Of je nou een fitgirl bent of niet, een ding is zeker: Pizza is lekker! Over het algemeen bevat pizza helaas erg veel calorieën en veel slechte vetten. Wil je een gezonde levensstijl hebben en toch pizza blijven eten? Dat kan! De bloemkoolpizza is een uitstekende vervanger voor een normale pizza. Het is een skinny en gezonde pizza (hangt af van je toppings) die ook nog eens laag in calorieën is. Dit klinkt bijna te mooi om waar te zijn maar het is echt zo!

Pizza van bloemkool

Een tijdje geleden had ik al van bloemkoolpizza gehoord maar ik vond een diepvriespizza toch wel wat makkelijker! Nu ik een gezonde levensstijl heb wilde ik dit wel eens proberen. Het was me zo goed bevallen dat ik het nu regelmatig maak! Met bloemkoolpizza is de bodem, die normaal gesproken van deeg wordt gemaakt, volledig vervangen door bloemkool. Lust je geen bloemkool? Wees niet getreurd want met alle rijke ingrediënten erop proef je de bloemkool nauwelijks!

Recept bloemkoolpizza

Ingrediënten:

(voor 2 pizzabodem of 1 hele grote)

  • 1 grote bloemkool (de grootste die je kan vinden)
  • Snufje zout en peper
  • 2 theelepels oregano of Italiaanse kruidenmix
  • Handje geraspte kaas of halve mozzarella (optioneel)
  • 1 ei
  • en verder: keukenmachine, theedoek, oven en bakpapier

En verder alle toppings die je lekker vindt op een pizza bijvoorbeeld: tomatensaus, mozzarella, champignons, ui, paprika, kip of tonijn.

Bereidingswijze van de bloemkoolpizza:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Zet een pan met een klein laagje water op hoog vuur, was de bloemkool, snijd hem in stukken en kook de bloemkool in ongeveer 4 minuten.
  3. Giet de bloemkool af en doe het in de keukenmachine. Zet de keukenmachine op de allerhoogste stand en maal de bloemkool tot het super fijn is. Als je geen keukenmachine hebt, kun je het ook raspen met de hand of fijn hakken met een mes.

bloemkoolpizza

  1. Leg de bloemkool in een schone theedoek en knijp het vocht eruit. Dit is de allerbelangrijkste stap als je een krokante bodem wilt. Als er nog vocht in zit dan wordt de bodem soppig.

bloemkoolpizza

  1. Doe de bloemkool in een grote kom, voeg zout, peper, oregano, kaas en het ei toe en meng alles.
  2. Verspreid het bloemkoolmengsel op een bakplaat met bakpapier in de gewenste vorm en dikte en druk de bodem goed aan.
  3. Zet de bloemkoolbodem ongeveer 15 minuten in de oven totdat de bodem een mooi goudbruine kleur heeft.

bloemkoolpizza

  1. Haal de bloemkoolbodem uit de oven en de toppings erop.
  2. Zet de pizza nog 5 tot 10 minuten in de oven.
  3. Haal de pizza uit de oven en geniet ervan zonder schuldgevoel!

bloemkoolpizza recept

Deze bloemkoolpizza heb ik vorige week voor mijn moeder gemaakt. De toppings zijn: zelfgemaakte tomatensaus, mozzarella, rode ui, champignons en Schwarzwalder rauwe ham.
bloemkoolpizza
Deze pizza heb ik samen met mijn nicht gemaakt. De toppings zijn: zelfgemaakte tomatensaus, mozzarella, parmaham, salami, basilicum en geroosterde pijnboompitten.

Heb jij weleens pizza met bloemkoolbodem gemaakt? Of ga je het proberen nadat je dit recept hebt gelezen?

Lees ook: Recept voor bloemkoolrijst