Mijn ervaring met Bikram yoga / hot yoga

Ik sport al heel wat jaren, en eigenlijk zijn er een paar dingen die elke les of activiteit die ik doe wel kenmerken: harde en vaak snelle muziek, snelle bewegingen, springen, dansen, gewichten optillen. Vooral fysiek bezig zijn dus. En ik vind het heerlijk. Dan kan ik mijn gedachten uitschakelen en lekker opgaan in het uitdagen, sneller en sterker maken van mijn lichaam. Pijn is fijn, zeg ik altijd maar.

Ik bedacht me dat het misschien ook wel heel zinvol zou zijn om eens iets rustigs te gaan doen. Iets waarbij ik mijn rust moet zoeken, want dat is voor mij heel erg moeilijk. Ik vertelde tegen een vriendin (die ook 3 keer per week met me in de sportschool te vinden is) dat ik wel eens bikram yoga, ook wel hot yoga, wilde proberen. Zij bleek met datzelfde idee rond te lopen, dus we besloten direct een locatie te zoeken waar we zo’n les konden volgen.

Wat is hot yoga of bikram yoga?

Op de site van Hotyoga Eindhoven staat het volgende:

Hot Yoga is ook bekend als BIKRAM YOGA.
Deze populaire vorm van Yoga is de snelst groeiende vorm van Yoga op dit moment.
Een serie van klassieke hatha yoga houdingen die worden gedaan in een verwarmde ruimte van 40 º

Tijdens de les wordt je begeleid en gemotiveerd door een ervaren en gecertificeerde leraar/lerares.

Je lichaam wordt sterker, je zal de houdingen steeds beter begrijpen en beter kunnen uitvoeren.
De Bikram Yoga / Hot Yoga serie is zo ontworpen dat regelmatig beoefenen ervan zorgt voor optimale gezondheid voor het hele lichaam.

In de 26 houdingen worden alle spieren en gewrichten gebruikt.  Hot Yoga biedt de perfecte combinatie van kracht, flexibiliteit, evenwicht en uithoudingsvermogen.

Op mentaal vlak vergroot het onder andere zelfvertrouwen, geduld, zelfbeheersing, maar ook het concentratievermogen. Hot Yoga heeft een  gunstige invloed op het lichaam en is geschikt voor alle leeftijden en lichaamscondities.

Warmte tijdens een Hot Yoga les vergemakkelijkt het rekken van spieren, gewrichten en bindweefsel. Het bevordert het zweten, wat ontgiftend en reinigend werkt.

De volgorde van de Bikram Yoga serie is logisch en wetenschappelijk doordacht.
Hot Yoga is ontwikkeld voor de behoeften van elke mens ongeacht leeftijd, lichamelijke toestand of sportieve achtergrond.

Regelmatig Hot Yoga beoefenen leidt tot een ideaal lichaamsgewicht en gezonde spierspanning.  Al gauw zal jij je sterker, strakker, fitter  en gezonder voelen.

 

bikram yoga

Alle poses van Bikram yoga

Na even surfen op internet, bleek Hotyoga Eindhoven de dichtstbijzijnde optie voor ons. Op hun website staat dat je gewoon kunt binnenlopen voor een proefles, dus we prikten meteen een datum. Een andere vriendin van ons wilde ook wel graag mee, dus zaten we gisteravond met zijn drietjes allemaal gestrest in de auto. We hadden alledrie een drukke dag op het werk gehad, daarna moesten we haasten en bleek de straat van vriendin 2 te zijn afgesloten, waardoor we ook nog even om moesten rijden. Goed en wel in Eindhoven aangekomen, moesten we even zoeken naar de Hotyoga studio. Maar precies op tijd vonden we een parkeerplekje en konden we naar binnen. Knap staaltje time management. Wij konden een uurtje ontspanning wel gebruiken!

Hotyoga Eindhoven, 60 minuten les op dinsdagavond

Hotyoga Eindhoven zit aan de Aalsterweg. Er zijn een stuk of 4 parkeerplaatsen, die allemaal bezet waren. We hebben daarom langs de weg geparkeerd (houd er rekening mee dat het daar betaald parkeren is). De Hotyoga studio zit achter een ander pand. Je moet daarom goed opletten, omdat je het anders al snel voorbij bent. Er worden lessen gegeven van 60 en van 90 minuten. Het enige verschil is dat bij de 90 minuten lessen de poses vaker worden herhaald, maar het zijn wel dezelfde poses als bij de 60 minuten lessen. Dinsdagavond probeerden we een 60 minuten les uit.

Eenmaal binnen .was het al meteen warm. We werden ontvangen door 2 dames, en moesten een formulier invullen met onze NAW gegevens. Daarna kregen we een sleutelhanger, waarmee je een volgende keer gewoon kunt inchecken door hem voor een scanner te houden. Er zijn 2 kleedruimtes, een voor de dames (die waren er zo’n 15 aanwezig) en een voor de heren (die was er 1, dus die had lekker alle ruimte voor zichzelf). Verder is er 1 yogazaal. Alles is fris wit met grijs, het ziet er allemaal lekker schoon uit.

bikram yoga

De wachtruimte, waar je na de les thee en fruit krijgt.

