7 daagse detox: IK GA HET DOEN!

Aankomende week staat voor mij in het teken van DETOXEN. Een 7 daagse detox die alleen bestaat uit sappen en alleen in het begin nog een kleine portie groente of fruit. Ik heb de hele week keurige porties en gezond gegeten, veel water gedronken en de eerste dagen bouw ik het rustig af naar volledig sapvasten(vier dagen). Er wordt aangeraden NIET abrupt te beginnen met detoxen, omdat er dan kans is dat je je juist niet zo goed voelt. Duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn etc. kunnen dan optreden. Dus lees hieronder informatie over detoxen en mijn manier van aanpak!

# DETOX

Met detoxen wordt je lichaam ontgift. Al je organen, je huid als grootste orgaan, zouden door middel van detox de afvalstoffen afvoeren die niet, of moeizaam, weg kunnen. Althans dat zou de bedoeling ervan moeten zijn, maar het is nooit wetenschappelijk bewezen. Je lichaam werkt natuurlijk zelf ook hard om te ontgiften, een detoxkuur zou volgens velen dit proces kunnen versnellen. En je krijgt met gezonde sappen natuurlijk geen extra gifstoffen binnen, dus zou je je na een week detoxen fantastisch “schoon” moeten voelen. Toch is de informatie die je vindt vrij tegenstrijdig. Hieronder kun je zien wat ik daarmee bedoel.

De voordelen die het zou moeten hebben zijn:

– afvallen
– meer energie
– betere huid
– betere smaakbelevingen (na de detox)
– heldere geest en fijne gemoedstoestand

En je leest een heleboel nadelen:

– je valt wel af maar het is alleen vocht, daarna zit het er snel weer aan
– je verliest energie door de energiebeperking (je neemt weinig calorieën tot je; moeilijk vol te houden)
– totaal niet goed voor de gemoedstoestand
– en natuurlijk het gegeven dat er geen bewijs is!

Tja, Ik denk dat het per persoon verschillend zal zijn en dat er daarom ook zoveel over te vinden is. Ik kan me ook voorstellen dat bij vrouwen hormonen ook meewegen in bijvoorbeeld de gemoedstoestand. Stel je voor dat je normaal gesproken de week voor je ongesteld word enorme cravings hebt. Dan word je natuurlijk niet heel erg blij van niet mogen eten. Ik vind het reuze interessant!

 

http://www.retailwatching.nl/image/0c162423-6f42-4203-87c1-aff86aa9a9de/thumb/689x338/ffffff/true/center/thumb-voordelen-nadelen-1424951275jpg.jpg

 

# WHY DETOX?

Detox intrigeert me al een tijdje. Het is een enorme hype en je kunt het halen in thee vorm, sappen, poeders, shakes tot aan groen voedsel (groene detox), echt: je kan de wereld bedenken en er is een detox variant op. Het wachten is nog op de detox-pizza 🙂 ! De één vindt geweldig is, de ander vindt het verschrikkelijk. En dan nog de kwestie: helpt het eigenlijk wel? Aangezien er geen wetenschappelijk bewijs van te vinden is…? Juist omdat er zoveel verschillende informatie is, wil ik er graag achter komen hoe je je nou écht voelt en wat nou écht het verschil is. Reden meer voor mij om het avontuur aan te gaan en dit volgende week persoonlijk met jullie te delen, door middel van een dagboek dat ik ga bijhouden, hoe ik me voel, of ik verschil merk (hoe? wat? waar?) Dus mocht je je geroepen voelen kun je deze week mijn partner in crime worden, dan kunnen we volgende week verschillen bekijken.

 

# DETOX SCHEMA

Ik heb voor mezelf een schema gemaakt waar ik me aan houd. De tijden heb ik gebaseerd op mijn eigen levensstijl.

