Eet- en sportdagboek in Oostenrijk van fitgirl Berber

Zoals jullie in mijn eerste blog konden lezen woont mijn vriend in Oostenrijk. Nu ben ik daar om hem te helpen en dacht dat het wel leuk zou zijn om een eet- en sportdagboek in Oostenrijk bij te houden. Zo is veganisme hier nog niet echt bekend, maar ik merk dat er steeds meer producten komen. Daarnaast heb ik hier niet de mogelijkheid om naar de sportschool te gaan, waardoor ik andere (thuis)sporten aan het uitproberen ben, lees hier het resultaat. 

Maandag

07:30 – Ontbijt: 1 groot stuk volkorenbrood, de helft met pindakaas, banaan en cacaonibs en de andere helft met agavesiroop en banaan. Daarnaast 5 eetlepels amandelyoghurt met zelfgemaakte granola en een handje blauwe bessen.
11:30 – Tussendoor: Twee grote wortels.
12:30 – Lunch: Havermoutpap met appel, kaneel en twee dadels in stukjes. Deze havermoutpap maak ik met ongeveer 250 ml cashewmelk, 50 gram havermout en 1 lepel volkoren Brinta.
15:30 – Tussendoor:Een halve komkommer.
17:30 – Diner: Zuurkool ovenschotel met gevulde paprika (gevuld met vegan kip en cherry tomaatjes) & een zelfgemaakt stoofpeertje.
20:45 – Tussendoor: 1x een maiswafel belegd met pindakaas en cacaonibs en 1 maiswafel met pompoenhummus.

Drinken: `s Ochtends 1 liter warm water met kurkuma en zwarte peper en een kop thee met gember. Tussendoor nog 3 koppen thee, 4 glazen warm water en een cappuccino met sojamelk.

Beweging: 35 minuten full body workout en 20 minuten yoga. Verder nog 3x een kwartier met de hond gewandeld.

ontbijt-pindakaas-amandel-yoghurt-fruit

vegan-vleesvervanger

Dinsdag

07:30 – Ontbijt: Handjevol blauwe bessen, 1 appel, 4 eetlepels amandelyoghurt en zelfgemaakte granola met amandelen.
11:00 – Tussendoor: Volkorenbroodsneetje met pindakaas en cacaonibs.
13: 00 – Lunch: 1 volkorencracker met hummus en gebakken champignons met tofu. Daarnaast nog een stukje volkorenbrood met agavesiroop, halve banaan en kaneel.
16:00 – Tussendoor: Een halve komkommer en twee wortels.
18:00 – Diner: Oostenrijk had de afgelopen dagen erg last van hoogwater, waardoor grote stukken waren overstroomd. Nu viel bij ons de stroom uit en was ons plan om boven de houtkachel iets te stoven. Ik maakte chili sin carne, met drie eetlepels kikkererwten, limabonen,kidneybonen, een halve aubergine en ui met tomatenpuree. Gelukkig ging de stroom weer op tijd aan en hadden we nog sperzieboontjes erbij.
21:00 – Tussendoor: Fruitsalade met kiwi, peer, mandarijn en appel en een cracker met pindakaas en een halve banaan.

Drinken: `s Ochtends 4 glazen warm water (met kurkuma en zwarte peper) en twee mokken gemberthee. Tussendoor nog 1 kopje cappuccino met sojamelk, 5 glazen warm water en twee mokken groene thee.

Beweging: 25 minuten HIIT , 20 minuten yoga en 3x een kwartier met de hond gewandeld.

 

hond-bos-wandelen

noodweer-oostenrijk-hoogwater

Woensdag

07:30 – Ontbijt: Havermoutpap met amandelmelk, appel, kaneel en 2 dadels. Daarnaast heb ik een eetlepel pindakaas toegevoegd.
11:30 – Tussendoor: 1 wortel en een stuk komkommer met wat hummus.
13:00 – Lunch: Als lunch maak ik gevulde paprika met vegan kip, kikkererwten en wat gepofte cherrytomaatjes.
15:30 – Tussendoor: 1 volkorencracker met fijn gehakte 85% chocolade en 1 dadel fijngehakt..
17:30 – Diner: Groente stoofpotje met wortel, spruitjes, witte kool, cherry tomaatjes, rode biet en broccoli. Als toetje had ik nog wat havermoutpap van vanochtend met een fruitsalade.
20:30 – Tussendoor: 1 cracker met agavesiroop en kaneel en 1 volkorenbroodje met pindakaas en plakjes banaan.

