Een boek dat je op scherp zet: Expeditie Edith

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar tussen al dat sporten, macro’s tellen, mealpreppen, eten en fit zijn door kruip ik af en toe heel graag weg met een goed boek. Fictie of non-fictie, dat maakt me eigenlijk niet zoveel uit. Ik vind alles leuk. Laatst was Edith Bosch, je weet wel, ex-judoka en de winnares van Expeditie Robinson 2013, bij ons in de stad om een lezing te geven over haar biografie ‘Expeditie Edith’. Daar was ik natuurlijk als de kippen bij!

De lezing begon eigenlijk hetzelfde als hoe het boek begint: op de dertigste verjaardag van Edith. Op dat moment kwam zij tot misschien wel het belangrijkste inzicht in haar leven. Het inzicht dat ze niet perfect is. Heel open en eerlijk vertelde ze over haar grootste leermomenten, haar leven als topsportvrouw en het leven erna, maar bijvoorbeeld ook over de relatie met haar ouders. Ze ging in op al onze vragen over het gevecht dat zij met zichzelf heeft gehad en vertelde wat dat haar gebracht heeft. Zo heeft dit haar onder andere doen besluiten om een opleiding tot lifecoach te gaan volgen. Mijn interesse was gewekt!

expeditie edith 2

Na afloop van de lezing konden we het boek natuurlijk meteen aanschaffen en Edith nam echt de tijd om er voor iedereen een persoonlijke boodschap in te zetten. Waar is die ‘bitch’ gebleven, zoals ze zichzelf in haar boek omschrijft?

Expeditie Edith

‘Hoe het gevecht met mezelf goud opleverde’, zo luidt de ondertitel van het boek. En die zin slaat wat mij betreft de spijker op zijn kop. In Expeditie Edith geeft Edith Bosch je een kijkje in het leven van een topsporter. Ze neemt je mee naar de Olympische Spelen, WK’s en EK’s waaraan ze deelgenomen heeft en zelfs naar het onbewoonde eiland waarop ze verbleef tijdens Expeditie RobinsonMaar buiten al deze prestaties om, ervaringen die haar weliswaar gemaakt hebben tot de persoon die zij vandaag de dag is, wordt vooral de mens achter de topsporter zichtbaar. Zo vertelt ze hoe ze er op haar dertigste verjaardag achter kwam dat ze niet gelukkig was. Iets waar ze zich voor schaamde, want juist zij zou toch alle redenen moeten hebben om de gelukkigste persoon op aarde te zijn? Er moest iets veranderen, dus ging ze het gevecht met zichzelf aan. Onder begeleiding van een lifecoach leerde Edith om zichzelf een spiegel voor te houden, zichzelf te accepteren en uiteindelijk als mens enorm te groeien. Expeditie Edith is een boek vol wijze lessen over het leven. Ik las hem in één adem uit! Wat mij betreft een echte aanrader.

expeditie edith 3

Voor mij persoonlijk was dit ook weer even een wake up call dat er zoveel méér in het leven is dan alleen maar sporten en fit zijn! Ik betrap mezelf er wel eens op dat mijn dagen af en toe bijna alleen maar draaien om sporten, werken, eten, denken aan eten… nouja, zie het intro van dit artikel 😉 Natuurlijk vind ik mijn gezondheid belangrijk, maar als het hoogtepunt van je dag bestaat uit squatten en pindakaas eten, dan kun je je afvragen hoe gezond dat eigenlijk is. Het leven is zo mooi! En er valt nog zoveel te ontdekken! Het verhaal van Edith heeft mij uitgenodigd om mezelf ook weer even een spiegel voor te houden en op scherp te zetten. We hebben allemaal ons eigen verhaal en elke dag is weer een nieuwe lege pagina die we kunnen vullen met ervaringen.

Weet jij nog een leuk, mooi, of inspirerend boek dat wij allemaal moeten lezen? Laat het me weten in de comments!

Liefs, Ursula

Ben jij ook zo’n fitgirl die altijd zin heeft in eten óf aan eten denkt? Dan herken jij je vast in dit artikel.

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more