08:00 10:00 13:00 16:00 19:00
Dag 1 sap komkommer sap tomaat sap
Dag 2 sap appel sap X sap
Dag 3 sap wortel sap X sap
Dag 4 sap X sap X sap
Dag 5 sap X sap X sap
Dag 6 sap X sap X sap
Dag 7 sap X sap X sap

 

De eerste dag neem ik zo veel komkommer en tomaat als ik wil. Ik leef die dag hopelijk nog een beetje in de illusie dat ik nog iets mag eten. De appel en wortel spreken voor zich qua portie. Ideeën voor goede sap receptjes; kijk hieronder:

[bs_row class=”row”]
[bs_col class=”col-xs-3″]½ ananas
2 handjes blauwe bessen
200 gram soja yoghurt (ongezoet!)
Evt. 4 ijsklontjes
Evt. chia zaadjes[/bs_col]
[bs_col class=”col-xs-3″]1 Banaan
10 aardbeien
180 gram kwark
scheutje amandelmelk (ongezoet!)
Evt. kokosrasp[/bs_col]
[bs_col class=”col-xs-3″]1 groene appel
1,5 kop spinazie
6-8 bladeren boerenkool
1/2 komkommer
4 stengels selderij
1/2 citroen[/bs_col]
[bs_col class=”col-xs-3″]2 handen spinazie
1 kiwi
1 avocado
150 ml water
superfood naar keuze[/bs_col]
[/bs_row]

 

Deze zijn om even een ideetje te geven, je kunt natuurlijk bepaalde vruchten vervangen door groenten of andere soorten fruit. Daarin lekker experimenteren!MangoPassievruchtSmoothie

Mango-passievrucht smoothie met kokos, chiazaad en cacaonibs. Heerlijk!


# RULES

Okee, dus we weten een beetje hoe het moet, we hebben een schema, een idee van hoe we de sapjes moeten maken, maar hoe gaan we nou zorgen dat we ons er wel echt aan houden en welke regels gaan we volgen? Zo:

– Geen alcohol en frisdranken.
– Zorg ervoor dat je superfoods gebruikt en veel verschillende groentes en fruit. Vergeet ook alsjeblieft de eiwitten niet! Laat je spieren niet een opdoffer krijgen van deze week. Alles bij elkaar: gevarieerde vitamines en mineralen.
– Drink tussendoor thee en water, houdt in de gaten dat je aan je 2 Liter komt
– Veiligheid voor alles!! Als je je niet goed voelt, stop dan!
– Don’t push it, ga niet overtrainen in deze periode!

En niet onbelangrijk, daarna gaan we normaal verder met gezond eten en trainen. Dit mag nooit leiden tot verkeerd eetgedrag of stoornissen. Het is niet voor niets een korte periode waarin je dit doet, want jezelf uithongeren is echt uit den boze. Maar dat wisten we natuurlijk al wel 😉

 

# MY PROGRESS

Als ik een dagboek bijhoud, wil kijken wat het verschil is en dat ook nog eens ga delen met jullie; dan ben ik wel verplicht een voor en na foto te maken natuurlijk. Ik ben benieuwd of mijn huid beter wordt en natuurlijk of ik afval.
Foto’s maken en wegen is toch wel een handige trick. KG op dit moment: 65.
En hieronder alvast een pre-setje. Onbewerkt en ongeshopt uiteraard!

 

manon voor zij achter zij
huid check detox
Uiteraard ook van mijn gezicht een goede close-up. Ik ben zo super nieuwsgierig of het veel verschil maakt voor je huid. Doe mij maar een lekker gezonde glow 🙂

Ik vind het een hele spannende week, nu al, omdat ik geen idee heb hoe ik me ga voelen en of dit iets voor mij is. Toch wil ik graag het ondergaan om hierover mijn eigen mening te kunnen creëren. En wat die mening zal zijn? Who knows? Volgende week kun je het lezen.

Voor nu een fijne week en ciao!

Lees ook: 6 x geweldige Detox Smoothies

 

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more