10 Fouten bij het trainen van je buikspieren

De zomer komt eraan en misschien doe jij al wel mee aan onze ABSolutely April Challenge. Hallo platte en strakke buik! We gaan gezond eten en de buikspieren eens flink aanpakken. Maar hoe train je je buikspieren eigenlijk goed? Vaak worden er veel fouten gemaakt als het gaat om de buikspieren. Daarom heb ik hier de 10 meest gemaakte fouten voor je op een rij gezet.

1. Geen samengestelde oefeningen doen

Als je alleen maar geïsoleerde buikspieroefeningen doet (zoals crunches), maak je een enorm grote fout. Als je veel samengestelde oefeningen doet, zoals deadlifts, squats en overhead presses train je elke millimeter in je buikspieren. Vergeet deze oefeningen dus niet tijdens je trainingen!

deadlift

2.Als eerste je buikspieren trainen

Als je de training begint met je buikspieren, maak je deze spieren al moe. Dit lijkt misschien goed, maar als je hierna nog zware oefeningen gaat doen zoals squats zul je het jezelf moeilijk maken. Om de squat goed uit te voeren dien je de core flink aan te spannen. Doe dus je buikspieren aan het einde van je training. Je traint ze immers al mee tijdens de andere oefeningen.

3. Denken dat buikspieren trainen alleen genoeg is

Nee, helaas. Het is geen rocket science. Zichtbare buikspieren krijg je alleen met een laag vetpercentage. Al train je nog zoveel je buikspieren, met een laagje vet overheen zul je ze nooit gaan zien.

4. Een hele training inplannen voor je buikspieren

Dit is niet nodig. De tijd die je nodig hebt om je buikspieren goed te trainen komt neer op 15 minuten. De buikspierkwartiertjes zijn niet zomaar verzonnen 😉 Als je ook andere samengestelde oefeningen doet heb je aan 2 of 3 verschillende buikspieroefeningen genoeg om ze efficiënt te trainen.

5. Elke dag je buikspieren trainen

Zoals ik ook al eerder aangaf in mijn andere blog Het ideale sportschema, is het niet nodig om je buikspieren met elke training mee te pakken. Je buikspieren hebben net als alle andere spieren ook rust nodig om te herstellen en zo sterker te worden.

6. Alleen maar crunches doen

Er zijn zoveel verschillende oefeningen die veel effectiever zijn dan de simpele crunches. Denk hierbij aan de plank, de spiderman of hanging leg raises. Omdat je geen 100 herhalingen van deze oefeningen kan doen, betekent niet dat ze niet effectief zijn!

Woman-doing-crunches-sit-ups-10-minute-workout-abs-Feb-13-p90

7. Geen focus tijdens de oefening

Focus je op je buikspieren tijdens elke buikspieroefening. Het is gebleken dat wanneer je de focus legt op een spier, deze ook daadwerkelijk gaat ‘werken’. Zorg dus dat je met elke herhaling je buikspieren aanspant.

8. De lage rugspieren vergeten

Als je een sterke en gespierde buik wil, wil je een sterke core. De core bestaat uit een voorkant en twee zijkanten, maar vergeet de achterkant niet! Veel mensen vergeten de lage rugspieren te trainen, maar om een sterke core te krijgen moet je deze zeker meepakken met je training.

9. Trainen vanuit één hoek

De rechte, schuine en dwarse buikspieren en de lage rugspieren zijn allemaal onderdeel van je core. Toch zijn het allemaal verschillende spieren met vezels die allemaal in een allerlei richtingen. Dit betekent dat je ze op veel verschillende manieren en vanuit diverse hoeken kan trainen. Doe dit dan ook.

10. Gebruik maken van gadgets

Hoe verleidelijk sommige reclames kunnen zijn, gadgets en trucjes helpen echt niet. De enige manier om echt een strakke buik te krijgen is door de trainen en de juiste voeding in te nemen.

Kort samengevat is het dus belangrijk niet alleen puur je buikspieren te trainen, maar deze mee te trainen met andere oefeningen. Train je buikspieren niet meer dan 2 a 3x per week en doe oefeningen waarmee je meerdere spieren in je core pakt, zoals de plank en spiderman. Doe ook mee aan onze ABSolutely April challenge, ook al is de maand bijna afgelopen. Je kunt elk moment beginnen met deze buikspier challenge! Op naar die sixpack! Koop onze Fitgirl Guide voor slechts 1,95 met daarin beide schema’s voor de challenge en nog véél meer tips, recepten en workouts!

followfitgiirls challenge guide

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more