Tussen de middag een paar spelt- of volkorenboterhammen als lunch vind ik op zijn tijd superlekker. Wel vind ik het lastig om te variëren met broodbeleg, en wat is nou een gezonde keuze? Herken je dit? Ik ging op onderzoek uit en dit is het resultaat: 5 x inspiratie voor gezond broodbeleg.
Keuze in overvloed
Loop in een willekeurige supermarkt naar het schap met het broodbeleg en je wordt overladen met allerlei soorten broodbeleg. Van veel producten, zoals hagelslag en chocopasta, is het redelijk vanzelfsprekend dat dit niet de meest gezonde keuzes zijn. Nu is er niks mis met een boterham met hagelslag of chocopasta op zijn tijd, maar als je bewust voor gezond broodbeleg wilt kiezen wat kun je dan wel op je boterham doen?
5 x inspiratie voor gezond broodbeleg
Over smaak valt te twisten, maar zelf krijg ik van onderstaande lijstje met gezond broodbeleg accuut zin om een boterham te smeren.
1. Fruit
Zelf vind ik het heerlijk om mijn boterham te beleggen met fruit zoals bijvoorbeeld plakjes banaan, peer en appel. Of wat dacht je van blauwe bessen en aardbeien; heerlijk! Ook zijn er verschillende fruitspreads zonder toegevoegde suikers op de markt waar je uit kunt kiezen.
2. Hummus & notenpasta
Noten bevatten dan misschien wel redelijk wat calorieën, als je kiest voor een pinda – en of notenpasta die zo min mogelijk bewerkt is is het een prima keuze (je lichaam heeft nou eenmaal wel vetten nodig). Of duik zelf de keuken in en maak je eigen notenpasta, dat kan natuurlijk ook. Ditzelfde geldt voor hummus. Kijk goed op de verpakking welke ingrediënten er in zitten, hoe minder het er zijn hoe beter (en gezonder). Zelf hummus maken is trouwens ook superleuk (en lekker).
3. Mager vleeswaren & vis
Niet alle vleeswaren zijn een verantwoorde keuze, en sinds de herziening van de richtlijnen gezonde voeding wordt geadviseerd vleeswaren beperkt te eten. Maar zo nu en dan een plakje mager vleeswaren, zoals kalkoen- en kipfilet en rosbief, op je boterham, daar is niks mis mee. Ben je dol op vis? Tonijn, gerookte zalm en bijvoorbeeld makreel zijn niet alleen superlekker (vind ik zelf in ieder geval wel), het zijn ook gezonde keuzes.
4. Kaas
Kaas als broodbeleg klinkt misschien niet gelijk als het meest gezonde broodbeleg, maar als je kies voor (geiten)kaas met een lager vetgehalte, bijvoorbeeld 30+, is het een gezonde keuze. Wat ik zelf ook heerlijk op brood vind is cottage cheese en zuivelspread light.
5. Groente & rauwkost
Een boterham met sla, komkommer, paprika, tomaat, radijsjesof bijvoorbeeld avocado; je ‘voelt’ je misschien een tikkie een konijn met al die groente en rauwkost op brood, maar een verantwoorde keuze is het zeker. Je kunt het ook prima combineren met een van bovenstaande broodbeleg opties. Super lekker én gezond!
Hebben jullie nog tips voor lekker én gezond broodbeleg? Laat het me weten in een reactie hieronder!
Liefs, Lianne
Eet je liever een salade als lunch? Dan moet je deze Bietensalade met geitenkaas echt eens proberen!