Drinken: `s Ochtends 1 liter warm water met kurkuma en zwarte peper en een kop thee met gember. Tussendoor nog 3 koppen thee, 4 glazen warm water en een cappuccino met sojamelk.

Beweging: Ongeveer 45 minuten met de hond gelopen. Daarnaast heb ik een korte training gedaan van 25 minuten voor benen en billen en ben ik nog drie kwartier alleen gaan wandelen langs de rivier.

gevulde-rode-paprika

groenten-gezond-stoofschotel

Donderdag

07:30 – Ontbijt: Vandaag had ik volkorenbrinta met 250 ml kokosmelk, 1 banaan en 2 dadels fijngehakt.
11:00 – Tussendoor: 2 wortels met een stukje raw chocolat met een dadel cashewnoot bodem. Dit kon je hier bij de Oostenrijkse Aldi kopen en het is verrassend lekker.
12:30 – Lunch: Twee volkorenbroodsneetjes, een met pindakaas en cacaonibs en eentje met een paprikaspread met verse peterselie. Daarnaast nog een appel met kaneel.
17:30 – Diner: We zijn de hele middag aan het werk geweest, vandaar dat ik (ik weet het super slecht) tussendoor niks heb gegeten. Bij het avondeten had ik dus best wel trek en heb een halve pompoen gevuld met aubergine, kikkererwten,tofu, tomaatjes en kidneybonen gegeten. Verder nog wat wokgroenten en twee eetlepels rijst. Duizend maal sorry, ik heb er geen foto van want ik kwam er na het eten van de pompoen achter dat ik eigenlijk een foto had moeten maken..
20:30 – Tussendoor: Fruitsalade met sojayoghurt en noten.

Drinken: `s Ochtends 1 liter warm water met kurkuma en zwarte peper en een kop thee met gember. Tussendoor nog 3 koppen thee, 6 glazen warm water en in de avond een glaasje whisky. 

Beweging: Drie keer de hond uitgelaten (kort, vanwege het slechte weer) en een trainingsmix gericht op buik,billen en benen van een klein uurtje. Verder de hele middag geholpen (staand) in de werkplaats.

 

werkplaats-oostenrijk-allpine

Vrijdag

07:30 – Ontbijt: Ik had van gisteren wat rijst over dus heb een rijstpap gemaakt met appel, kokosmelk en rozijntjes. Verder had ik gisteren brood gebakken en heb hier een stukje van gehad met pindakaas en cacaonibs.
11:00 – Tussendoor: Twee wortels met hummus.
13:00 – Lunch: Sojayoghurt met een halve banaan, twee dadels en een handjevol noten en havermout. Verder nog een volkorenbroodje met agavesiroop (met de andere helft van de banaan) en kaneel.
16:00 – Tussendoor: 1 paprika in stukjes.
17:30 – Diner: We zijn uiteten geweest bij een soort veredelde snackbar (imbiss). Hier kun je ontzettend lekker eten en de kok vind het leuk om veganistische gerechten uit te proberen. Ik had een salade met groente loempia´s en de kok had een veganistisch toetje gemaakt met limoen sorbetijs en bloedsinaasappelschnaps.

Drinken: `s Ochtends 1 liter warm water met kurkuma en zwarte peper en een kop thee met gember. Tussendoor nog 3 koppen thee, 4 glazen warm water en een cappuccino met sojamelk. Tijdens het avondeten had ik 2 glazen water en een rood wijntje.

Beweging: Het is slecht weer hier dus 3 korte stukjes gelopen met de hond en deze cardiotraining van ongeveer 40 minuten gedaan en na het avondeten nog 20 minuten yoga.

rijstpap-appel-pindakaas

 

salade-springrolls-restaurant-vegan

Zaterdag

07:15 Ontbijt: Ik had nog wat rijstpap over van gisteren, daarnaast heb ik nog twee volkorenbroodsneetjes gehad 1 met pindakaas en banaan en 1 met agavesiroop, banaan en kaneel.
10:00 – Tussendoor: 1 cafeïnevrije soja cappuccino gehad van MC café.
13:45 – Lunch: Voor de lunch had ik nog een kliekje van de wokgroenten van eergisteren (uit de vriezer) met nog 4 balletjes falafel toegevoegd.
16:15 – Tussendoor: 1 wortel en een groene appel met kaneel.
17:30 – Diner: 300 gram koolraap, 250 gram zuurkool en wokgroenten met 3 eetlepels zilvervliesrijst.
19:30 – Tussendoor: Sojayoghurt met amandelen, granola en 2 dadels.
20:45 – Tussendoor: 1 volkorenspeltbroodje de helft met pindakaas en cacaonibs en de andere helft met kastanjejam met de andere helft van de banaan (van vanochtend).

