5 tips waarmee jij je discipline kan trainen

Discipline is eigenlijk een soort spier die je kunt ontwikkelen/trainen. Het gaat met vallen en op staan, maar het mooie is: iedereen heeft deze spier! Je hebt deze spier hard nodig, zeker als je je gedrag wilt veranderen. Soms heb je bijvoorbeeld geen zin om te trainen, maar het is tóch goed om te gaan. Want als je eenmaal bent geweest, geeft het je heel veel voldoening. Maar discipline is is ook: de verleiding kunnen weerstaan van dat koekje bij de koffie. Dát zijn de kleine overwinningen die je een goed gevoel en kracht geven. Een handige spier dus, die iedereen heeft. Ja iedereen, dus jij ook! In deze blog geef ik je tips hoe je discipline kunt trainen.

Hoe staat het met mijn eigen discipline?

Doordeweeks snoep ik niet, en eet ik altijd gezond… In het weekend let ik hier ook erg op, maar kan ik op zijn tijd enorm genieten van een heerlijk koekje, taartje, ijsje of noem het maar op. Wel houd ik er dan rekening mee wat ik de rest van de dag eet. Zo onderhandel ik eigenlijk altijd met mezelf en maak ik bewuste keuzes. Zo maak ik bijvoorbeeld de keuze om de hele zondag gezond te eten, maar neem ik ’s avonds een heerlijk schepijsje met slagroom bij de ijssalon. Sporten doe ik 3 tot 4 keer in de week, ‘s avonds meteen uit het werk of ‘s morgens op mijn vrije dag. Dan zet ik de wekker om naar de sportschool te gaan, en vind ik het fijn om mijn dag te beginnen met een training. Je zou kunnen zeggen dat ik streng ben voor mezelf. Maar dit is waar ik me goed bij voel en wat werkt voor mij.

 

discipline

Herpakken

Natuurlijk heb ik ook mijn ups&downs, maar na een down weet ik mezelf altijd weer te herpakken. Op zo een moment denk ik aan mijn doelen en ga ik er weer volledig voor! Hoe vaak hoor ik wel niet op mijn werk: “Wil je echt geen koekje bij de thee, Bianc?” Of: “Wat heb je nu weer voor een gezonde lunch mee?”, “Ga je alweer sporten?” Vragen waar ik me inmiddels niets meer van aantrek, want het is mijn lifestyle! Deze discipline geeft mij structuur en energie.

 

discipline

5 tips: Zo kan jij je discipline trainen

Iedereen heeft discipline, maar hoe kun je dit precies trainen? Ik heb een aantal tips voor jullie:

1: Just do it

Het klinkt misschien simpel maar heb je geen zin om te trainen, ga dan juist wel! Want als je eenmaal geweest bent geeft het je heel veel voldoening. Bij de volgende keer dat je geen zin hebt, zul je aan dat voldoeningsgevoel denken. Hoe vaker je dat doet, zal je discipline steeds sterker worden. Je zal het steeds leuker gaan vinden en je uitstelgedrag zal langzaam minder worden, of gaan verdwijnen.

2: Vier kleine successen

Heb je een doel bereikt dan mag je best wel even trots zijn. Je kan jezelf belonen met iets waar jij blij van wordt. Zorg er alleen voor dat je je hierna ook weer focust op het volgende doel.

3: Houd je doel voor ogen

Denk bij iedere keuze die je maakt aan het doel wat je voor ogen hebt! Heb je geen zin om te trainen, visualiseer dan wat je doel is. Sluit je ogen en beeldt het je in. Zie jezelf al op het strand liggen in je bikini body. Zorg dat je een realistisch doel hebt. Begin klein en bouw het op. Ga je ze opstellen? Doe het dan goed!

 

discipline

4: Leer met jezelf onderhandelen

Onderhandel met jezelf en maak bewuste keuzes! Weersta bijvoorbeeld de verleiding van dat ene koekje bij de koffie op een doordeweekse dag. Je zult merken dat het steeds makkelijker wordt om de verleiding te weerstaan. Bovendien smaakt dat koekje op zaterdagmiddag extra lekker als het je is gelukt om ‘m door de weeks te weerstaan.

discipline

5: Maak een (week)planning

Als je trainingen inplant per week, dan weet je precies op welke dag je gaat trainen. Zo kan je uitstelgedrag voorkomen. Of maak een weekplanning van je voeding, ontbijt/lunch/diner. Dit voorkomt dat je last minute nog moet bedenken wat je gaat eten. Zo’n planning kost even tijd om te maken, maar dan weet je wel dat je gezond eet. Zie hier een voorbeeld van een eetschema!

Inspireren en motiveren

Heel belangrijk: vergelijk jezelf niet met andere mensen! Iedereens fitjourney ziet er anders uit. Met deze blog hoop ik jullie te hebben gemotiveerd om aan je discipline te werken. Willen jullie extra inspiratie? Op mijn instagram kunnen jullie zien wat ik zoal eet, gezond maar ook mijn ‘guilty pleasures’. Hebben jullie vragen of nog meer tips nodig, laat het mij weten dan kan ik je misschien helpen?

Veel liefs, Bianca

Wil je ook meer structuur? Dan zijn de eet- en workoutschema’s van ons ebook wat voor jou!

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more