Ik heb een recept voor makkelijke vegan cupcakes! Ik ben groot fan van eigen baksels. Leuke eraan: je kunt alles in je recept gooien wat je maar lekker vindt. En met een beetje geluk, pakt het nog goed uit ook. Zo koester ik een grote liefde voor bananenbroden. Dus ik dacht, waarom niet in cupcake vorm! De vegan cupcake is heerlijk om mee te nemen als verantwoord tussendoortje naar het werk, als gezonde zoete trek tijdens het Netflixen of als toetje met een dot (vegan)ijs. Zo gezegd zo gedaan. Ik mieterde alles wat ik in huis had aan fruit en lekkers in een kom. Ik garandeer je, dit is een ware smaaksensatie; een echte cupcake party voor de smaakpapillen. En! Als kers op de taart zijn ze nog laag in calorieën ook. Wat een feest. Trakteren maar. Hier komt mijn recept voor makkelijke vegan cupcakes.
Recept: makkelijke vegan cupcakes
Wat heb je nodig voor de makkelijke vegan cupcakes?
- Bakvorm voor cupcakes
- Olijfolie
- Optioneel, invet kwast
De basis:
- 2 rijpe bananen (a 180 – 200 gram)
- 100 gram volkeren tarwemeel
- 80 gram sojayoghurt ongezoet, hierdoor blijven ze smeuïg
- 5 gram zelfrijzend bakmeel
- 5 gram backing powder
- 1 eetlepel azijn
Smaakmakers:
- 1 eetlepel zoetstof (of andere smaakmaker)
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel citroengras
- 1 theelepel speculaaskruiden
- Snufje zout
Tip: Met pindakaas of zelfgemaakte amandelpasta lijkt me ook heerlijk. Alleen heeft mijn vriend een notenallergie. Niet zo’n goed plan dus.
Toppings:
Wat je maar in huis hebt. Ik gebruikte:
- 1 appel, fris en licht zoet
- 1 nectarine
- 25 gram pure chocolade 75% of hoger
- Kokosrasp
- Cacao nibs
Zo maak je deze makkelijke vegan cupcakes
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Prak de banaan, blenden kan ook. Wat je lekker vindt. Van mij mogen er nog wel wat stukjes banaan terug te vinden zijn in de cupcake.
- Doe het tarwemeel, het zelfrijzendbakmeel en de backingpowder met sojayoghurt bij de banaan in en meng dit goed doorelkaar zodat je een wat ‘nattig’ deeg krijgt;
- Voeg alle smaakmakers toe. Snijd de appel in kleine blokjes, verpulver de pure chocolade en meng door je deeg.
- Smeer de bakvormpjes in met olijfolie en giet het mengsel in de vormpjes.
- Snijd de nectarine in langwerpige dunne plakjes, en snijd ze vervolgens door de helft. Doe op ieder cakeje een plakje nectarine.
- Als finishing touch kun je de cakejes bestrooien met kokosrasp en cacoa nibs.
- In de oven met die handel. Ongeveer 25 tot 30 minuten bakken, en daarna laten rusten. En je plantaardige cupcake is ready to go!
Ode aan de makkelijke vegan cupcakes!
Voedingswaarden voor 1 cupcake (circa 77 gram):
Calorieën 111 kcal
Eiwitten 2,7 gram
Vetten 2,2 gram
Koolhydraten 20,9 gram
Ga jij dit plantaardige recept maken? Deel dan vooral jouw cupcakes met ons. We zijn erg benieuwd naar wat jij er voor lekkers in doet. Bak ze!
Liefs,
Ageeth
Ook lekker, wel vega, niet vegan: gezonde brownies met courgette