7 tips voor een stressvrij Kerstdiner

De meeste mensen ervaren de kersttijd als ‘the most wonderful time of the year’. Toch brengt voor velen deze periode ook veel stress met zich mee, want wat eten we? Waar eten we? En lust iedereen wat er op het menu staat? Wanneer doe ik boodschappen en kan ik het eten al voorbereiden? Dit zijn maar een paar stress factoren die bij veel mensen bekend zijn. Geen paniek! Met de onderstaande tips schuif je zonder stress aan bij het Kerstdiner.

7 tips voor een stressvrij Kerstdiner - diner

7 tips voor een stressloos Kerstdiner

1. Doe niet alles zelf

Eet je thuis, bij familie of vrienden? Maak dan goede afspraken! Spreek bijvoorbeeld af dat er een X aantal gangen worden gemaakt en dat iedereen die aanwezig is een gang of gerecht meebrengt. Overleg van te voren wie wat maakt, zodat je tijdens het kerstdiner niet meerdere keren dezelfde gang krijgt. Een goede leer les: je hoeft niet altijd alles zelf te doen.

2. Planning

Heb je stap 1 afgerond? Zoek dan een leuk en lekker recept voor jouw gang en bekijk welke ingrediënten je al ver van te voren kunt halen, zodat je rond de Kerst niet alles in de mega drukke supermarkten hoeft in te slaan. Kun je het gerecht al deels voorbereiden? Doe dit dan de dag ervoor, je kunt dan op gemak en stress vrij koken. Last minute iets bereiden zorgt vaak voor fouten en mislukte gerechten, wat automatisch stress met zich meebrengt.

3. Uitproberen

Zin om een geheel nieuw recept op tafel te zetten tijdens de kerstdagen? Probeer het gerecht eerst uit. Misschien is het recept toch niet zo lekker als je van te voren had gedacht of mislukt de manier waarop je het gerecht wilt presenteren. Wanneer je ruim van te voren weet of dit gerecht een succes is, dan hoef je je verder geen zorgen te maken. Is het toch niet zo’n succes? Dan heb je nog voldoende tijd voor plan B. Niets is zo stressvol dan op het laatste moment een ander gerecht te moeten bedenken en maken.

7 tips voor een stressvrij Kerstdiner - uitproberen

4. Kleine gerechten

Heb je een meerdere gangen diner samen gesteld? Zorg dan dat de verschillende gerechten niet te groot zijn. Niemand wordt blij van bijv. 6 volle borden met eten. Het is zonde als iedereen na gang 3 al genoeg heeft. Nog erger; dat er geen ruimte meer is voor een dessert! Een bijkomend voordeel is dat kleinere gerechten vaak ook weer geld scheelt. Je portemonnee / bankrekening zullen je hierdoor ook dankbaar zijn tijdens de toch al dure periode.

5. Tafeldekken

Eten van een prachtig gedekte tafel is nog lekkerder en gezelliger dan een sfeerloze tafel. Bedenk dus ruim van te voren hoe jij de tafel wilt aankleden, dan kun je ruim van te voren al je tafelkleed, tafelloper, servies en overige decoratie aanschaffen. Krijg je ’s avonds een groep met eters en heb je ’s middags tijd over? Dek dan alvast je tafel, zo kun je gezellig mee kletsen en borrelen met je gasten en hoef je niet gehaast de tafel te dekken voor het diner start.

6. Uiteten

Keep it simple! Laat jezelf verwennen en leun relaxt achterover, want ook tijdens de Kerstdagen kun je heerlijk gaan uiteten. Op deze manier ontwijk je heel veel Kerstdiner (kook)stress.

7. Have yourself a merry (little) Christmas!

Je leest het overal en het klinkt zo cliché, maar GENIET GENIET GENIET! De feestdagen met al je vrienden en familie om je heen is zo’n fijne tijd. Laat deze feestelijke dagen niet verpesten door stress.

7 tips voor een stressvrij Kerstdiner - afsluiting

Ik hoop dat jullie iets aan deze 7 tips hebben en op een fijne manier de feestdagen kunnen vieren.

Alvast hele fijne Kerstdagen en op naar een top nieuwjaar!

Liefs,
Laura

Wil je van de feestdagen genieten, maar ook op gewicht blijven? Lees dan hier mijn tips!

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more