Soms ben je water en thee helemaal zat en heb je zin aan een lekker glas cola. Maar liever zonder calorieën. Maar zijn light frisdranken wel echt zo gezond verantwoord als alle reclames beweren? Het antwoord is nee. En de grootste gevaren die blijken uit verschillende onderzoeken lees je hieronder.

#1 Nierproblemen
Uit onderzoek van Universiteit van Harvard waarin 3000 vrouwen zijn getest, is gebleken dat light frisdrank de kans op nierfalen verdubbeld. Aangezien nierproblemen niet veroorzaakt worden door gewone frisdrank, gaan onderzoekers ervan uit dat zoetstoffen verantwoordelijk zijn.

#2 Je metabolisme raakt in de war
Volgens een studie uit 2008 van de Universiteit van Minnesota, uitgevoerd onder 10.000 volwassenen, blijkt dat 1 glas light frisdrank per dag het risico op metabolisme problemen met 34% verhoogt. De symptomen zijn buikvet en een hoog cholesterol.

#3 Obesitas
Huh? Obesitas door light frisdrank? Daar zitten toch geen calorieën in? Nee nog erger juist. Kunstmatige zoetstoffen verstoren het natuurlijk vermogen van het lichaam om calorieën op basis van zoetstoffen te reguleren. Dit blijkt uit onderzoek op dieren van de Purdue Universiteit. Hiermee wordt mee bedoelt dat mensen die veel light producten eten, meer kans hebt om teveel te eten. Dit komt omdat je lichaam wordt misleid. Je lichaam denkt suiker binnen te krijgen, waardoor je hunkert naar meer suiker, je meer eet en je dus automatisch meer aankomt.

#4 Enorme kater
Cocktails die gemaakt zijn met light frisdrank zorgen ervoor dat je sneller dronken wordt. Volgens een studie van het Royal Adelaide ziekenhuis in Australië blijkt dat ‘suikervrije’ cocktails de alcohol sneller in je bloed laten komen dan gewone cocktails, waardoor je sneller dronken wordt en de kans op een kater groter is.

#5 Verrotte tanden
Light frisdranken scoren een 3.2 op de PH schaal, wat betekent dat het erg zuur voor je tanden is. Door de hoge zuurgraad lost je tandglazuur makkelijk op. Uit een analyse van tandheelkundige van de Universiteit van Michigan blijkt dat mensen die regelmatig light frisdrank drinken, een groter verval van het gebit hebben. Daarnaast missen ze meer tanden en hebben ze meer vullingen.

#6 Beschadiging van cellen
Light frisdranken bevatten schimmel-remmers. Deze zitten vol met natriumbenzoaat en kaliumbenzoaat die verantwoordelijk zijn voor schade aan de celwanden. Dit komt niet in gewone frisdrank voor.

Denk de volgende keer dus nog een keer goed na voordat je een pak dubbelfris light opentrekt. Vergeleken bij deze gevaren kan een glaasje gewone frisdrank echt geen kwaad.