Diastase recti a.k.a. Mommy Tummy

Diastase recti, heb je daar ooit van gehoord? Voor sommige van jullie een bekend iets, maar voor velen een onbekend fenomeen. Een diastase wordt ook wel liefkozend ‘mommy tummy’ genoemd. Helaas voor mij heb ik het, en daarover ga ik je in dit blog meer vertellen.

Herstel na mijn zwangerschap

Zoals je hebt gelezen in mijn voorstelblog ben ik een half jaartje geleden bevallen van mijn 3e kindje. Mijn herstel ging vergeleken met de andere 2 bevallingen mega snel. Dat intensieve sporten van mij was dus niet voor niets geweest! Eenmaal gestart met mijn training, verliep het ‘back in shape’ komen volgens planning. Althans dat dacht ik… Want opeens ervoer ik tijdens en na mijn training (dagelijkse) pijn die ik niet goed kon plaatsen. Bepaalde kracht miste ik en tijdens trainen kreeg ik pijnscheuten in mijn buikspieren en knieën. Het bleef hier niet bij, want uiteindelijk voelde ik dagelijkse pijn in mijn bekken, onderrug en zenuwuitstraling naar mijn been. Wat blijkt…? Ik heb diastase recti.

transformation tuesday

Diastase recti, wat is dat?

Een zwangere vrouw krijgt het nodige te verduren (en haar omgeving ook 😊) en van jouw lijf wordt het uiterste gevraagd. Tijdens en na je zwangerschap ontstaat er een diastase van de buikspieren. Je rechte buikspieren moeten namelijk oprekken en uit elkaar wijken om ruimte te maken voor de groeiende baby. Eigenlijk heel logisch, want ergens in jouw lijf moet er een plekje gecreëerd worden voor je kleintje.

Ellen weet er intussen alles van; zo’n zwangerschap en hoe zwaar het soms kan zijn. Je leest haar verhaal hier.

Deze rechte buikspieren noemen we de linea alba en is een stuk bindweefsel dat vanaf je borstbeen tot de onderkant van je bekken naar beneden loopt en de twee helften van je voorste buikspieren aan elkaar hecht. Er ontstaat ruimte tussen de helften van je voorste buikspieren door het uitrekken van de linea alba. Hierdoor ontstaat er een ‘gat’ van ongeveer 2 tot 2,5 cm. Normaal gesproken sluit dit ‘gat’ na de bevalling tot de normale 1 cm, maar helaas heeft niet elke vrouw dit geluk.

Mogelijk gevolgen van de diastase recti

Meestal zit het zogenaamde ‘gat’ rondom je navel en dit kan je een ‘zwangerschapsbuikje’ geven. Zo’n groeiende baby in je buik is een kunst op zich en dat na de bevalling dit kunstwerk nog zichtbaar is, is helemaal niets mis mee. Alleen bij de liefelijke benaming ‘mommy tummy’ denk ik aan iets onschuldigs, maar dat blijkt soms onterecht te zijn. Wanneer jouw buikspieren 6 tot 12 weken na je bevalling niet voldoende gaan sluiten kan dit problemen geven. In mijn geval heeft de diastase recti geleid tot een verlies van kracht en spanning van mijn buikspieren en heeft dit vervelende gevolgen gekregen. Hierdoor kreeg ik lage rugpijn, bekkeninstabiliteit (na mijn zwangerschap) en veroorzaakte het blessures.

Wanneer je buikspieren niet meer optimaal werken, heeft dit groot effect op je core. Je core is een essentieel onderdeel van je lichaam en onmisbaar voor een goede workout. Wanneer je core niet goed werkt heeft dit een negatieve invloed op je gehele functioneren. Het kan problemen geven zoals rugklachten, maar ook blessures aan je schouders, armen en benen. In extreme gevallen kan het zelfs leiden tot incontinentie, darmklachten en een verkeerde ademhaling veroorzaken.

Hoe kan je diastase recti bij jezelf herkennen?

  • Ga op je de rug liggen met opgetrokken knieën. Zet je vingers van beide handen onder elkaar op het peesblad, in het gebied net boven je navel.
  • Til je hoofd en schouders op waardoor je buikspieren spannen, beweeg met je vingers een heel klein beetje van links naar rechts en voel de randen van je buikspieren en daartussen hoe breed het kuiltje van het peesblad is.

Sporten met een mommy tummy

Elke zwangere vrouw heeft in bepaalde mate ‘last’ van diastase recti. Hoe de buikspieren zich weer gaan sluiten en welke gevolgen dit heeft is per vrouw verschillend. Bij mij heeft het vervelende gevolgen kregen. Maar, gelukkig kun je er wel wat aan doen! Met een workout, gericht op het sluiten van de rechte buikspieren, kan je de gevolgen beperken en of (voor een groot deel) voorkomen.

To be continued

In een volgend blog zal ik jullie meer vertellen over hoe je je workout kunt aanpassen als je wilt sporten maar last hebt van een mommy tummy. Ik zal mijn trainingschema en de do’s en dont’s met jullie delen. Zijn er fitgirls die ook last hebben van een diastase recti? Hoe kwam je er achter? Welke gevolgen heb je ervaren? Laat onder deze blog jouw reactie achter!

Liefs, Iris

Laura wil een persoonlijke fitgirl struggle met jullie delen

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more