Food diary van een vega(n) fitgirl .. het is tijd voor een nieuw eet- en sportdagboek! Wanneer is het daar voor mij tijd voor? Ik heb een paar redenen:

  1. Omdat ik op die manier een stok achter de deur heb. Een eet- en sportdagboek is toch wel een beetje met de billen bloot gaan, zeker als je het helemaal naar waarheid bijhoudt.
  2. Zelfs als ik een mindere week heb (zoals vorig dagboek) kan ik veel leren over mijn eigen gedrag. Het is echt een moment voor reflectie. Eet ik zoals ik wil eten? Is dat gevarieerd? En eet ik de juiste dingen en ook niet teveel of te weinig in combinatie met sporten?
  3. Als het dagboek al niet helemaal eruit ziet zoals ik graag zou willen, dan weet ik dat het de periode vóór het dagboek ‘erger’ was. Meestal is het dan weer tijd om ‘even op te letten’. Sommige dingen sluipen er weer stiekem in. Voor dit dagboek heb ik dus van te voren nagedacht. Waar wil ik op letten? Dat zijn deze dingen:
  • 99% vegan eten. Het is er in de zomer en door het eten buiten de deur in geslopen dat ik genoegen neem met de vegetarische optie. Het is ook geen probleem want ik heb wel mijn prioriteiten. Er zijn twee dingen die ik nog belangrijker vind dan het veganistische dieet om een bijdrage te doen aan het klimaatprobleem. Dat is 1) gezond eten vind ik belangrijker dan veganistisch eten. Dus als ik moet kiezen tussen een salade met misschien een beetje kaas (= vega, niet vegan) of een frietje met ketchup (=vegan) dan kies ik tóch voor de salade. En 2) voedselverspilling vind ik de grootste zonde, juíst als het gaat om het klimaat. Dus krijg ik toch per ongeluk iets met kaas of zelfs vlees voorgeschoteld, dan vis ik dit er niet tussenuit. Daar waar een andere optie is, wil ik wel anders kiezen.
  • Dagelijks vitamine B12 – één van de supplementen van Vitaminstore – slikken als aanvulling op mijn veganistische dieet.
  • Is het gelukt om minder frisdrank te drinken? Dat wilde ik na mijn vorige eetdagboek namelijk verbeteren.
  • Hetzelfde geld voor slapen. Ook al heb ik slapen niet meegenomen in het dagboek (of misschien kan ik dat ook eens proberen), ik merk dat te weinig slapen effect heeft op mijn eetlust.
  • Ik wil proberen gevarieerder te eten. Ontbijt en lunch maakt me niet zoveel uit maar het avondeten zou ik meer willen variëren. Daar ging ik de vorige keer ook een beetje de mist in, waardoor ik vier van de zeven avonden sambalboontjes met tempeh heb gegeten.
  • Maximaal twee keer per week buiten de deur eten. Buiten de deur eet ik toch meer dan wanneer ik voor mezelf kook. Ook als ik bij vrienden eet, eet ik automatisch meer. Meestal wel gezond maar ik wil wat meer makkelijke vegan recepten in mijn repertoire krijgen.

Disclaimer: dat ik zo eet wil niet zeggen dat jij zo moet eten of dat dit genoeg is voor jouw energiebehoefte. Ga er dus niet zelf mee aan de slag maar gebruik het puur en alleen ter inspiratie.

Food diary van een vega(n) fitgirl

Donderdag

06.30: Wekker gaat. Ik heb 7 uur geslapen.
07.00: 1 scoop vegan eiwitpoeder met Vanillesmaak van Orangefit, 100 ml sojayoghurt, 15 gram havervlokken gemixt met lijnzaad, 100 gram verse ananas en een koffie met een scheutje havermelk en een vitaminepil b12
12.00: 1 snee brood met zongedroogde tomatenhummus en sla, 1 snee met spinaziehummus en sla, 1 cracker met appelstroop
13.00: Cappuccino met havermelk
16.00: Perzik
19.30: Tijdens het koken snoep ik een paar nootjes en 2 plakjes vegan kaas
20.00: Risotto met courgette, champignon en zongedroogde tomaten

Beweging: Dit is voor mij een rustdag. Ik wandel in mijn pauze en ik fiets naar en van werk en station, in totaal; zo’n 18 km.

Food diary

Vrijdag

06.30: Wekker gaat. Ik heb 7 uur geslapen.
07.15: 1 scoop vegan eiwitpoeder met Vanillesmaak van Orangefit, 100 ml sojayoghurt, 22 gram havervlokken gemixt met lijnzaad, 100 gram verse ananas en een koffie met een scheutje havermelk en een vitaminepil b12
09.00: een koffie met een scheutje havermelk
14.00: 2 wraps met hummus en zoete aardappelpuree en een glas gazpacho
17.30: een koffie met een scheutje havermelk
20.00: Pad Thai en edamammeboontjes

Beweging: 6 km fietsen, 14 km hardlopen

Zaterdag

Dit weekend heb ik familieweekend in Noord-Brabant. We logeren op de camping. We doen meestal wel wat sportieve dingen, dit jaar gaan we fietsen. Bewegen zal niet de uitdaging worden maar vegan eten wel. Dat weet ik van te voren dus ik ga daar ook soepel mee om. Lukt vegan niet of is het teveel moeite dan kies ik voor de vega optie.