Drinken: `s Ochtends 1 liter warm water met kurkuma en zwarte peper en een kop thee met gember. Tussendoor nog 3
koppen groene thee, 6 glazen warm water en een cafeïnevrije cappuccino met sojamelk.

Beweging: Veel gelopen in de stad en met de hond ongeveer een half uur gewandeld. Daarnaast zelf nog een bergwandeling gemaakt van ook ongeveer 45 minuten en een half uur deze kickboksroutine gedaan. Na het eten ook nog even 20 minuten yoga gedaan.

falafel-wokgroenten-bonen

 

koolraap-zuurkool-zilvervliesrijst-gezond

Zondag

07:30 – Ontbijt: 1 volkorenspeltbroodje (helft met pindakaas en cacaonibs, andere helft met agavesiroop, kaneel en banaan) en 1 volkorencracker met aardbeien.
11:00 – Tussendoor:
1 wortel en een halve komkommer met hummus.
12:30 – Lunch:
1 grote kom schoonmoeders veganistische erwtensoep.
15:30 – Tussendoor:
1 groene appel met kaneel.
18:00 – Diner: 
Ovenschotel van kidney- en limabonen, kikkererwten, broccoli, aubergine en ui (gekruid met paprika- en kerriepoeder. 
21:00 – Tussendoor:
1 snee boekweitbrood met pindakaas en cacaonibs.

Drinken: `s Ochtends 1 liter warm water met kurkuma en zwarte peper en een kop thee met gember. Tussendoor nog 3 koppen groene thee en 6 glazen warm water.

Beweging: 45 minuten full body work-out van de Nike trainingsapp. Daarnaast nog anderhalf uur gewandeld (in totaal), en 20 minuten pilates. 

erwtensoep-vegan-herfst-en-winter-gerecht

eten-hopfis-voorgerecht-oostenrijk-eetdagboek

Nabeschouwing van mijn eet- en sportdagboek in Oostenrijk

Poeh dit was mijn eerste eet- en sportdagboek zit en ik moet toegeven dit vond ik moeilijker dan gedacht. Vooral het op tijd maken van de foto´s, vaak had ik het al bijna op voor ik er aan dacht. Natuurlijk is dit niet helemaal mijn normale eet en sportpatroon, omdat ik in Nederland meestal gewoon naar de sportschool ga. Als ik even terugkijk denk ik dat ik me soms wel erg veel focus op gezond eten. Dit hoeft niet perse een slecht iets te zijn, maar als ik mij een normale werkweek voorstel waarbij ik ongeveer ook eet wat ik jullie net heb verteld (iets meer) dan eet ik eigenlijk wel wat te weinig. Op mijn werk sta ik normaal gesproken 10 uren per dag en sport er nog naast. Ik zou dus wel wat meer kunnen eten in de vorm van vetten (avocado´s en noten).

Genoeg variatie?

Op zich denk ik dat ik qua avondeten en lunch wel genoeg varieer, dit zou bij mijn ontbijt misschien nog wel wat meer kunnen. Alleen vind ik het soms moeilijk om maar 2 stukjes brood met pindakaas per dag te eten, ik kan er niks aan doen, maar ik vind pindakaas echt iets te lekker haha. Ook mijn tussendoortjes bestaan vaak of uit groente of fruit misschien dat ik dat ook nog wat spannender kan maken, tips zijn altijd welkom!

What are your thoughts?

Nu ben ik erg benieuwd wat jullie van mijn eet- en sportdagboek (in Oostenrijk) vinden en of jullie vaker dit soort blogs willen lezen? Mijn persoonlijke doel is dus om meer te ´durven´eten en ook wat creatievere ontbijtjes te gaan maken. Heb jij ook nog doelen om anders of beter te gaan eten? Laat me weten hoe je dit aan gaat pakken.

Liefs, Berber

Wil je meer weten over veganistisch en plant based eten lees dan deze blog.

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more