Cravings, cravings en nog eens cravings, waar komt het toch door?

Je kent het wel, de hunkering (cravings) naar snoep, chocola, chips en alles wat slecht is. Je probeert al dit lekkers te laten staan, maar soms wint het stemmetje in je hoofd het toch van je verstand.

Eet die kruidnoten!

Waardoor ontstaan nu toch deze vervelende cravings en hoe kun je deze vijand verslaan? Ik zocht het voor je op.

Cravings, cravings en nog eens cravings, waar komt het toch door? - Kruidnoten

Oorzaak van cravings

Oorzaak 1: Emotie

Zelf herken ik deze oorzaak heel goed. Wanneer ik mij verveel of even niet goed in mijn vel zit, dan grijp ik graag, met name in het verleden, naar ‘comfort food’. Stom weg lekker eten als troost en/of verdoving.

Oorzaak 2: Fysiek

Probeer je af te vallen, maar doe je dit op een extreme manier door heel weinig te eten? Dan herken je vast het signaal van je lichaam dat schreeuwt om eten. De kans dat je naar slecht eten grijpt is heel groot. Food cravings zijn hier een signaal zijn van ons lichaam dat er een tekort is aan bepaalde essentiële mineralen. De craving ontstaat door een bepaalde smaak van het product en ook door chemicaliën die het bevat.

Oorzaak 3: Gewoonte

Lekker snacken en snoepen is een gewoonte voor je geworden. Bijvoorbeeld standaard na het werk een zak chips open trekken.

Cravings: dit proberen ze jou te vertellen

Hieronder beschrijf ik de cravings waar ik veel last van had in het verleden. Ja je leest het goed, het verleden. Mijn knop is zo goed omgezet dat ik zeer weinig cravings heb. Ik kan dus heel goed naar mijn verstand luisteren in plaats van naar het stemmetje in mijn hoofd. Heel soms heb ik een craving, maar dan neem ik bijv. 2 chipjes, of 4 kruidnoten i.p.v. een hele zak. Ook leg ik uit wat de craving jou probeert te vertellen.

Chocolade

Tony Chocolonely (smaak karamel & zeezout) en M&M’s daar was ik groot fan van! Als ik een hap neem, dan moe(s)t gelijk de reep op of de zak leeg. Waarom? De cravings zeggen dat je magnesium nodig hebt en dit zit in de cacao van chocolade. Heb je last van deze craving? Neem dan een gezondere magnesium bron zoals noten, zaden, groente en fruit. Liever toch de chocolade? Kies dan een pure variant die veel cacao bevat. Hierin zit meer magnesium en minder suiker.

Cravings, cravings en nog eens cravings, waar komt het toch door? - Chocolade

Chips

Ik was gek op Red Sweet Paprika (Sensations) chips, tot 2 jaar terug at ik wekelijks een zak leeg. Wanneer je cravings naar chips hebt, geeft je lichaam aan dat het behoefte heeft aan zout en daar zit chips toevallig vol mee. Niet bepaald gezond! Een alternatief om de craving te remmen is een handje noten.

Snoep

Jaaa, heerlijke drop fruitduo’s! Misselijkmakend (als je een hele zak leeg eet), maar zo lekker. Ook dit was in het verleden een grote verslaving van mij. Een verklaring voor deze zoete craving is dat je lichaam een tekort heeft aan chroom. Veel snoep eten zorgt voor een piek in de bloedsuikerspiegel, hierdoor kun je vaak niet stoppen met eten. Het gevolg na veel snoepen is een moe en futloos gevoel. Kies daarom voor chroomrijk eten zoals kip, wortelen, broccoli en eieren. Niet echt iets waar je tijdens een craving op zit te wachten, maar wel stukken gezonder!

Bestrijden van cravings

De beste en makkelijkste manier om je cravings tegen te gaan is: water drinken, Manon vertelde voordelen hier al eerder van. Van water krijg je een vol gevoel, waardoor de craving afneemt. Haal uit voorzorg je ‘craving killers’ niet in huis, maar vervang deze door de gezonde(re) opties. You’ll thank me later!

Doorbreek je gewoontes

Krijg jij vaak trek op vaste tijden van de dag? Bijvoorbeeld tijdens een middag dip? Probeer dit te doorbreken door simpel weg op dat tijdstip een rondje te wandelen. Snack je voor de televisie? Pak eens iets gezonds, bijvoorbeeld stukjes appel met kaneel, lekker en voedzaam! Of zoek afleiding:

lak je nagels tijdens het tv kijken. Nagellak moet lang drogen, zonde om in een zak chips je net gelakte nagels te beschadigen.

Cravings

Toegeven aan cravings

Het is echt niet erg om af en toe aan cravings toe te geven. Heb je de hele week netjes gegeten? Dan mag je jezelf best iets lekkers gunnen, maar doe dit met mate. Neem een paar blokjes chocola, i.p.v. de hele reep. Neem ook hele kleine hapjes, zo geniet je er langer van.

Heb jij veel last van cravings en tips om deze tegen te gaan? Ik ben heel benieuwd! Laat je het me weten?

Liefs,
Laura

Benieuwd hoeveel calorieën je binnen krijgt tijdens een avondje stappen? Eva vertelt het je hier.

Bron: BedRock & Naoki

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more