07.00: Wekker gaat en ik heb ruk geslapen omdat er een muis op mijn slaapkamer zat
07.45: 1 scoop vegan eiwitpoeder met Vanillesmaak van Orangefit, 100 ml haveryoghurt, 15 gram havervlokken gemixt met lijnzaad, 1 wilde perzik en een koffie met een scheutje havermelk
11.15: Een wrap met falafel
13.00: Een kleine appel
14.30: Een kleine salade met tabouleh en kikkererwten en een handje chinese mix
16.00: De bonbon die bij mijn thee zit
17.00: Chipjes, nootjes en stukje appel
20.30: Barbecue met brood, dips, salades en vegetarisch lekkers voor op de barbecue (niet vegan, wel vega). Ik eet niet mega veel – heb immers als chips en nootjes gegeten – maar wel lekker. Ik sluit af met vers fruit.

Beweging: 57 km fietsen waarvan een tocht van 37 km langs de Maas (op mijn omafiets!)

Zondag

08.30: Wekker gaat en ik heb lekker geslapen, ook lang! 9 uur slaap pak ik.
11.30: 2 pistoletjes met jam en een kapje met pindakaas en twee koffie met koemelk (er is geen plantaardige melk).
15.00: 1 kapje met jam
18.45: Brood met dip, tomatensoep deel ik met Bas en hoofdgerecht is iets met courgette en brie (niet vegan dus! Er was überhaupt maar 1 vega optie).

Beweging: 40 fietsen, 5 km hardlopen en ongeveer 1,5 uur wandelen.

Food diary

Maandag

05.45: Wekker gaat. Ik heb bijna 7 uur geslapen.
06.30:  1 scoop vegan eiwitpoeder met Vanillesmaak van Orangefit, 100 ml haveryoghurt, 22 gram havervlokken gemixt met lijnzaad, 1 wilde perzik en een koffie met een scheutje havermelk en een vitaminepil b12
10.30: 1 cracker met pindakaas
12.00: 1 snee brood met bietenhummus, 2 x snee brood met vegan sandwich spread, 1 cracker met appelstroop, 1 tomaat
14.45: klein handje studentenhaver en 5 druiven
16.30: 2 sneetjes brood met vegan sandwich spread
18.00: Bananenbroodmuffin en een shake (Asics persevent!)
21.00: 3 kleine vegan fritattas van Roots

Beweging: 18 km fietsen, krachttraining benen, intervaltraining hardlopen met Asics en 2 km wandelen

Dinsdag

06.50: Wekker gaat. Ik heb 8 uur geslapen.
07.30: 1 scoop vegan eiwitpoeder met Vanillesmaak van Orangefit, 100 ml haveryoghurt, 15 gram havervlokken gemixt met lijnzaad, een halve banaan en een koffie met een scheutje havermelk
10.15: 1 cracker met pindakaas  en een koffie met een scheutje hazelnootmelk
12.00: 1 snee brood met vegan filet americain (ja echt!), 2 sneeën met vegan sandwich spread en ruccola en een cracker met appelstroop.
16.00: 2 volkoren Mariakoekjes
18.30: Een halve mini-fritatta die ik mee heb gekregen van het event van gisteren, een handje Japanse mix nootjes en glaasje cola light terwijl ik aan het koken ben
19.00: 3 tacoschelpen met Chili sin Carne

Beweging: Dit is voor mij een rustdag. Ik wandel in mijn pauze en ik fiets naar en van werk en station, in totaal; zo’n 18 km.

Food diary

Woensdag

05.50: Wekker gaat. Ik heb bijna 7 uur geslapen.
06.30: 1 scoop vegan eiwitpoeder met Vanillesmaak van Orangefit, 100 ml haveryoghurt, 15 gram havervlokken gemixt met lijnzaad, een halve banaan en een koffie met een scheutje havermelk
09.30: koffie met een scheutje sojamelk
10.00: 1 wilde perzik en de andere helft van de mini-fritatta
12.30: 2 volkoren wraps met vegan spread, sla en veganistische rookkaas
17.30: 1 kleine lolly
20.00: Uit eten als cadeau van vrienden voor mijn verjaardag. Ze nemen ons (mij en Imke, die ook 30 is geworden) naar een super lekkere Italiaan. Ik weet dus al dat vegan niet gaat lukken dus ik ga voor vega. Uiteindelijk eet ik 3 stukjes brood/pizza (is niet echt pizza zoals wij het kennen, maar brood met rozemarijn en zout), mijn hoofdgerecht is een heerlijke pasta met tomatensaus en verse ricotta en de twee nagerechten delen we met z’n vijven. En i drink bruisend water.

Beweging: Ik fiets ongeveer 12 km, 6 km hardlopen en doe krachttraining armen/bovenlijf

Reflectie

Van de doelen die ik had gesteld heb ik eigenlijk niet zoveel behaald. Ik heb vijf van de zeven dagen deze week buiten de deur gegeten. Dat waren ook meteen moeilijke maaltijden om plantaardig te eten waardoor ik uitweek naar de vegetarische opties. Ik heb wél heel lekker gegeten. Verder merk ik wel dat mijn lichaam best wel goed is uitgerust, ook al haal ik niet de 8 uur slaap per nacht. De rustdagen op deze manier inzetten doen mijn lichaam goed, ook al zit ik toch echt niet stil. Dat voelt wel heel goed! Ik ga het allemaal nog even aanscherpen. Binnenkort ga ik weer op bezoek bij Healthadvies Breda. Daarover later dus meer.

Ik merk dat ik trouwens mega honger heb tijdens de lunch waardoor ik het moeilijk vind om mezelf te beheersen als er allemaal eten uitgestald staat op tafel. Hoe voorkom ik dat ik naar de zoetigheid grijp? Wie herkent dit? Ik kan wel wat tips gebruiken!

X Ana

Rosa deelde laatst ook haar dagboek. Al gelezen?