“Ik had een dropvergiftiging”

In het filmpje over mijn Fitgirl confessions vertelde ik al over mijn dropvergiftiging die ik heb gehad. Ik zal hier vandaag wat uitgebreider over vertellen. Toen ik dit aan de andere Fitgirls vertelde hingen ze aan mijn lippen.. “Daar moet je een blogpost over schrijven!” Gilden ze. Ondanks dat ik niet trots ben op deze dropvergiftiging vinden mensen het vaak wel een heel bijzonder en interessant verhaal. Hoog tijd dus om dit met jullie te delen!

Dol op drop

Ik ben al sinds kind dol op drop en dan ook vooral op zoute drop. Nou loop je niet gelijk een vergiftiging op als je af en toe een dropje eet, maar ik at zo een hele zak leeg. En dan ook lekkere zoute drop. Als maximale toelaatbare dagelijkse hoeveelheid wordt 20 gram drop beschouwd.

Vergiftiging

Ik ben bloeddonor en op een gegeven moment vond de arts dat mijn bloeddruk veel te hoog was. En met een te hoge bloeddruk mag je geen bloed doneren. Ik ging naar de dokter en die verwees mij vervolgens door naar het ziekenhuis. Na verschillende onderzoeken en bloedafname werd duidelijk dat het stofje dat in drop zit (glycyrretinezuur) 6 x te hoog in mijn bloed zat! Oeps! Ik moest gelijk stoppen met drop eten en ook andere producten waarin dit stofje zit. Het zit namelijk ook in Minty Morocco thee, Mentos, en kauwgom . Hier ben ik allemaal dol op en ik dronk op het werk inderdaad ook wel Minty Morocco thee.

Minderen met zout

Ook nam ik in de periode veel te veel zout. Ik gooide altijd nog extra zout over mijn eten en had helemaal niet door hoe slecht dit was. En vaak nam ik van die zakjes Cup a Soup waar ook veel zout in zit. Want dat je te hoge bloeddruk hebt merk je niet. Met zout moest ik dus ook minderen. Zout houdt namelijk vocht vast in je lichaam en daardoor kan je bloeddruk stijgen. Wie te veel zout eet, loopt een groter risico op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten en botontkalking. De aanbeveling van zout is maximaal 6 gram per dag.

Waarschuwing

Gelukkig is het mij gelukt om met drop te minderen en gooi ik ook nooit meer extra zout over mijn eten. Ook drink ik nu veel meer water en dat deed ik ook niet veel. Ik heb zelfs gehoord dat je onvruchtbaar kan raken bij te langdurig dropmisbruik. Bij langdurig dropmisbruik wordt de bijnierschors, een voor het leven onmisbaar orgaan, aangetast.

Mijn tip

Nou ik heb mijn lesje over zout en drop dus wel geleerd;-) zijn jullie ook zo dol op zout en drop? Het is heel lastig om minder dan 6 gram zout te eten op een dag omdat echt in heel veel producten veel zout zit. Mijn tip is om te proberen zoveel mogelijk kant en klare producten, pakjes en potjes te vermijden en te letten op de etiketten. Gewoon lekker zelf je kruidenmix en sauzen maken en af en toe een dropje mag best.

Liefs, Rosa

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more