Eetbuien: wanneer trek je aan de bel?

Ruim 3 jaar geleden is het alweer, dat ik aan de bel trok voor mijn eetbuienstoornis. Al vaker was ik behandeld voor mijn eetstoornis, maar het duurde maar liefst 15 jaar voordat ik de juiste hulp kreeg. Hoe dit kwam heeft voor een groot deel te maken dat de eetbuienstoornis een beetje vaag is.

Eetbuien, hoezo vaag?

Bij anorexia en boulimia heeft iedereen een redelijk duidelijk beeld. Heb je last van eetbuien? Dan kan dat patroon er voor elk individu heel anders ziet. Bovendien, iedereen heeft toch wel eens een eetbui? Iedereen eet toch wel eens meer dan hij of zij zou willen? Dus wanneer is het dan een eetstoornis? Ook wordt vaak gedacht dat mensen die eetbuien hebben kampen met overgewicht. Maar door compensatiegedrag als vasten, braken, laxeren of excessief sporten is dit niet altijd het geval. Hierdoor blijft de eetstoornis voor het oog onzichtbaar.

Fysieke gevolgen

Hoewel van overgewicht niet altijd sprake hoeft te zijn, zijn er wel degelijk serieuze lichamelijke gevolgen:

• Een uitgezette maag, waardoor het steeds langer duurt voordat je een ‘vol’ gevoel hebt.
• Een tekort aan vitaminen en mineralen door eenzijdige voeding.
• Een verstoorde natrium- en kaliumhuishouding wat schadelijk is voor hart en nieren.
• Diabetes type 2.
• Een hoge bloeddruk.
• Een (te) hoog cholesterolgehalte.
• Vochtophoping in de benen (oedeem).

Om nog maar niet te spreken van de sociale gevolgen!

Schaamte

Dit kan ik alleen nu vertellen omdat het al achter de rug is. Hoewel ik best wel eerlijk heb geblogd door de jaren heen over mijn struggles, heeft het lang geduurd voordat ik het hele verhaal online durfde te zetten. Mijn naaste omgeving vindt het soms sowieso raar dat ik mijn hele leven online gooi, dus hoe zouden ze wel niet over me denken als ik écht met de billen bloot zou gaan? Jep, het oordeel van mijn naaste omgeving vond ik nog veel moeilijker dan dat van duizenden anonieme lezers.

eetbuien

Dit was mijn situatie

Bij mij is het samen te vatten in: door het streven naar een strakker lichaam en lager gewicht, ging ik minder eten. Ik schreef me in voor Personal Body Plan waar ik op een calorierestrictie werd gezet van 1280 calorieën. Voor een ander prima om een korte tijd vol te houden, maar niet voor mij. Behalve dat het veel te weinig was omdat ik veel aan het trainen was voor de halve marathon, werd niet ‘mogen’ eten een mentaal spelletje dat ik nooit leek te winnen. De eetbuien werden bij mij niet alleen veroorzaakt doordat ik voedingsstoffen tekort kwam, maar ook omdat ik vond dat het anders hoorde. Mentaal en fysiek heeft de calorierestrictie mij genekt. Letterlijk, want ik kreeg last van eetbuien en na deze eetbuien zorgde ik ervoor dat ik zoveel mogelijk uitbraakte. Ik kwam niet uit de vicieuze cirkel want het braken zorgde nooit voor voldoening en ook niet voor een volle maag of de voedingsstoffen die ik nodig had (want een eetbui was bij mij een POT Nutella met een PAK rijstwafels). Dus de volgende dag had ik opnieuw een eetbui. In mijn slechtste periode had ik 2 eetbuien per week tot 2 of 3 eetbuien per dag.

Het niet ‘mogen’ werd eten een mentaal spelletje dat ik nooit leek te winnen.

Het was geen anorexia, want ik at dagelijks. Oké, het was niet voldoende maar ook niet alarmerend want ik ben met 1.58m lengte maar een minimens. Dat was wel voor mij, maar dat was het an sich niet, niet iedereen reageert zo op een calorierestrictie. Boulimia was het ook niet want het braken gebeurde alleen na een eetbui, nooit als ik vond dat ik had gegeten zoals het hoorde.

eetbuien

Klaar mee

Op een gegeven moment was ik er klaar mee. Ik wist dat ik hier zelf niet uit ging komen, want ik had al vaker van deze periodes gehad. Wéér ging ik naar de huisarts, maar dit keer onderzocht ik ook zelf naar hulpverleners. Dit keer was ik vastbesloten om hier voor eens en voor altijd een einde aan te maken. Er móest iets of iemand zijn die mij kon helpen. Die hulp vond ik!

Hoe ga ik er nu mee om?

Het is niet zo dat ik nooit een terugval heb, maar de perioden tussen de eetbuien zijn steeds langer. Ik kan me beter herpakken zonder in de vicieuze cirkel te belanden, ik weet welke dingen ik niet meer moet doen (calorierestrictie van meer dan 500 cal, of Intermittent Fasting) en ik signaleer veel eerder wat er mis is waardoor ik een eetbui kan voorkomen.

Waarom ik dit deel?

Ik wéét dat er zoveel meiden en vrouwen zijn die ook met een eetbuienstoornis te maken hebben maar net als ik niet alle symptomen hebben als voor andere eetstoornissen. Hierdoor blijft iedereen die hier last van heeft er veel te lang mee rondlopen. Ik weet als geen ander hoe je jezelf kunt overtuigen met de gedachte “ik kan dit zelf oplossen”. Prima als je dat kan, maar stel voor jezelf een deadline. Zijn binnen 3 of 6 maanden je eetbuien niet gestopt? Dan is het écht tijd om aan de bel te trekken. Geschat wordt dat ongeveer 160.000 Nederlanders lijden aan eetbuienstoornis, ook wel Binge Eating Disorder (BED) genoemd. Dat is 30 keer zo veel als mensen met anorexia en 7 keer zoveel als mensen met boulimia. Het duurt vaak erg lang -gemiddeld 16 jaar- voordat men hulp zoekt.

Waar kun je terecht?

Zoals ik zei, ben ik bij verschillende behandelaren geweest voordat ik van mijn eetstoornis af was. Uiteindelijk kwam ik op de website Vrij van Eetstoornis van Charlie Paludanus terecht. Charlie is een ervaringsdeskundige en dat maakte dat ik voor het eerst écht kon vertellen hoe mijn eetbuien er uitzagen. Herkenning was zo ontzettend fijn! Ook bij Trubbendorffer kun je terecht met een eetbuienstoornis. Onderzoek wat de mogelijkheden bij je in de buurt zijn. Hoewel je huisarts misschien niet zo bekend is met eetbuienstoornis, zou ik wel adviseren om het te melden zodat je een compleet dossier hebt. Mijn traject bij Charlie werd voor een groot deel vergoed door mijn aanvullende verzekering. Onderzoek ook daarvoor de mogelijkheden!

Lieve fitgirls én -boys, trek alsjeblieft aan de bel! Want als ík van deze vervelende stoornis af kan komen, dan heb ik er alle vertrouwen in dat jou dat ook gaat lukken. En aan fitgirl Dianne, aan jou de vraag n.a.v. je artikel: hoe staat het met jouw eetbuien?

Liefs, Ana

PS ik maakte een healthy variant van mijn eetbuienvoedsel, namelijk: healthy Nutella! Ik kan er nog steeds niet heel goed van af blijven, maar ik krijg nu tenminste wel voedingstoffen binnen 😉

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more