Bevroren groenten/fruit: do or don’t

Van groenten en fruit kunnen we vaak geen genoeg krijgen. Het zijn de producten die steevast mijn karretje vullen in de supermarkt. Maar lang niet altijd kan ik vinden wat ik zoek, want we zijn nu eenmaal gebonden aan seizoenen. Daarnaast zit er een relatief korte houdbaarheidsdatum op groente en fruit waardoor de producten beperkt goed blijven. Groenten en fruit uit de diepvries lijken een oplossing, maar hoe verantwoord zijn deze?

Voedingswaarden

Bevroren groenten/fruit worden na de oogst direct ingevroren waardoor de vitamines en ander voedingsstoffen bewaard blijven. De kwaliteit en de voedingswaarde van verse groente en fruit kunnen veranderen door diverse omstandigheden. Zo liggen sommigen producten bijna een week in de stock waardoor er vitaminen verloren gaan. Bij fruit dat van ver komt, zoals bananen, is deze tijd nog veel langer. Ingevroren groenten en fruit hebben hier geen last van, omdat de voedingsstoffen geen andere kant meer op kunnen.

Er zit ook een nadeel aan het invriezen van de oogst, want alvorens dit plaats kan vinden, moeten de producten geblancheerd worden. Vitamine C en folium zijn helaas gevoelig voor warmte en gaan grotendeels verloren. Hier moet wel bij worden gezegd dat deze nutriënten ook deels verloren gaan als verse groenten worden gekookt dus dit maakt in principe weinig verschil.

Wie wint?

Verse groenten en fruit blijven het gezondst, mits deze vers worden gekocht (niet overrijp) en zo snel mogelijk worden opgegeten. Voedingswaarden gaan thuis in de fruitmand immers net zo hard verloren als in de stock dus als je zoveel mogelijk vitamines en andere voedingsstoffen wil binnen krijgen, kun je ze het beste zo snel mogelijk nuttigen.

Dagelijks boodschappen doen is soms lastig wegens tijdgebrek en ingevroren voeding is dan een goede optie. Het is namelijk beter om bevroren groenten en fruit te eten dan ‘vers’ gekochte die pas na vijf dagen worden gegeten. Belangrijk is wel dat je kiest voor ingevroren groenten zonder saus of dressing (spinazie a la crème raden we namelijk niet aan).

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more