Fit blijven? Ook als student! Ik geef je 7 tips

Fit blijven is voor iedereen belangrijk, dus óók voor studenten! Want: “Hé, doe mij nog maar een biertje’”, We eten vandaag pasta pesto”, “k heb vannacht maar drie uur geslapen”, “Nee ik heb geen zin, ik heb een kater” zijn zinnen die ik regelmatig hoor. Ze horen ook wel een beetje bij het studentenleven. Niet echt een basis om fit te blijven. Eerder schreef ik ook al een blog over de calorieën die ik binnen krijg tijdens een avondje stappen. Dat waren er nogal wat! Plus het weinige slapen, de grote hoeveelheden pasta die studenten op wekelijkse basis eten en heel veel bier… Grote boosdoeners om een paar kilo aan te komen in je studententijd. Om deze reden heb ik een paar sportieve en gezellig tips om toch fit te blijven tijdens je studententijd. In dit blog geef ik je 7 tips om fit te blijven, ook al ben je nog zo’n hard feestende student.

7 x tip: Fit blijven

Deze tips heb ik opgedaan uit mijn eigen ervaring. Fit blijven doe je zo:

Tip 1 Ga bij een studentensportvereniging

Er zijn in elke studentenstad verschillende studentensportvereningen te vinden, van tennis tot hockey tot voetbal tot waterpolo. Er is voor iedereen wat wils en je bouwt ook nog eens goede vriendschappen op met je team! Je kan vaak zelf kiezen hoe vaak je wilt trainen en ook of je wedstrijden wilt doen. Zelf zit ik bij een tennisvereniging en train ik twee keer in de week met daarnaast één keer in de week een toss. Uiteindelijk zit ik dus op 3 uren tennis in de week.

fit blijven

Tip 2 Studentensport

Veel studentensteden hebben speciale studenten sportfaciliteiten. Voor een klein bedrag per maand kan je onbeperkt groepslessen volgen, aan cursussen deelnemen en fitnessen. In Groningen is het zo dat je verplicht lid moet zijn van de studentsportvereninging ACLO als je lid bent van een andere studentensportvereniging. Zo kun je naast je keuzesport ook deelnemen aan alle sporten en groepslessen die de ACLO aanbiedt. De kans om nog meer te sporten dus!

Tip 3 Samen is leuker dan alleen

Trommel je vriendinnen, clubgenoten, commissie of sportteam op om een keer een groepsles te volgen, een bootcamp te doen of nog een extra training in te lassen. Als je samen op een vast moment afspreekt om te sporten, is de kans veel kleiner dat je afzegt. Hup van die bank af en lekker bewegen! Ellen schreef eerder ook een blog over de voordelen van sporten met een maatje.

Tip 4 Kleine porties

Alleen meer bewegen helpt niet (altijd) met het in shape blijven. Voeding is het allerbelangrijkst. Je leest wel eens dat voeding voor 80% invloed heeft op het afvallen/in shape blijven en beweging maar 20%. Kies daarom als ontbijt en lunch een lichtere en gezondere variant zodat er een balans blijft in je eetpatroon. Bij studenten is het namelijk erg makkelijk om voor een grote groep toch weer voor een (ongezonde) pasta of andere maaltijd te kiezen.

fit blijven

Tip 5 Een vast slaappatroon

Slapen heeft een hele grote invloed op je gezondheid, productiviteit en je verbrandt ook nog eens calorieën tijdens je slaap. Hoe minder slaap je hebt, hoe minder calorieën je verbrand en hoe onproductiever je wordt. Het is niet erg om één of twee keer in de week minder slaap te pakken dan de voorgeschreven 8 uur, als je de andere dagen maar een vast patroon probeert aan te houden. Dan ben je die dagen veel energieker en heb je meer zin om te sporten!

Tip 6 Pak de fiets

Het is heel verleidelijk om toch de bus naar de universiteit/hogeschool te pakken omdat je geen zin hebt om fietsen, maar fietsen heeft zoveel voordelen. ’s Ochtends wordt je er wakker van omdat je lichaam in beweging komt, je kan je fiets zo pakken en hoeft dus niet te wachten en je bent de hele dag veel meer in beweging. Geen reden om de fiets niet te pakken lijkt mij!

fit blijven

Tip 7 Drink veel water

Water is de motor van alles. Het helpt bij de hydratatie van je huid, het reinigt je lichaam van binnen uit, je krijgt meer energie en het helpt bij afvallen. Lees hier meer over de voordelen van het drinken van water bij het afvallen. Water helemaal beu? Zo maak je elk watertje net weer even wat lekkerder.

Fit blijven kan op veel manieren

Deze tips heb ik opgedaan uit mijn eigen ervaring. Ik ben benieuwd wat jullie van deze tips hebben en of jullie misschien nog extra tips hebben. Ik lees het graag in de comments!

Liefs, Eva

Zijn jij en jouw huisgenoten ook zo dol op pasta? Met deze makkelijke pastagerechten houd je het gezond!

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more