De vrouwelijke Arnold Schwarzenegger?

Met een ware bodybuilder in de familie heb ik het heel vaak gehoord: “Je hebt zoveel potentie, daar moet je echt iets mee doen. Ga nou een keer met mij trainen.” Ik snapte dat nooit zo goed, want waarom heb ik dan zoveel potentie? Heeft een ander dat dan minder? En wat houdt dat dan precies in ‘potentie hebben’? Kan ik de vrouwelijke Arnold Schwarzenegger worden? Na heel veel van dergelijke opmerkingen heb ik me uiteindelijk  toch over laten halen (na jaren lang nauwelijks tot niet sporten). Ik ben de sportschool in gedoken met hulp van de bodybuilder en ben begonnen met krachttraining. Even voor de duidelijkheid: niet om écht die vrouwelijke Arnold Schwarzenegger te worden hoor 😉 Stukje bij beetje begon ik te snappen wat dat ‘potentie hebben’ nou eigenlijk betekende. Ik merkte namelijk dat ik best snel sterker en gespierder werd, op een heel andere manier (en sneller) dan een vriendinnetje die deze uitdaging samen met mij was aangegaan bijvoorbeeld. Over de verschillen in lichaamsbouw ga ik jullie in dit artikel meer uitleggen.

Inmiddels heb ik veel geleerd over ‘potentie hebben’ en snap ik de achterliggende gedachte. Het is niet zo dat ik de vrouwelijke Arnold Schwarzenegger kan worden (op een natuurlijke manier); vrouwen hebben nou eenmaal niet de genen om zo te worden. Maar iedereen is wel anders, iedereen heeft een andere lichaamsbouw en andere kwaliteiten. Wat goed voor jou werkt is dus voor een deel genetisch bepaald door jouw lichaamsbouw. Iedereen moet zijn eigen draai hierin zien te vinden op weg naar een verantwoorde en fitte levensstijl. Wat voor mij werkt hoeft voor jou namelijk helemaal niet per se te werken. Wij fitgirls geven jullie ieder op onze eigen manier tips en tricks en hopen jou hiermee te inspireren en aan te zetten om de beste versie van jezelf te worden. Daarbij zullen we ook uitleggen waarom bepaalde manieren voor mij wel werken, maar voor een ander minder. Een leuk voorbeeld daarvan zijn mijn zusje, Chantal, en ik. Ondanks dat we zusjes zijn en mensen vaak tegen ons zeggen dat we op elkaar lijken is onze lichaamsbouw heel anders.

DeniChant different

De reden dat er vaak tegen mij werd gezegd dat ik veel potentie heb, is dat ik een atletische bouw heb. Er wordt ook wel gezegd dat ik een mesomorphe lichaamstype heb. Nu kun je de verschillende soorten lichaamstypes niet zo zwart op wit zien, want niemand past 100% in het plaatje. Ik vertel jullie daarom wat mijn ervaringen zijn met mijn lichaamstype en hoe ik hiermee omga. Ik zie snel effect als ik ga sporten en met mijn lichaamstype kan ik snel spieren opbouwen. In mijn introductiepost heb je kunnen zien dat ik niet altijd zo strak ben geweest als nu, maar dik heb je mij nooit kunnen noemen. Mijn lichaam reageert snel, waardoor ik snel resultaat kan behalen, helemaal als ik daarnaast ook nog goed op mijn voeding let. Dat was eigenlijk ook één van de redenen dat ik nooit heel actief heb gesport. Ik wil niet opscheppen hoor, maar als ik weer eens een keer naar de sportschool ging, ging het eigenlijk altijd best wel goed. Mijn conditie was altijd wel redelijk op peil, ook al sportte ik nooit en als ik bijvoorbeeld weer eens een spinning lesje volgde hoefde je mij niet van de grond te vegen. Toen ik begon met krachttraining boekte ik dan ook al snel progressie, wat ook weer een enorme boost geeft om door te gaan. En nu kan ik niet meer zonder en ren ik vrolijk 4 keer in de week naar de sportschool.

Even een voorbeeld van hoe mijn trainingen er nu uit zien om het wat duidelijker te maken. Ik zit nu in de strength fase van mijn trainingen. Dit houdt in dat ik met zware gewichten train, met als doel sterker worden. Iedere oefening die ik doe, doe ik 5 keer na elkaar zo zwaar als ik kan. Daarna maak ik, na een kleine rustpauze, nog 2 extra herhalingen. Die laatste 2 herhalingen voeg ik toe om de type 2 vezels maximaal te prikkelen. Mijn spiersamenstelling is namelijk dusdanig voordelig dat dit soort trainingen goed effect hebben op mijn lichaam. Waarschijnlijk komt dat doordat mijn lichaam meer type 2 vezels bevat.

Chantal’s lichaam reageert daarentegen meer op, net als de meeste vrouwen, oefeningen hoog in herhalingen (ong 15). Haar lichaamstype heeft waarschijnlijk minder type 2 vezels, waardoor zij minder makkelijk spieren opbouwt. Vrijdag zal Chantal in haar artikel meer vertellen over de verschillen in onze lichaamstypes en vertellen hoe zij omgaat met haar lichaamsbouw. Dus stay tuned for more!

See you next week!

Liefs Denise

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more