Cheat day – Wat is het nut en hoe zet je het in?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: een cheat day of cheat meal. Maar wat is nou eigenlijk een cheat day en hoe zet je het in? Is het goed of juist niet? Hoe zorg je dat je niet de mist in gaat? Er zijn verschillende meningen over en ik ga je vertellen hoe ik erover denk en hoe ik een cheat day inzet in mijn voedingsschema.

Alles over cheat days!

Hè? Een cheat day?

Als je een voedingsschema volgt, houd je je elke dag aan bepaalde macro’s. Dat betekent dat je een bepaalde hoeveelheid calorieën binnenkrijgt in de juiste verhouding tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Deze macro’s worden gebaseerd op je doelen. Wil je afvallen? Of misschien juist aankomen? Dan moet je daar je voeding op afstemmen. Zelf wil ik mijn vetpercentage verlagen, waarvoor ik dus spieren moet kweken. In mijn schema staat 1 cheat day per week. In mijn geval betekent dat dat ik 1 dag per week mijn normale avondmaaltijd vervang voor een cheat meal. Een maaltijd waarbij ik lekker alles mag eten wat ik wil. Daarnaast laat ik de normale tussendoortjes liggen en neem ik overdag wat extra koekjes of chips.

Waar zijn cheat days goed voor?

Door een cheat day in te plannen, houd je je voedingsschema beter vol. Ik kan echt naar mijn cheat day toe leven. Lekker uit eten of frietjes bestellen. En daarna een toetje. En soms ontbijt ik op die dagen met chocolade muffins.

Daarnaast gaat je lichaam in de spaarstand als je te lang elke dag onder je caloriebehoefte zit. Door elke zoveel tijd (in mijn geval dus wekelijks) een dag lekker veel eet, voorkom je dat je metabolisme gaat vertragen.

cheat day

Zijn er ook nadelen?

Als je elke dag 300 kcal minder dan je behoefte binnenkrijgt, ‘bespaar’ je in 6 dagen dus 1800 kcal. Als je tijdens je cheat day dan meer dan 1800 kcal extra eet, wordt je daggemiddelde toch weer hoger dan je behoefte en schiet je nog niet veel op met je dieet. Dus ook voor cheat days geldt: geniet, maar met mate.

Een ander nadeel vind ik dat ik na een cheat day opeens veel meer honger heb. De dag erna lijkt het net alsof mijn maag alleen maar om eten roept. En de buikpijn. Doordat ik op cheat days vaak veel en vet eet, krijg ik snel last van mijn buik.

Ook voor cheat days geldt: geniet, maar met mate.

Hoe ga ik om met cheat days?

Momenteel gaat het niet zo goed met mijn voedings- en trainingsschema. Ik heb het enorm druk en daarnaast heb ik teveel stress. Het lukt me niet om naast al het rondrennen de hele week ook nog goed te plannen en genoeg boodschappen in huis te halen. Cheat day is voor mij inmiddels dan ook veranderd in cheat month en daar baal ik wel een beetje van. Ik voel het meteen. Mijn lichaam voelt voller en minder sterk dan wanneer ik goed eet en train. Door de suikers ben ik sneller vermoeid en minder helder. Mijn weken zitten vol sociale verplichtingen, waarbij vooral veel wordt gegeten. En probeer in een sushirestaurant maar eens volgens je macro’s te eten.

Tijdens de periode dat het me lukte om me echt aan mijn schema’s te houden, voelde ik me veel beter. Voor mij werkt het dus wel echt. Ik weet dat ik een schema vol kan houden, dus ik moet mezelf een flinke schop onder mijn kont geven en het weer oppakken. Nu snoep ik elke dag wel en een taartje op een verjaardag sla ik ook niet af. Ik probeer dit dan wel te compenseren door koolhydraten te schrappen of door een keer extra te gaan hardlopen.

cheat day

Cheat days, doen of niet?

Ik ben er zelf wel positief over en vind het fijn om ergens naar uit te kijken en in dit geval is dat eten. Ik ga graag en vaak uit eten en op deze manier is dat in mijn voedingsschema in te passen. Ana daarentegen, houdt juist liever vast aan een vaste routine met af en toe wat lekkers in plaats van een geplande cheat meal. Inspiratie voor lekkere recepten hebben we natuurlijk genoeg! Maar ken je Tasty al?

Of het voor jou ook werkt is een kwestie van uitproberen. Ik ben heel benieuwd of jullie ervaring hebben met cheat days en hoe jullie erover denken. Laat je het achter in de comments?

Liefs, Ellen

Toch iets teveel gegeten? Het kan de beste overkomen! Ana zet dan een balansdag in.

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more