Nadat we ons hadden omgekleed mochten we de zaal in, waar iedereen al op een matje lag. In de zaal is het nog een stuk warmer dan in de wachtruimte en de kleedkamers. Ik begon al meteen een beetje te zweten.
De zaal is wederom helemaal wit, met 2 strepen op de lichtgrijze vloer, waar je je matje tussen kunt leggen. Er zijn aan 2 zijden spiegels, waardoor je goed in de gaten kunt houden of je de houdingen goed uitvoert. De matjes zijn ter plekke te huur, maar de meeste deelnemers nemen zelf een matje mee. De yogazaal is een stilteruimte, dus daar wordt niet meer gepraat. Je hoort hier en daar wel wat gefluister. Omdat ik me zelf niet zo op mijn gemak voel als ik op mijn rug moet liggen in een volle zaal, ben ik in lotushouding gaan zitten. Dat deden nog enkele andere dames.

bikram yoga

De zaal

De instructrice kwam binnen en stelde zichzelf even voor. De lessen worden overigens in het Engels gegeven, maar dat voelt eigenlijk meteen al heel normaal en alles is goed verstaanbaar en de instructrice doet alles ook duidelijk voor en komt je zo nodig corrigeren.

Bikram yoga of hot yoga bestaat uit 26 poses uit de klassieke hatha yoga. Na een paar keer ga je die herkennen en je wordt er steeds beter in. De poses zijn niet heel moeilijk, dus ben niet bang dat je op je hoofd moet gaan staan. Ik merkte vooral dat ik me heel goed kon concentreren tijdens de les. En opeens besefte ik me dat ik helemaal nergens aan dacht, behalve aan het uitvoeren van de poses.

Na de les voelden we ons lekker rozig, alsof we naar de sauna waren geweest. Omdat we toch niks meer hoefden, besloten we thuis te gaan douchen. Ik viel die avond snel in slaap, normaal na een training voel ik me altijd nogal energiek en is het lastig om direct naar bed te gaan. Daar had ik nu totaal geen last van.

bikram yoga

Vrijdagochtend, 90 minuten les
Bij Hotyoga Eindhoven kun je gebruik maken van een proefweek. Voor 12 euro mag je een hele week zoveel lessen komen volgen als je wilt. Daarna kun je kiezen voor een abonnement, of voor losse lessen (a 15 euro per les). We besloten vrijdagochtend nog een les te volgen, deze keer een les van 90 minuten.

De les begon om 9.30. We moesten daarom al om 8.30 vertrekken (rekening houdend met de spits, parkeren, omkleden, enz). We arriveerden netjes op tijd, zonder stress deze keer. Het was een stuk minder druk in deze les. Er waren in totaal 6 dames. Deze les verliep net zoals de les van dinsdag. Ik merkte dat ik wat meer moeite had met mijn balans, wellicht omdat het ochtend was? Ook had ik meer moeite om me te focussen. Waar ik dinsdagavond lekker leeg in mijn hoofd werd, had ik vrijdag moeite de gedachten los te laten en betrapte ik mezelf er elke keer op dat ik weer aan dagelijkse dingen zat te denken. Ik had ook iets meer last van duizeligheid dan dinsdagavond. Misschien komt het toch doordat ik normaal altijd in de avond sport, omdat ik overdag natuurlijk gewoon om 8 uur op kantoor moet zitten.

Na de les hadden we alle ruimte in de douche. Daarna praatten we nog even na met de instructeur. Hij had tijdens de les gezien dat we moeite hadden met sommige oefeningen (op de knieën zitten vinden wij lastig, en hij vertelde dat dat ligt aan korte banden). Hij maakte een notitie in het systeem, zodat er een eventuele volgende keer rekening mee kan worden gehouden. Dat vond ik prettig en persoonlijk. Uiteindelijk stonden we om 11.45 buiten. De rest van de dag had ik veel dorst, je kunt goed merken dat je heel wat vocht verliest tijdens die anderhalf uur.

bikram yoga

Conclusie
Wat vonden we er nou eigenlijk van? En gaan we het vaker doen?
Ik vond het een leuke ervaring, en ik denk dat het nuttig was om 2 lessen te proberen. Ik heb geen spierpijn gehad en merkte dat de warmte er echt voor zorgt dat ik wat flexibeler was. Maar doordat het zoveel tijd kost en zoveel gedoe is (je kleren zijn drijfnat, je hebt 2 handdoeken nodig, die ook drijfnat zijn, de reistijd is een half uur enkele reis) is het niet iets wat ik structureel zal gaan doen.

Daarnaast is het voor mij niet uitdagend genoeg. En dat is heel tegenstijdig, want ik weet dat het juist een enorme uitdaging is om mezelf te leren die rust te vinden, waarvan ik tijdens de eerste les heb gemerkt dat ik die wel in me heb. Maar het maakt me juist onrustig om in een zaal vol mensen stil op mijn rug te gaan liggen. Ergens in mij zit dan toch dat stemmetje dat zegt dat ik me nuttig zou moeten maken. Ik vind het heerlijk om mijn lichaam fysiek uit te dagen, daar haal ik dan toch meer voldoening uit.

Wie weet is een andere vorm van yoga wel aan mij besteed. Dat zal ik zeker ook gaan testen, dus wordt vervolgd!

Lees ook: 6 x yoga poses tegen stress

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more