Wil je beginnen met hardlopen? Ik heb 7 tips voor je!

Wil jij beginnen met hardlopen of ben je er net mee begonnen? Dan ‘loop’ je misschien heel ‘hard’ tegen dezelfde dingen aan als ik. Want beginnen met hardlopen leek heel easy, maar er komt veel meer bij kijken dan ik dacht. Graag deel ik de start van mijn hardloopjourney met jou. Ik hoop dat ik jou kan helpen met mijn ervaringen en tips.

Waar begin je met hardlopen?

Opeens besloot ik; “ik ga beginnen met hardlopen”. Ik hoorde zoveel positieve verhalen van mensen om mij heen. Vooral dat ze er helemaal zen van werden en daarnaast is het natuurlijk ook een fijne calorieburner 😉 Maar waar moest ik beginnen? Wat voor kleding moet ik aan? Welke schoenen heb ik nodig? Loop ik wel goed? Wat kan ik doen om blessures te voorkomen? Kan ik beter na of vóór het eten gaan hardlopen? Wat zijn ‘goede’ routes? Welke apps heb ik nodig? Ga ik het alleen doen of in een groep? Heb ik begeleiding nodig?

Ik zocht het voor je uit!

Het is duidelijk… Ik werd overspoeld door vragen waar ik het antwoord zelf niet op had. En hierdoor liep ik al gauw letterlijk vast. Toch heb ik mij hierdoor niet laten demotiveren. Ik ging op onderzoek uit. Ik stelde mijn vragen aan ervaren hardlopers, ik zocht informatie op online en ik ben naar een hardloopwinkel gegaan voor advies. Graag deel ik 7 tips met jullie waar ik zelf veel aan had gehad toen ik besloot te beginnen met hardlopen.

7 x tips voor als je wilt beginnen met hardlopen

1. Maak gebruik van een opbouwschema

Één van de belangrijkste aandachtspunten wanneer je wilt beginnen met hardlopen: doe rustig aan! Iets wat ik zo vaak heb gehoord. Vooral van mensen die dit advies niet serieus namen en al gauw last kregen van overbelaste gewrichten of zelfs met een blessure eindigden. Daar gaat je plan dan om lekker te gaan hardlopen. Voorkom dit en bouw het hardlopen langzaam op. Ik gebruik hier zelf de app “hardlopen met Evy” voor. Het doel van het programma is om 5 kilometer aan één stuk kunnen lopen. Onthoud: elk lichaam is anders. Neem vooral extra dagen rust als je lichaam aangeeft dat het even teveel is. Ook ik kon het niet volhouden om het op te bouwen met 3 keer per week. Dit is puur een richtlijn.

2. Schaf goede hardloopschoenen aan

Zelf nam ik dit niet al te serieus. En ja hoor, na een paar weken kreeg ik al last van mijn enkels, schenen en andere pijntjes. Ik volgde daarom toch maar het advies op van een aantal diehard hardlopers en ik ging naar de Run2day voor een hardloopanalyse. Mijn advies: zoek een hardloopwinkel bij jou in de buurt,  en het liefst vóór je begint met hardlopen. Zij maken een persoonlijke loopanalyse waarbij ze kijken naar de afwikkeling van je voet en welke hardloopschoen bij jou past. Als je de juiste schoenen hebt behaal je het beste resultaat en loop je minder kans op blessures.

beginnen met hardlopen

 

3. Zorg voor comfortabele kleding

Zoals jullie misschien al hebben gelezen in mijn eerste blog, ben ik een echte indoor sporter. Ik bedoel thuis. Waar niemand mij ziet. Waar ik dus ook lekker gewoon in mijn kloffie kan rondlopen, zonder make-up en een bezweet hoofd. Beginnen met hardlopen was voor mij dan ook echt een uitdaging. Het hardlopen zelf vind ik niet moeilijk om mij toe te zetten, maar alles daar omheen wel. Het naar buiten gaan, sporten terwijl andere mensen mij zien en wellicht een oordeel over mij hebben en het bezweet rondlopen in mijn buurt waar ik mensen ken. Het was dus tijd voor een nieuwe sportoutfit. Die er leuk uitziet , maar ook comfortabel is voor het hardlopen. Ik ben op zoek gegaan naar een paar hardloopoutfits waarin ik mij prettig voel. Ik merk dat het mij extra stimuleert om te gaan hardlopen.

Waar moet je op letten als je hardloopkleding koopt?

