Het is weer aspergetijd! Jeuj! Als je mij ergens blij mee maakt in het voorjaar is het wel met lekkere groene asperges. En dan het liefst in het zonnetje in de tuin. En raad eens? Ze zijn nog supergezond ook! Vandaag deel ik een lekker recept met jullie.

Wist je bijvoorbeeld dat onze voorvaderen in de oudheid al gek waren op asperges? De Grieken, Romeinen en Chinezen omschreven deze groente als een geneeskrachtig kruid. Met maar 21 kcal per 100 gram kun je er gerust veel van eten. Verder bevatten asperges calcium (20 mg per 100 gram), ijzer (1 mg), vitamine C (20 mg) en het aminozuur asparagine, dat de nierfunctie stimuleert.

Er bestaan witte asperges, groene asperges en paarse asperges. Het grootste verschil is dat de witte variant onder de grond groeit, terwijl zijn groene en paarse broertjes wel zonlicht hebben gezien. Witte asperges kun je niet eten zonder ze te schillen, bij de overige soorten hoeft vaak alleen het onderste gedeelte van de stengel verwijderd te worden.

Afgelopen week maakte ik deze lekkere salade met gegrilde asperges. Ik wilde jullie het recept natuurlijk niet onthouden! Komt’ie:

Wat heb je nodig? (voor 1 persoon)

  • 150 – 200 gram groene asperges
  • een handje cherrytomaatjes
  • een halve eetlepel olijfolie
  • peper en zout
  • pijnboompitjes
  • 75 gram gegrilde kipfilet
  • een kwart avocado

Hoe ga je te werk?

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Breek de witte uiteinden van de asperges af en halveer de cherrytomaatjes. Spreid de groenten uit over een met bakpapier beklede bakplaat en meng met de olijfolie, peper en zout. Zet in de oven voor ongeveer 15 minuutjes.
  2. Rooster in de tussentijd de pijnboompitjes in een droge koekenpan en snijd de kipfilet in reepjes. Snijd ook de avocado in plakjes of stukjes.
  3. Verdeel de asperges en tomaatjes over een bord, leg de kipfilet erbovenop en top af met de pijnboompitjes en avocado.

That’s it! Eet smakelijk.

Eet jij wel eens asperges? Vertel me hieronder wat jouw favoriete aspergegerecht is!

gegrilde-asperges-1