Dry needling: dit is waarom ik het doe!

Hoewel ik als de dood voor naalden ben, heb ik het toch gedaan: dry needling. Nadat ik een dag had thuis gewerkt, zonder goede stoel en bureau, had ik de dag daarna direct last van mijn arm. Normaal gesproken werk ik de halve dag zittend en de andere helft staand. Gelukkig hebben we op mijn werk stabureau’s.

Ik voelde na deze dag thuis werken continu een tinteling in mijn arm als ik bewegingen met de muis maakte of aan het typen was. Elke woensdagochtend ga ik naar de fysio om mijn nek en schouders te behandelen (ik train dit immers veel! Weet je nog, mijn trainingsschema voor een strak bovenlichaam?)Omdat ik absoluut geen RSI wil moest ik er toch maar aan geloven en heb ik een dry needling sessie gedaan. Doodeng, maar het resultaat was verbluffend!

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandeling die wordt uitgevoerd door je fysiotherapeut. Er wordt gewerkt met een acupunctuurnaald en verder niets. Er wordt dus geen vloeistof in je spieren gespoten. De fysio gaat met een naald in je huid en zoekt vervolgens de knoop (trigger point) op in je spier. De spier spant dan samen, om vervolgens weer te ontspannen. Daarna wordt de naald er weer uit gehaald.

Doordat de spier na de behandeling weer gaat ontspannen, is dit een effectieve manier van behandelen. De fysio heeft aan mij uitgelegd dat je spieren direct in betere conditie zijn dan voor de behandelingen. Je mag een spier maximaal zes keer prikken. Het is effectief bij vrijwel alle spieren, maar dit is voornamelijk een goede behandeling voor de wat dieper liggende spieren die met massage moeilijk te behandelen zijn, zoals in de spieren je kuit, nek en knie.

Mijn ervaring met dry needling

Zoals ik al aangaf ben ik echt bang voor naalden. Ik was dus best zenuwachtig. Gelukkig lag ik op mijn buik en zag ik de naalden niet. Ik voelde vrijwel niets van het moment waarop de naald in mijn huid ging. Toen de fysio de triggerpoint aanraakte voelde ik het wel degelijk. Ik voelde mijn spier zich keihard aanpassen. Ik probeerde te ontspannen, maar mijn spier bleef zich verder aanspannen. Toen de naald uit mijn nek ging, bleef de spier verkrampt aanvoelen. Ik heb in totaal vier triggerpoints laten prikken. Twee in mijn nek, eentje in mijn schouder en de spier onder mijn oksel.

De laatste was vrij heftig. Mijn hele spier begon heen en weer te schieten. Een teken dat deze spier erg vast zat, volgens de fysio. De behandeling was kort en viel gelukkig mee qua pijn. Mijn spieren voelden na de dry needling behandeling verkrampt. Ken je dat gevoel dat je een vaccinatie hebt gehad? Dat gevoel, maar dan keer tien.

Het is normaal dat je spieren beurs aanvoelen na een behandeling. Bij de een duurt het een paar uur, bij de ander een paar dagen. Dat verschilt per persoon. De spier in mijn nek, schouder en onder mijn oksel waren de volgende hersteld. De spier van mijn nek naar mijn schouder bleef wel twee dagen beurs. Maar vreemd genoeg voelde mijn spieren wel een stuk losser. Ik voelde een paar dagen ook mijn bovenarm (het is normaal dat je pijn op andere plekken kunt voelen, bijvoorbeeld bij aanhechtingen), maar ook dat was na een paar dagen helemaal over.

Verdere behandeling met dry needling

Ik heb besloten om nu elke week deze behandeling te herhalen. In ieder geval voor zes keer. De tweede keer heb ik ook mijn linkerkant laten behandelen. De eerste keer heb ik alleen mijn rechterkant gedaan, om te kijken hoe mijn lichaam erop zou reageren. Ik heb in totaal nu nog vier keer te gaan. Ik ben benieuwd hoe ik mij voel na zes behandelingen.

Tot nu toe kan ik het iedereen wel aanraden. Je spieren zijn daarna echt meer ontspannen. Ik voelde echt verschil. Wel moet ik zeggen dat ik het lastig vind om niet voluit mijn bovenlichaam te mogen trainen. Ik moet rustig aan doen, anders zijn mijn spieren direct weer verkrampt. Maar dat heb ik zeker over soepen bovenlichaam zonder triggerpoints 😉

Heb jij wel eens dry needling gehad? En wat vond je ervan? Ik ben benieuwd!

Liefs, Manon

Voorkomen is beter dan genezen… daarom is deze video met stretchoefeningen handig!

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more