9 x de lekkerste healthy vega recepten

Het is je vast niet ontgaan dat het de Nationale Week Zonder Vlees is. Doe jij hier aan mee? Het leek de goede kant op te gaan: persoon aten Nederlanders in 2016 gemiddeld bijna 77 kilo (botten meegerekend) vlees per persoon. Van 2010 tot 2015 daalde die hoeveelheid van zo’n 79 kilo naar ruim 76 kilo.  Maar aan die dalende trend kwam in 2017 een einde en gingen Nederlanders juist méér vlees eten. Ook onder de fitgirls (en -boys) zien we nog steeds dat vlees vanwege het hoge eiwit- en lage vetgehalte  nog steeds populair is.

Willen we meer of minder vlees?

Als ik om me heen kijk zie ik zelf verschillende dingen gebeuren. Sinds vorig jaar maart eet ik zelf zoveel mogelijk vegan, al wijk ik soms wel uit naar vegetarisch. Mijn vriend eet vaak ‘gewoon’ gezellig mee, dan mist hij vlees niet omdat mijn maaltijden volwaardig zijn. Ook mijn ouders eten steeds vaker vegetarisch, net als vrienden om me heen.  Hier lijkt het dus steeds normaler te worden om geen vlees te eten. De markt speelt daar op in, zo zijn er steeds meer vegetarische en veganistische restaurants (zoals de Vegan Junkfood Bar waar Nienke laatst over vertelde) op te poppen. Dat is fijn! Maar aan de andere kant van het spectrum zie ik juist óók veel vleestentjes verschijnen. Volgens mij waren de burger en pulled pork nog nooit zo populair.

Voor mij is het makkelijk antwoorden: ik ben voor minder vlees. Ik geloof niet dat zulke hoeveelheden vlees goed voor je zijn. Eiwitten kun je ook halen uit peulvruchten, noten en zuivel (als je niet vegan maar vega eet). Bovendien is de vleesproductie erg vervuilend voor het milieu en klimaat. Dit vind ik trouwens een heel fijn artikel: Het klimaatprobleem voor dummies: hoe zit het met vlees?

9 x de lekkerste healthy vega recepten

Dat ik een voorstander ben van de Nationale Week Zonder Vlees zal dan ook niet als een verrassing komen. Hoewel de stap om geen vlees te eten voor sommigen al groot zal zijn, zou ik toch ook willen aanraden om minder bewerkt voedsel te eten. Want vega(n) is niet automatisch gezonder, zoals ik in een eerder blog schreef. Daarom deel ik hieronder 9  van mijn favoriete recepten: onbewerkt (redelijk!), vega en sommige zelfs vegan.

1: Super easy linzensalade

Dit recept is van Sofie, zij zegt hierover: “Deze super easy linzensalade is mijn all time favorite. Dit eet ik vaak door de weeks, als ik eigenlijk niet aan koken toekom dan schotel ik mezelf dit graag voor. ”

 

Linzensalade vega recepten

 

2: Citroenrisotto met gegrilde asperges

Risotto is een van mijn favoriete gerechten. Het mooie aan risotto vind ik dat je het net zo gezond of ongezond kan maken als dat je zelf wilt. Hoef je even niet zo op te letten? Dan maak je het met lekkere kaas nog nét even wat romiger. Heb je juist een slank gerecht voor je balansdag nodig? Dan kun je met risotto ook iets heerlijks op tafel zetten. Je kunt variëren met de verhoudingen van rijst en groenten – en kaas dus – en op die manier de risotto helemaal naar jouw wensen vormen.

Citroenrisotto vega recepten

 

3: Gerookte tomatensoep

Een soep is ook zo’n typisch gerecht die je zonder moeite vegetarisch kunt maken. Deze soep is ideaal als lunch of voorgerecht.

Gerookte tomatensoep vega recepten

 

4: Wrap met falafel, groenten en hummus

Dit recept zijn eigenlijk geen recept maar meer idee voor ingrediënten die voedzaam zijn, die je makkelijk bij elkaar doet en toevallig goed smaken. 😉

Vegan wrap met falafel, groenten en hummus vega recepten

 

5: Roerei met tomaat, ui en chilisaus

Dit gerecht postte ik lang geleden toen ik zelf nog ei at. Ik mis dit gerecht heel erg. Het is een roerei met tomaat, ui en chilisaus. En die combi is echt súper lekker. Het ziet er misschien niet super smakelijk uit maar ik verzeker je: dat is het toch echt wél!

vega recepten

6: Vegetarische speltpizza

Wat ik toch voor lekkers tegenkom als ik door ons archief speur. Deze vegetarische speltpizza van Manon ziet er goed uit! En met speltmeel en eieren maak je de bodem zelf, helemaal top.

vega recepten

 

7: Vegan pizza met bloemkoolbodem

Heb je iets minder tijd voor handen? Dan ben ik ook fan van de bloemkoolpizzabodems van Magioni. Wel iets meer bewerkt, maar oh wat zijn deze lekker! We hebben meerdere recepten van bloemkoolpizza op de website staan, maar met dit recept laat ik zien dat het ook écht healthy kan een pizza zonder kaas ook lekker is.

vegan pizza vega recepten

 

8: Healthy quiche met bloemkool, spinazie en champignon

Nog zo’n recept uit de oude doos die de moeite waard is om naar boven te halen. De quiche van Manon!

vega recepten

9: Zelf gemaakte vegan burger

Dit recept doet het altijd goed. Onderstaande vegan burger heb ik helemaal zelf gemaakt, from scratch. Heb je minder tijd? Dan is dit recept misschien ook wat voor jou. Maar ga je voor minder bewerkt? Maak ‘m dan dus zelf 🙂

vegan burger vega recepten

 

Welk healthy vega recept ga jij uitproberen?

Ik heb je hopelijk laten zien dat vega(n) eten absoluut niet saai hoeft te zijn. Ik ben benieuwd of je één van deze recepten gaat proberen.

X Ana

Heb je de smaak te pakken? 4 x vegetarische pastagerechten voor in een kom

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more