodbeleg wilt kiezen wat kun je dan wel op je boterham doen?

5 x inspiratie voor gezond broodbeleggezond broodbeleg

Over smaak valt te twisten, maar zelf krijg ik van onderstaande lijstje met gezond broodbeleg accuut zin om een boterham te smeren.

1. Fruit

Zelf vind ik het heerlijk om mijn boterham te beleggen met fruit zoals bijvoorbeeld plakjes banaan, peer en appel. Of wat dacht je van blauwe bessen en aardbeien; heerlijk! Ook zijn er verschillende fruitspreads zonder toegevoegde suikers op de markt waar je uit kunt kiezen.

2. Hummus & notenpasta

Noten bevatten dan misschien wel redelijk wat calorieën, als je kiest voor een pinda – en of notenpasta die zo min mogelijk bewerkt is is het een prima keuze (je lichaam heeft nou eenmaal wel vetten nodig). Of duik zelf de keuken in en maak je eigen notenpasta, dat kan natuurlijk ook. Ditzelfde geldt voor hummus. Kijk goed op de verpakking welke ingrediënten er in zitten, hoe minder het er zijn hoe beter (en gezonder). Zelf hummus maken is trouwens ook superleuk (en lekker).

3. Mager vleeswaren & vis

Niet alle vleeswaren zijn een verantwoorde keuze, en sinds de herziening van de richtlijnen gezonde voeding wordt geadviseerd vleeswaren beperkt te eten. Maar zo nu en dan een plakje mager vleeswaren, zoals kalkoen- en kipfilet en rosbief, op je boterham, daar is niks mis mee. Ben je dol op vis? Tonijn, gerookte zalm en bijvoorbeeld makreel zijn niet alleen superlekker (vind ik zelf in ieder geval wel), het zijn ook gezonde keuzes.

4. Kaas

Kaas als broodbeleg klinkt misschien niet gelijk als het meest gezonde broodbeleg, maar als je kies voor (geiten)kaas met een lager vetgehalte, bijvoorbeeld 30+, is het een gezonde keuze. Wat ik zelf ook heerlijk op brood vind is cottage cheese en zuivelspread light.

5. Groente & rauwkost

Een boterham met sla, komkommer, paprika, tomaat, radijsjesof bijvoorbeeld  avocado; je ‘voelt’ je misschien een tikkie een konijn met al die groente en rauwkost op brood, maar een verantwoorde keuze is het zeker. Je kunt het ook prima combineren met een van bovenstaande broodbeleg opties. Super lekker én gezond!

gezond broodbeleg inspiratie

Hebben jullie nog tips voor lekker én gezond broodbeleg? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Liefs, Lianne

Eet je liever een salade als lunch? Dan moet je deze Bietensalade met geitenkaas echt eens proberen!

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more