Mijn vriend had deze heerlijke burger voor ons klaar staan van de week. Heerlijk om uit het werk te komen en dat dan je eten al klaar staat! (wat heb ik toch geluk met een vriend als kok;-) ). Maken jullie dit ook wel eens mee? Nou moet ik ook eerlijk zeggen dat hij veel aan het werk is en ik ook vaak alleen moet koken, maar als hij vrij is vind ik het onwijs lief dat hij dan al het eten voor me klaar heeft staan als ik thuis kom. En het is ook altijd net alsof ik in een restaurant eet zoals het smaakt en is opgemaakt . Omdat het nu het seizoen is voor de courgette ( deze smaakt nu op z’n lekkerst) heeft hij deze als groente extra veel toegevoegd. Ik wilde jullie deze burger niet onthouden, dus deel ik het recept ook met jullie!
Courgette gezond? Zeker! dit zijn de 3 voordelen
1. Courgettes horen zeker thuis in de top 3 van groente met een hoog gehalte goede voedingsstoffen. Ze zitten vol vezels, vitamine C en foliumzuur.
2. De courgette streeft de wortel voorbij als het gaat om ‘groenten die goed zijn voor de ogen’ In beide zit vitamine A, maar in courgette zitten nog meer van zulke voedingsstoffen.
3. Courgette heeft eigenlijk alles wat je zoekt in een groente: vol met goede voedingsstoffen, maar toch weinig calorieen.
Ook nog handig om te weten
1. Wist je dat je courgette beter niet in teveel olie moet bakken? Courgette werkt net als een aubergine. Het werkt als een soort spons. Wees dus zuinig met olie, dan verteer je de groente ook beter.
2. Kies in de winkel voor courgettes die stevig aanvoelen en een gave schil hebben.
3. Je kunt van courgette ook spaghetti maken. gebruik hiervoor een mandoline of spiraalsnijder.
4. Courgettes houden zich het beste op een koele plaats buiten de koelkast: ergens tussen de 12 en 15 graden.
Wat heb je nodig ( voor 2 personen)
2 pompoenpitbroodjes ( vers bij de Lidl)
500 gram gehakt
2 eetlepels Garam masala (kruidenmengsel)
2 eieren
+- 2 eetlepels gekruid paneermeel
1 tomaat
Ijsbergsla
1 courgette
halve puntpaprika
Hoe maak je het
Je gaat eerst het gehakt mengen met de Garam masala, de eieren en het paneermeel tot je een smeuig geheel hebt. Als je het nog nattig aanvoelt kun je nog wat paneermeel toevoegen. Nu maak je een soort van gehaktballen en deze druk je plat zodat het een hamburger is. Nu gaan we eerst de courgette grillen in plakjes en de puntparika licht aanbakken. Deze beide op smaak maken met peper en zout. Vervolgens gaan we de hamburgers bakken totdat deze gaar zijn;-). Als het klaar is kun je alles tussen het broodje doen en voilla, bon apetit! Natuurlijk kun je er nog een sausje bij doen zoals tomatenketchup of aioli.