Aangezien ik een tijdje rustig aan moet doen met sport (ik heb een schouder die niet helemaal werkt zoals het moet – er lijkt een slijtage in mijn sc gewricht te zitten) wordt me geadviseerd wat meer cardio te gaan doen om mijn sport-ei wel kwijt te kunnen. Dat vind ik heel erg lastig, want zoals jullie weten houd ik daar niet echt van. Krachttraining is meer mijn ding, om het zo maar te zeggen. Maar ik weet ook echt helemaal niks van cardio in die vorm.
Dus dit artikel is denk ik handig voor mensen die ook op het punt staan om te beginnen met cardio, er net iets meer over te weten en hopelijk het net zoals ik meer kunnen integreren in hun leven.

Wat moet je doen als je meer cardio wilt integreren in je leven?

Doen, doen, doen. Ja dat lijkt wat makkelijker gezegd dan gedaan.
Gelukkig kun je ook aanpassingen maken in je leven waardoor het makkelijker wordt om te bewegen: Ruil je auto eens om door de fiets (ja ook al is het een pokke eind!) Ruil je fiets weer eens om voor een wandeling en ruil GTST een keertje om voor een rondje hardlopen. Meerdijk will be there the next day; i promise.Als je vroeg wakker wordt, ga er lekker uit; ga een baantje trekken in het zwembad, een blokje om rennen of fietsen en je zult zien dat je veel energieker je dag begint.

Hoe veel en hoe lang?

Zorg dat je vaste momenten inpland per week (3 x per week 30 minuten per sessie is een lekker begin bijvoorbeeld). Alles wat je daarna nog aanpakt aan beweging of extra sessie is mooi meegenomen. Bedenk je wel dat je dit ook niet moet overtrainen. Ga niet elke dag ineens 3 uur hardlopen, daar wordt echt niemand beter van; geloof me. Even een realistisch schema’tje als je echt net begint:

schema-hardlopen

En welke soorten cardio zijn er eigenlijk?

De meest voorkomende cardio apparaten die je tegenkomt in de sportschool zijn: hometrainer, crosstrainer, stepmachine, hardloopband en roeimachine. Buiten de sportschool kun je denken aan bijvoorbeeld zwemmen, traplopen, skeeleren, touwtje springen, joggen en fietsen.

Hoe werkt cardio eigenlijk?

Bij een normale cardio training is je hartslag hoger dan geschikt is om vet te verbranden. Je hartslag is bij normale cardio training hoger dan 65% van je maximale hartslag. Je werkt dan voornamelijk aan je conditie en uithoudingsvermogen, wat niets anders betekent dan een verbetering van je hart-long-functie. Om te kunnen afvallen moet je hartslag tussen de 50 en de 65% van je maximale hartslag liggen. Dan verbrandt je voornamelijk vet en geen koolhydraten. Vooral als je dit langer dan 20 minuten per oefening volhoudt, helpt het goed als je wilt afvallen.

grafiekje

Welke vorm van cardio past bij welk type mens?

Ik denk dat hier niet echt een vast antwoord op is, want stel dat je vet wilt verbranden en je gaat enorm veel touwtje springen, maar je vind het vreselijk; ben je niet echt gelukkig. Terwijl ik denk dat je beter iets kan vinden wat je ook leuk of fijn vind om te doen, zodat het makkelijker wordt om vol te houden en je zelfs langer door wilt gaan op sommige momenten. En er zijn dus ook heel veel mogelijkheden. En als je bijvoorbeeld wilt gaan hardlopen, maar je ziet er tegen op (net als ik; ahum) kun je ook een training buddy inschakelen of een toffe app downloaden die je er de eerste paar trainingen doorheen loodst. Dat geeft even net meer een stok achter de deur. Zo’n app lijkt een beetje een luie mensen oplossing, maar vaak geeft de nieuwigheid en nieuwsgierigheid weer een soort prikkel om het er toch maar eens op te wagen.

Dus met mijn nieuwe app op mijn telefoon, mezelf een beetje pushen en gewoon gaan-met-de-banaan – hoop ik snel een cardio vorm te vinden die me goed bevalt, waar ik mijn ei in kwijt kan en waar ik ook resultaten mee kan behalen. Welke vorm van cardio doe jij? En ben je vaak geswitched? Of ben je echt een hardloper in hart en nieren? Ik hoor het graag van jullie!!

Ciao!

Manon

Lees in deze blog waarom Fitgirl Ana aan cardio doet.