Beginnende hardloper opgelet: 5 x hardloopessentials

Wat zijn nou hardloopessentials voor de beginnende hardloper? Ik ben een groot fan van hardlopen! Maar dat wisten jullie natuurlijk al! Inmiddels heb ik al wat hardloopwedstrijden op mijn hardloop-CV staan. Maar hoewel ik het moeilijk kan wegdenken uit mijn wekelijkse routine, weet ik maar al te goed hoe moeilijk het is om te beginnen met hardlopen. Of ja, beginnen is vaak minder moeilijk dan het volhouden. Eerder heb ik ook al over dit onderwerp geschreven. Ik gaf tips voor beginnende hardlopers zoals het langzaam opbouwen met de podcasts van Evy. Ook heb ik een blog gewijd met trucjes waarmee je het mentale aspect van hardlopen leuk houd voor jezelf. Maar vandaag steek ik het iets materialistischer in en geef ik tips voor hardloopessentials voor de beginnende hardloper.

Hardloopessentials voor de beginnende hardloper

  1. Goede hardloopschoenen (en eventueel zooltjes)

Je hebt écht goede schoenen nodig om blessurevrij te kunnen (blijven) lopen. Schoenen die je voeten daar waar nodig is corrigeren en de klap van je stap op kunnen vangen. Het klinkt zo logisch maar ik zie vaak mensen rennen met gewone sneakers zoals All Stars of met schoenen die voor een andere sport bedoeld zijn. Er is niet voor niets zo’n grote markt aan hardloopschoenen. Neem je het hardlopen serieus? Investeer in hardloopschoenen. Ga naar een sportzaak waar ze de afwikkeling van je voet kunnen bekijken. Heb je speciale zorg nodig? Ga dan eerst naar de podotherapeut. Als je meer wilt weten over het kiezen van je hardloopschoenen, lees dan ook eens dit artikel.

beginnende hardloper

  1. Geschikte kleding

Dit is kleding die ademt en niet schuurt. Het is geen ramp als je de eerste keren in katoenen shirtjes gaan rennen, dat heb ik ook gedaan. Maar toen ik eenmaal een legging en een fatsoenlijk shirt had gekocht, kon ik me niet voorstellen dat ik ooit in katoenen kleding had gerend. Onderschat niet hoe warm je het krijgt van hardlopen. Het mag dan soms gek lijken om een t-shirt met korte mouwen naar buiten te lopen omdat 8 graden is, maar geloof me, na twee minuten heb je het alweer warm! Je kunt nog beter te weinig kleding aan hebben dan te veel zou ik willen zeggen, maar dat bedoel ik eigenlijk dan ook weer niet letterlijk. Toch bang dat je het koud krijgt? Doe een vest aan die je ook weer makkelijk uit kan doen. In al die jaren die ik hardloop heb ik nog nooit een sjaal of muts op gehad. Geloof me, je gaat kapot! Je benen en armen kunnen sowieso wat meer hebben, dus een bodywarmer is ook nog een optie.

beginnende hardloper

  1. De flipbelt

Of iets anders om je telefoon/mp3-speler en sleutels in te doen. Mijn ervaring met bandjes voor om je arm is dat deze gaan schuren en ook snel kapot gaan. Met de flipbelt heb je alles bij de hand. Je kunt je telefoon ook makkelijker pakken voor als je even tussendoor een foto(shoot ;-)) wilt maken. In de flipbelt zit ook een handig hangertje waar je je sleutels aan vast kan maken.

beginnende hardloper

  1. Water

Dit heb je in principe niet nodig als je niet langer dan 30 minuten gaat lopen. Ik drink van te voren altijd twee glazen water om dorst te voorkomen. Toch kan ik het in de zomer – zeker tijdens een ochtendrun – nog zwaar hebben. Dan zorg ik altijd dat ik weet waar de waterpunten zijn op de route (in Amsterdam heeft elk park dat wel!) of anders een klein flesje bij me heb. Ik heb een riem waar flesjes in geklikt kunnen worden maar ik heb ook een klein flesje die ik in de flipbelt kan schuiven. Super handig! Wat trouwens ook helpt voor de dorst is een kauwgom. Die is soms wel smakeloos en taai na een half uur hardlopen, dus soms neem ik een extra kauwgompje mee.

 

  1. Goede oordoppen

Ren je liever zonder muziek? Dat kan! Vind ik wel knap. Ik kan niet zonder muziek. In het begin rende ik altijd met Evy (had je haar podcast al gevonden via dit artikel?). Nu ren ik meestal met een zelfgemaakte playlist die ik met Spotify heb samengesteld. In de jaren dat ik hardloop heb ik al veel verschillende oordoppen getest en versleten. De beste, de nieuwste, draadloos, etc. maar tot de dag van vandaag heb ik pas één soort oordoppen gevonden die blijven zitten en niet uit mijn oren vallen. Het zijn deze Philips sportoordopjes, gewoon mét draad. Niks speciaals aan maar ik vind ze echt helemaal super. Ik heb er zelfs een set van op voorraad. Ik ben bang dat ik ze kwijt raak en ze opeens nergens meer kan krijgen. Uiteindelijk hoop ik wel een draadloze headset te vinden die blijft zitten, maar voor alsnog ben ik super happy met deze!

beginnende hardloper Extra’s

Dan zijn er ook nog gadgets die handig zijn, maar wat mij betreft niet onder de hardloopessentials voor de beginnende hardloper vallen zoals een sporthorloge. Dat is wel leuk, en zeker handig als je op een gegeven moment ook meer intervaltrainingen wilt gaan doen maar ik denk dat je dit in het begin niet erg zult missen. Ik ben ook verknocht aan mijn compressiekousen. Ik draag ze ook in de zomer, hoe heet het dan ook is. De compressiekousen hebben me veel geholpen toen ik last had van mijn schenen. Ze helpen de ‘klap’ van de stap op te vangen.

Hoe langer en vaker je loopt hoe meer gadgets je gaat verzamelen. Zo heb ik verschillende waterflesjeshouders, verschillende telefoonhouders, telefoonhoesjes etc. Ook leuk: je eigen telefoonhoesje maken.

Het kan gewoon even duren voordat je de meest fijne spullen bij elkaar hebt gevonden. Het had mij denk ik veel tijd, geld en frustraties gescheeld als ik dit lijstje aan het begin van mijn hardloopavontuur had gelezen. Ik hoop daarom dat jij hier iets aan hebt! Maar ik weet ook als geen ander dat al deze voorkeuren super persoonlijk zijn. Wat ik fijn vind, hoeft voor jou niet zo te zijn en andersom. Zo zien de lijstjes met hardloopessentials van mij en Japke er bijvoorbeeld al heel anders uit. Het zijn tips, dus doe ermee wat je wilt! En uiteraard zijn jouw tips ook welkom! Welke hardloopessentials voor de beginnende hardloper mis jij in dit lijstje?

X Ana

 

Hardlopen niks voor jou? Dat kan! Misschien past boksen beter bij je?

 

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more