Het is je vast niet ontgaan dat het de Nationale Week Zonder Vlees is. Doe jij hier aan mee? Het leek de goede kant op te gaan: persoon aten Nederlanders in 2016 gemiddeld bijna 77 kilo (botten meegerekend) vlees per persoon. Van 2010 tot 2015 daalde die hoeveelheid van zo’n 79 kilo naar ruim 76 kilo. Maar aan die dalende trend kwam in 2017 een einde en gingen Nederlanders juist méér vlees eten. Ook onder de fitgirls (en -boys) zien we nog steeds dat vlees vanwege het hoge eiwit- en lage vetgehalte nog steeds populair is.
Willen we meer of minder vlees?
Als ik om me heen kijk zie ik zelf verschillende dingen gebeuren. Sinds vorig jaar maart eet ik zelf zoveel mogelijk vegan, al wijk ik soms wel uit naar vegetarisch. Mijn vriend eet vaak ‘gewoon’ gezellig mee, dan mist hij vlees niet omdat mijn maaltijden volwaardig zijn. Ook mijn ouders eten steeds vaker vegetarisch, net als vrienden om me heen. Hier lijkt het dus steeds normaler te worden om geen vlees te eten. De markt speelt daar op in, zo zijn er steeds meer vegetarische en veganistische restaurants (zoals de Vegan Junkfood Bar waar Nienke laatst over vertelde) op te poppen. Dat is fijn! Maar aan de andere kant van het spectrum zie ik juist óók veel vleestentjes verschijnen. Volgens mij waren de burger en pulled pork nog nooit zo populair.
Voor mij is het makkelijk antwoorden: ik ben voor minder vlees. Ik geloof niet dat zulke hoeveelheden vlees goed voor je zijn. Eiwitten kun je ook halen uit peulvruchten, noten en zuivel (als je niet vegan maar vega eet). Bovendien is de vleesproductie erg vervuilend voor het milieu en klimaat. Dit vind ik trouwens een heel fijn artikel: Het klimaatprobleem voor dummies: hoe zit het met vlees?
9 x de lekkerste healthy vega recepten
Dat ik een voorstander ben van de Nationale Week Zonder Vlees zal dan ook niet als een verrassing komen. Hoewel de stap om geen vlees te eten voor sommigen al groot zal zijn, zou ik toch ook willen aanraden om minder bewerkt voedsel te eten. Want vega(n) is niet automatisch gezonder, zoals ik in een eerder blog schreef. Daarom deel ik hieronder 9 van mijn favoriete recepten: onbewerkt (redelijk!), vega en sommige zelfs vegan.
1: Super easy linzensalade
Dit recept is van Sofie, zij zegt hierover: “Deze super easy linzensalade is mijn all time favorite. Dit eet ik vaak door de weeks, als ik eigenlijk niet aan koken toekom dan schotel ik mezelf dit graag voor. ”
2: Citroenrisotto met gegrilde asperges
Risotto is een van mijn favoriete gerechten. Het mooie aan risotto vind ik dat je het net zo gezond of ongezond kan maken als dat je zelf wilt. Hoef je even niet zo op te letten? Dan maak je het met lekkere kaas nog nét even wat romiger. Heb je juist een slank gerecht voor je balansdag nodig? Dan kun je met risotto ook iets heerlijks op tafel zetten. Je kunt variëren met de verhoudingen van rijst en groenten – en kaas dus – en op die manier de risotto helemaal naar jouw wensen vormen.
3: Gerookte tomatensoep
Een soep is ook zo’n typisch gerecht die je zonder moeite vegetarisch kunt maken. Deze soep is ideaal als lunch of voorgerecht.
4: Wrap met falafel, groenten en hummus
Dit recept zijn eigenlijk geen recept maar meer idee voor ingrediënten die voedzaam zijn, die je makkelijk bij elkaar doet en toevallig goed smaken. 😉
5: Roerei met tomaat, ui en chilisaus
Dit gerecht postte ik lang geleden toen ik zelf nog ei at. Ik mis dit gerecht heel erg. Het is een roerei met tomaat, ui en chilisaus. En die combi is echt súper lekker. Het ziet er misschien niet super smakelijk uit maar ik verzeker je: dat is het toch echt wél!
6: Vegetarische speltpizza
Wat ik toch voor lekkers tegenkom als ik door ons archief speur. Deze vegetarische speltpizza van Manon ziet er goed uit! En met speltmeel en eieren maak je de bodem zelf, helemaal top.
7: Vegan pizza met bloemkoolbodem
Heb je iets minder tijd voor handen? Dan ben ik ook fan van de bloemkoolpizzabodems van Magioni. Wel iets meer bewerkt, maar oh wat zijn deze lekker! We hebben meerdere recepten van bloemkoolpizza op de website staan, maar met dit recept laat ik zien dat het ook écht healthy kan een pizza zonder kaas ook lekker is.
8: Healthy quiche met bloemkool, spinazie en champignon
Nog zo’n recept uit de oude doos die de moeite waard is om naar boven te halen. De quiche van Manon!
9: Zelf gemaakte vegan burger
Dit recept doet het altijd goed. Onderstaande vegan burger heb ik helemaal zelf gemaakt, from scratch. Heb je minder tijd? Dan is dit recept misschien ook wat voor jou. Maar ga je voor minder bewerkt? Maak ‘m dan dus zelf 🙂
Welk healthy vega recept ga jij uitproberen?
Ik heb je hopelijk laten zien dat vega(n) eten absoluut niet saai hoeft te zijn. Ik ben benieuwd of je één van deze recepten gaat proberen.
X Ana
Heb je de smaak te pakken? 4 x vegetarische pastagerechten voor in een kom