Let er op dat de kleding die je koopt van polyester is gemaakt, katoen kan écht niet! Katoenen kleding neemt jouw zweet op en koelt vervolgens af. Dan loop jij dus rond met een koude en natte hardloopoutfit en ben je ook nog eens zo verkouden. Ik heb zelf nog niet hardgelopen in de winter, dus ik heb research gedaan en de voornaamste tip is: zorg er voor dat je spieren niet koud worden. Naast dat het niet erg fijn is rillend rond te lopen, ben je ook nog eens vatbaar voor blessures. Zorg ervoor dat je laagjes aan hebt. Dit kun je langzaamaan opbouwen naarmate de zomer in de herfst verandert en vervolgens naar de winter.

beginnen met hardlopen

 

 

4. Stel jezelf een doel

Een haalbaar doel. Iets wat jou blijft motiveren om de hardloopschoenen aan te trekken. Ik had nog nooit hardgelopen, dus ik heb mijzelf vooral een realistisch doel gesteld waar ik aan wil werken. En dat is de Bridge to Bridge 5 km run in Arnhem op 9 september dit jaar. Dit is een recreatieve run, in mijn hometown. Ik heb dus ruim de tijd om mijn hardloopskills op te bouwen. Het lijkt mij echt geweldig als ik straks 5 kilometer aan één stuk kan rennen, en dat ik mij zo ontzettend vrij ga voelen en trots. Dat ik dat bereikt heb! Je kunt jezelf natuurlijk ook een doel stellen: “ik wil binnen 10 weken 5 km kunnen rennen samen met een vriendin” of “ik wil mijn conditie opbouwen door 2 x per week te gaan hardlopen”. Stel een doel die bij jou past!

5. Let op je voeding

Wanneer en wat eet je voor of na het hardlopen? Ook dit is denk ik voor iedereen anders en afhankelijk van het tijdstip dat je gaat hardlopen. Ik zou persoonlijk nooit op een lege maag kunnen hardlopen in de ochtend, maar ik weet dat sommige mensen dit juist heel fijn vinden. Ik weet in ieder geval wel zeker dat je nooit meteen na een volledige maaltijd moet gaan hardlopen. Wacht minstens een uur. Of eet daarna pas je lunch of avondeten. Want hardlopen met een volle maag is echt niet fijn. En je lichaam haalt na minimaal 1 uur het meeste energie uit je voedsel. En dat heb je nodig voor het lopen ;).

Eiwitrijk? Na het lopen!

Mijn advies is wel om na je hardloopsessie binnen 30 minuten eiwitrijkvoedsel te eten, dit om het herstel van je spieren te bevorderen. Ik eet bijvoorbeeld een bakje kwark, een plakje kwarkbrood of een cracker met cottage cheese en een plakje kipfilet.  Nu loop ik nu nog geen lange afstanden, dus ik kan je nog geen advies geven wat verstandig is wel of niet na een hardloopworkout te eten. Ik bouw het nu rustig op dus ik volsta met een bakje kwark naderhand en een paar boterhammen in de ochtend als ik ‘s middags ga lopen. Laatst liep ik hard vóór het avondeten en beloonde ik mijzelf met zalm en gegrilde courgette.

beginnen met hardlopen

 

6. Waar en wanneer

Ik denk dat dit voor iedereen anders is. Ik hou van de natuur en rustige bospaden. Misschien hou jij juist wel van drukke stadsweggetjes. Of loop je het liefst met iemand samen bij jullie in de buurt. Mijn tip is probeer meerdere omgevingen uit en kijk wat jou het meeste uitdaagt en bij jou past. Wat jou ontspant en rustig maakt en er voor zorgt dat je eventjes alleen maar met hardlopen bezig bent. En het tijdstip? Dat kun je het beste bepalen door het te ervaren. Ik heb meerdere tijdstippen uitgeprobeerd. Ik vind het persoonlijk elk moment van de dag prettig. Het is maar net hoe het in mijn planning uitkomt en ook erg afhankelijk van het weer. Als het bloedheet is, dan kies ik toch echt voor het koelste moment van de dag.

beginnen met hardlopen

 

 

7. Jezelf blijven motiveren

Hou je progressie bij. Je kunt je gehele looproute via meerdere apps bijhouden. Erg leuk om naderhand te zien welke afstand je hebt gelopen en je snelheid. Het is vooral motiverend om te merken dat je vrij snel vooruitgang boekt. De eerste hardloopsessies was ik echt binnen no-Time een zwetende otter happend naar lucht, maar dat veranderende gelukkig al snel. Ik heb zelf een Fitbit Charge 2 gekocht om inzage te krijgen in mijn activiteiten gedurende de dag. Ik vind het heel stimulerend om te zien hoeveel ik verbrand met intensief sporten, maar vooral hoe mijn conditie vooruit gaat. Dat mijn hartslag snel stijgt met hardlopen maar ook weer snel daalt. Jezelf blijven motiveren kan natuurlijk ook door een hardloopbuddy te vinden of mee te lopen in een hardloopgroep voor beginners bij jou in de buurt. Hardlopen is hartstikke hip, dus genoeg aanbod!

 

beginnen met hardlopen

 

Ga jij ‘hard’ aan de slag met mijn tips om te beginnen met hardlopen?

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen helpen met mijn ervaringen en tips. Ga jij zelf beginnen met hardlopen? Of ben jij toevallig al een doorgewinterde hardloopster? Dan hoor ik graag van je of jij nog tips voor mij hebt als beginnende hardloper. Laat het mij vooral allemaal weten in de reacties hieronder.

Liefs, Mandy

Beginnende hardloper opgelet: Ana heeft 5 x hardloopessentials voor je

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more