“Dat mag jij toch niet?”

“Dat mag jij toch niet, want jij eet toch alleen maar heel ‘gezond’?” is een opmerking die menig ‘fitgirl’ vast wel bekend in de oren klinkt. En persoonlijk komt daar voor mij de volgende opmerking ook nog eens vaak bij: “Jij mag toch geen vlees en vis enzo?”. Ik zal het maar meteen duidelijk maken: Ik mag alles! Ik mag alles eten en drinken wat ik wil; chips, koekjes, snoep, chocolade, ijsjes, wijn, wodka etc. etc. En ja, ik mag ook vlees, vis, eieren, zuivel én kaas eten. Het enige verschil is dat ik niet altijd alles wil eten. En dat is een groot verschil kan ik je vertellen.

Als fitgirl hoef je jezelf echt geen producten te ontzeggen. Zoals ik eerder al schreef is de energiebalans leidend; dat betekent dat je kijkt naar het verschil tussen calorieën die je binnen krijgt door middel van voeding en calorieën die eruit gaan door beweging. Het maakt dus niet uit of je een Snickers of een zakje Nuts & Berries eet, je zult hier niet sneller of minder snel een fitgirl door worden, want het aantal calorieën is ongeveer gelijk. Maar in plaats van dat zakje nootjes kun je ook 4 hele komkommers eten. Die Snickers van 50 gram, dat zakje Nuts & Berries en die 4 hele komkommers bevatten alle 4 ongeveer evenveel calorieën. Maar besef je eens hoe lang jij bezig zult zijn met het eten van 4 hele komkommers? Waarschijnlijk kun je dat niet eens in 1 keer op. En dat is precies de reden dat je mij vaker komkommer zult zien eten dan een Snickers.

Natuurlijk let ik niet alleen maar op de calorieën, maar kijk ik ook naar de voedingswaarde van producten. Ik probeer minstens 80% nuttige voedingsstoffen te eten en dan ben ik met het overige percentage wat losser. Ik hou enorm van groentes en fruit, dus dat zul je mij dan ook heel erg veel zien eten. En het komt dus ook vaak voor dat ik 100% nuttige voedingsstoffen eet. Het is dus niet zo dat ik die chips, dat koekje of dat snoepje niet mag, maar ik denk er bewust over na of ik dat wil. Ik bedenk wat ik de rest van de dag al heb gegeten; wat voor producten zijn dit geweest en wat waren de hoeveelheden? Daarnaast bedenk ik of ik op dat moment ook echt zin heb in chips, koekjes of snoepjes. Heb ik daar zin in, dan neem ik dat. Heb ik dat niet, dan neem ik dat niet. Ik stop dus niet zomaar ieder product in m’n mond, maar ik kijk of het nog binnen m’n budget past en vraag me af of ik er echt zin in heb. Dan geniet ik er ook des te meer van.

Zoals jullie vast wel weten eet ik plantaardig. Hier ben ik in oktober mee gestart bij wijze van experiment. Het is dus niet zo dat ik ziek wordt, er andere gekke dingen met m’n lichaam gebeuren als ik dierlijke producten eet of dat ik dit uit principe niet doe. Ik mag dus wel dierlijke producten eten, maar ik heb besloten dit (een tijd) niet te doen. Toen ik startte heb ik me mezelf afgesproken dit experiment minstens een half jaar vol te houden, omdat ik het tijd wilde geven om te kijken of het werkt. Inmiddels is het half jaar allang voorbij en eet ik nog steeds (voornamelijk) plantaardig. Ik merk dat ik niet de resultaten zie die ik wel graag had willen zien. Ik voel me super goed bij het eten van plantaardige producten en ben nooit een vleeseter geweest. Ik heb dus besloten mijn plantaardige levensstijl voort te zetten. Echter, ga ik niet heel spastisch doen als ik merk dat ik wel zin heb om iets te eten wat misschien een dierlijk ingrediënt bevat of als het met uit eten gaan bijvoorbeeld wat lastiger is.

Door mezelf geen dingen te verbieden, houd ik het leuk voor mezelf en kan ik me ook beter houden aan de afspraken die ik met mezelf maak. Ik eet wat ik wil, wanneer ik dat wil. Als ik op een feestje geen wijntje drink of geen chips eet, dan is dat niet omdat ik dat niet mag, maar omdat ik dat niet wil. Zo, en nu wil ik de vraag “Dat mag jij toch niet?” niet meer horen 😉

Heb jij die beruchte “Dat mag jij toch niet?”  vraag wel eens gehad?

See you next week!

Liefs Denise

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more