Doelen stellen is makkelijk. Het behalen van deze doelen is een stuk lastiger. Het volhouden van het nieuwe gedrag is namelijk een super zware mentale opgave. Vooral als je extrinsiek gemotiveerd bent, zal je het van tijd tot tijd zwaar hebben. Ga ik te snel?
Intrinsieke versus extrinsieke motivatie
De aard van je motivatie is een belangrijke voorspeller van de mentale strijd die jij zal moeten leveren om je doelen te behalen. Hierbij kun je twee soorten motivaties onderscheiden: intrinsiek en extrinsieke motivatie. Waar bij intrinsieke motivatie de motivatie vanuit de persoon zelf komt (“ik vind sporten leuk en wil daarom drie keer in de week hardlopen”), is extrinsieke motivatie juist gebaseerd op externe beloningen (“ik moet voor de zomer drie kilo kwijt zijn en wil daarom drie keer in de week hardlopen”). Mensen die extrinsiek gemotiveerd zijn om bepaalde doelen te behalen, zullen het mentaal zwaarder hebben omdat de externe factoren kunnen wegebben of heel ver weg kunnen lijken. De motivatie verdwijnt dan sneller en je vervalt sneller in je oude gedrag. Mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn, zijn langer in staat om het nieuwe gedrag vol te houden tot dit gedrag eigen wordt. Heel anders dan bij mensen die extrinsiek gemotiveerd zijn: zij veranderen eigenlijk niet, zij krijgen prikkels van buitenaf en dit is de reden dat er tot verandering over wordt gegaan. Dit gedrag zal dan niet worden geautomatiseerd.
Motivatie is geen onuitputtelijke bron
Maar zoals ik al eerder schreef, is motivatie of discipline geen onuitputtelijke bron. Met name extrinsieke motivatie dus niet! Als de motivatie minder wordt, dan worden de zelfregulerende vaardigheden ook minder. Zelfregulatie is het proces dat mensen aangaan om hun eigen gedrag te veranderen en hun doelen te behalen. Maar de noodzakelijke basis h
iervoor is motivatie. Dus wat nu? Het wordt dus steeds lastiger om ‘nee’ te zeggen tegen bepaalde dingen! Herkenbaar?
Maar wil dat zeggen dat je dus nooit in staat zal zijn om je doel te behalen, ook al ben je extrinsiek gemotiveerd? NEE! Het is belangrijk dat je bewust bent van je eigen gedachten (en krachten die hiermee gepaard gaan). Door je lange termijn doelen te visualiseren kan je je brein weer motiveren.
Het is namelijk heel simpel:
- Ook als je totaal geen motivatie voelt, ben je nog steeds in staat om naar de sportschool te gaan.
- Ook als je een emo- break down hebt, ben je nog steeds in staat om gezond te eten.
- Ook als je spierpijn hebt, ben je nog steeds in staat om gewoon te trainen.
Zelfregulatie trainen
Het is vaak maar een stemmetje in je hoofd die je overtuigt om toe te geven aan je comfort gedrag! En hoewel de motivatie soms ver te zoeken is, kan je de juiste keuzes maken. Bovendien is het goed om te weten dat je je zelfregulatie kunt trainen. De zelfregulator (en discipline) is net als een spier die je kunt trainen. Dit kan sterker worden en meer uithoudingsvermogen tonen. Dus met andere woorden: hoe vaker jij nee kunt zeggen tegen impulsen die niet in lijn liggen met je gewenste gedrag, hoe sneller jij je doelen zal behalen.
Tijd voor bezinning! En mind training! Doe er je voordeel mee 😉
X Ana
PS. Voor een persoonlijke motivatie-mood board ben ik op zoek naar mooie plaatjes en/of motiverende teksten. Hebben jullie nog goede? Laat het me hieronder (dmv url) weten! Dan beloof ik daarover een update zodra het af is 😉
Bron: Optimavita, Getoutofyourfatsuit