Dit is waarom ik niet aan cardio doe

Cardio, het is vaak een onderdeel van het begrip ‘fitness’, maar moet je écht op de cardio-apparaten voor het beste resultaat? In mijn geval niet. Voor velen is het misschien de oplossing, maar in dit blog vertel ik kort waarom ik het niet doe.

Zweten, zweten en nog eens zweten!

Tot 2 jaar geleden stond ik minimaal 3x per week 45 minuten op de crosstrainer. Ik vond het vreselijk en zweette gigantisch, maar zette door aangezien veel mensen aangaven dat dit mij zou helpen om vet te verbranden. Na deze 45 minuten ging ik nog 1 à 1,5 uur fitnessen. De fitness vond en vind ik heerlijk, maar de cardio ging mij steeds meer tegen staan. Na lange tijd dit te hebben volgehouden was ik ook nog niets afgevallen en mijn vetpercentage bleef hetzelfde.

No more cardio for me

Na deze intensieve cardioperiode klopte ik 2 jaar geleden aan bij mijn coach. Mijn coach heeft het toen teruggebracht naar max. 10 minuten per training. Op dit moment gebruik ik het zelfs alleen nog een paar minuten om opwarmen. Wat een opluchting was dit! Na een tijdje zoeken naar de juiste fitnessplannen voor mij viel ik af en ging mijn vetpercentage naar beneden, zonder dat ik intensief van de cardio-apparaten gebruik maakte.

 

Cardio, doe jij het? - roeien

Sporten moet leuk zijn

In deze laatste 2 jaar ben ik weer van fitness gaan houden, omdat dit is wat ik leuk vind! Cardio is daar geen onderdeel van voor mij. Misschien vindt iemand anders het heerlijk, in dat geval raad ik ook zeker aan om het wél te blijven doen. Zoals Ana bijvoorbeeld, die eerder het blog schreef: Waarom ik wel cardio doe. Voor mij staat voorop dat welke sport je ook doet, het moet leuk zijn. Als je sporten niet leuk vindt, dan is een sportende leefstijl niet vol te houden. Lees ook: De rol van motivatie & zelfregulatie bij het behalen van je doelen.

Cardio, doe jij het?

Redenen waarom je niet afvalt door veelvuldig cardio

Aangezien cardio voor mij nadelig werkte, ben ik gaan uitzoeken waarom dit kan. Dat wil niet zeggen dat cardio voor jou wel positieve effecten kan hebben.

  1. Meer cardio wil niet automatisch zeggen dat je sneller vet gaat verbranden. Bij langdurige cardiosessies ga je op een gegeven moment ook spieren verbranden, dit wil je natuurlijk niet. Spieren zorgen er o.a. voor dat je in ruststand ook vet verbrand. Als je dus steeds minder spierweefsel hebt, zal je in ruststand ook minder vet verbranden. Vermoedelijk is dit wat er bij mij aan de hand was.
  2. Blijf ook je cardio variëren. Ga niet steeds alleen maar hardlopen of fietsen, maar wissel de apparaten af. Zorg er ook voor dat de intensiteit en de duur van cardio training ook af en toe wordt aangepast. Je lichaam moet zich dan telkens aanpassen aan de workout, waardoor het harder moet werken.
  3. Focus je niet alleen op cardiotraining. Het is namelijk belangrijk om cardiotraining te combineren met krachttraining, zodat je meer spierweefsel krijgt en in ruststand meer vet zal verbranden.
  4. Blijf letten op je eten! Veel sporten betekent niet dat je alles kunt eten wat je maar wilt. Voeding blijft nog altijd het belangrijkste punt om af te vallen. Goede voeding in combinatie met sport is de beste methode voor het verbranden van vet.

Ik ben erg benieuwd of jij wel of geen voorstander bent van cardio. Laat je het weten?

Bron: echt gezond afvallen

Liefs,
Laura

Ik ben wel fan van fitness! Hierbij een van mijn favo leg workouts!

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more