Ben jij dol op koekjes en vooral koekjes met chocolade? Mijn broertje Vincent was vroeger altijd verzot op koekjes. Zijn bijnaam was dan ook koekiemonster. Over algemeen zitten kant en klare koekjes vol met verzadigde vetzuren. Waarschijnlijk weet je dat verzadigde vetzuren schadelijk zijn voor de gezondheid. Een teveel aan verzadigde vetzuren vergroot namelijk de kans op hart- en vaatziekten.

Af en toe een koekje is echt niet slecht, en ik vind dat dit best moet kunnen. Mijn koekiemonster broertje at echt vaak koekjes, heeft dit nu gelukkig wel beter in de hand en is gewoon hartstikke gezond!

choco chip cookies

Choco Chip Cookies

De choco chip cookies (1930) komen oorspronkelijk uit Amerika. De bedenker van de choco chip cookie is een dame genaamd Ruth Wakefield. Een afgestudeerde diëtiste en samen met haar man eigenares van Toll House Inn, een hotspot voor toeristen. Voor de gasten van de Toll House Inn bereidde ze zelf de maaltijden.

De choco chip cookie is eigenlijk per ongeluk ontstaan . Ruth was bezig met haar recept Chocolate Butter Drop Do cookie, en tot haar verbazing had ze geen bakkerschocolade meer in huis. Als vervanger van de bakkerschocolade gebruikte ze een chocoladereep van  Nestlé. Dit experiment was natuurlijk geslaagd. Dit had o.a. te maken met dat de bakkerschocolade wegsmelt in het koekje, terwijl de stukjes chocolade van Nestlé intact bleven. De geboorte van de Choco Chip Cookies!

choco chip cookies

Mijn variant op de Choco Chip Cookies

Wat Ruth kan, dat kunnen wij natuurlijk ook! Deze Choco Chip Cookies bevatten alleen pure  ingrediënten zoals jullie gewend zijn van mijn recepten. Mijn inspiratie heb ik gehaald van verschillende foodbloggers.

De mix van deze Choco Chip Cookies bestaat voor het grootste deel uit havermout en pecannoten (die je overigens even moet grillen). Het is dus belangrijk om deze ingrediënten in huis te hebben.

choco chip cookies

 

Om de koekjes een zoete smaak te geven heb ik er onder andere maple siroop, kokosbloesemsuiker en dadels toegevoegd. De maple siroop en kokosbloesemsuiker verwerk je in de mix en de dadels snijd je in losse stukjes en meng je er later bij. In plaats van boter gebruik je voor deze koekjes gesmolten kokosolie. Voor de chocolade heb ik wel gekozen voor een chocoladereep, omdat deze net zoals de Nestlé reep van Ruth intact blijft. Daarbij heb ik wel gekozen voor pure chocolade van 92% met kokosbloesemsuiker.

choco chip cookies

 

Het mengsel voor de Choco Chip Cookies is al ontzettend lekker om op te eten. Eet er niet te veel van, want dat zou zonde zijn! De koekjes zijn namelijk snel klaar, na ongeveer 12 minuten kan je ze al opeten. Natuurlijk moet je ze wel even afkoelen anders brandt je tong en gehemelte.  Voor een nog beter en knapperig resultaat, plaats je de koekjes na het afkoelen voor ongeveer één uur in de koelkast.

choco chip cookies

Wil jij ook weleens zelf choco chip cookies maken? Probeer dan eens mijn recept uit!

Recept Choco Chip Cookies van havermout

Ingrediënten

1 + 1/4 cups geroosterde pecannoten
2 cups havermout
3/4 cup boekweitmeel
1/3 cup kokosbloesemsuiker
1 tl baking soda of bakpoeder
1/2 tl kaneel
1/2 cup maple siroop
4 el gesmoten kokosolie
2 el amandelmelk
2 tl vanille poeder
7 dadels
3/4 reep pure chocolade

Bereiding

1. Verwarm de oven op 200 graden en gril de pecannoten in de oven. In een koekenpan is ook mogelijk. De oven laat je trouwens op deze stand voorverwarmen, dit is namelijk ook nodig voor het bakken van de choco chip cookies.

2. Laat de gegrilde pecannoten even afkoelen en mix ze samen met de havermout in de blender.

3. Meng in een kom de mix samen met het boekweitmeel, baking soda, gesmolten kokosolie, kaneel en kokosbloesemsuiker.

4. Snijd de chocoladereep en dadels in stukjes en voeg toe aan de choco chip cookie mix.

5. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en maak van het mengsel ongeveer 20/24 koekjes.

6. Plaats de bakplaat in de oven voor ongeveer 12 minuten. Laat ze daarna even afkoelen en proef je homemade Choco chip cookie!