Belangrijke vitamines voor de winter

Hoe blijf je fit in de wintermaanden? Het is een vraag die we vaak horen en dat is als je het mij vraagt niet gek. In de winter staat hardlopen bij mij op zo’n laag pitje dat je het bijna geen pitje kunt noemen. Simpelweg omdat het koud, donker en glad is buiten en die omstandigheden maken het een stuk minder aantrekkelijk. En dan heb ik het nog niet gehad over het grote tekort aan vitamine D, want de zon laat zich de laatste tijd maar zelden meer zien. Komt nog eens bij dat ik in de zomer salades en vis verslind, maar in de winter grijp ik veel eerder naar een stevige stampot met worst.

Om nu te concluderen dat ik in de zomermaanden vele maanden gezonder leef, is wat kort door de bocht want ik weet ook heus wel dat ik op menig terrasje en festival zondig qua hapjes én drankjes. Maar daar gaat het nu even niet om, want ik wil weten welke vitamines ik in de winter nodig heb om fit en energiek te blijven.

Vitamine C

Verkoudheid en een verminderde weerstand liggen in de winter nu eenmaal op de loer. Vroeger werd er al gezegd dat als de -ber in de maand zit, het opletten geblazen is. Grote hoeveelheden vitamine C doodt virussen en maakt het immuunsysteem sterker. Je snapt het al; in de winter kunnen we wel een beetje extra van dit super vitamientje gebruiken. Vooral de kiwi is een topper op dit gebied, met name de gele kiwi scoort erg hoog op de vitamine C ladder. Ook boerenkool en rode paprika zitten er vol mee. Sinaasappel staat bekend als topper qua vitamine C, maar kiwi en boerenkool winnen.

belangrijke vitamines

Vitamine D

Tweederde van de vitamine D wordt aangemaakt door de zon. Logisch dus dat we van deze vitamine lang niet altijd genoeg binnenkrijgen. Naast zonlicht, kunnen we ook vitamine D binnenkrijgen door voeding. Vooral vette vis als makreel en zalm bevat veel vitamine D, maar het zit ook in vlees en eieren. Vitamine D zorgt voor sterke botten, haargroei, het immuunsysteem en een gezonde huid en tanden. Ouderen en mensen die weinig buiten komen wordt geadviseerd om vitamine D supplementen te nemen.

Omega 3

Als je last hebt van een winterdip of depressieve gevoelens, worden omega 3 vetzuren aangeraden. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat omega 3 hierop een positief effect heeft. Dit komt doordat omega 3 ontstekingen remt en op deze manier voorkomt dat het immuunsysteem overactief reageert. Het immuunsysteem staat in nauwe verbinding met het geluksstofje serotonine en met genoeg omega 3 (en dus een sterk immuunsysteem) kan deze voldoende worden aangemaakt.

Deze wafels met fruit zijn niet alleen super lekker als ontbijt, ze bevatten ook heel veel vitamines!

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more