Welterusten! Tips voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is niet alleen goed voor je humeur, het doet ook wonderen voor je (sport) prestaties. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat slaap essentieel is voor een healthy lifestyle. Ana schreef hier eerder ook een artikel over: waarom slapen zo belangrijk is voor fitgirls. Maar what to do als je ’s nachts met je ogen wijd open naar het plafond blijft staren? 6 tips voor een goede nachtrust!

Schaapjes tellen

Nu ik steeds dichter bij mijn einddoel kom (herstellen van een eetstoornis), hoe meer ik me besef hoe belangrijk een goede nachtrust in dit proces én op sportgebied is. Ook zie ik steeds meer in hoe ik dit jarenlang genegeerd heb. Ik draafde maar door, ging 7 keer in de week trainen en als ik dan eindelijk in bed lag kon ik uren schaapjes tellen en naar het plafond staren voordat ik in slaap viel. Het resultaat was dat ik mezelf compleet uitputte, wat alles behalve gezond is.


Herstel en balans

In mijn herstelproces leer ik steeds beter naar de signalen van mijn lichaam te luisteren, en één daarvan is aanvoelen wanneer ik moe ben. Vooral op dagen dat ik getraind heb (ik sport 3 á 4 keer in de week), voelt niet alleen mijn hoofd moe van alle prikkels die ik die dag op gedaan heb, ook mijn lichaam geeft aan dat het tijd nodig heeft om te herstellen en weer in balans te komen. Dit is al een belangrijke stap, maar dan de volgende stap: hoe val ik in slaap en kom ik aan die gemiddelde 7 uur slaap die mijn lichaam nodig heeft? Deze tips helpen mij aan een goede nachtrust. Heb jij er ook moeite mee? Dan heb je hopelijk wat aan mijn tips!

6 tips voor een goede nachtrust

1. Daglicht

Ga overdag naar buiten zodat de productie van het slaaphormoon melatonine wordt teruggeschroefd en je lichaam zich klaarmaakt voor alle activiteiten die je overdag wil doen. Hierdoor ‘weet’ je biologische klok ook dat als het donker wordt je lichaam weer melatonine moet aanmaken, en je dus lekker kunt slapen.

2. Een vast slaaproutine

Probeer elke dag (ja, het liefst ook in het weekend) op hetzelfde tijdstip op te staan en naar bed te gaan. Zowel je lichaam als je biologische klok maak je hier heel blij mee.

3. Sporten

Als je sport komen er stressverlagende endorfine vrij, waardoor je niet alleen makkelijker in slaap valt, je slaapt ook nog eens beter. Weer een extra reden om te gaan sporten!

4. Relax

Deze tip vond ik zelf wel de moeilijkste want om tot rust te komen is het belangrijk dat je je mobiel en computer aan de kant legt en de tv uitzet. Ai, best even wennen, maar ik merk dat ik een stuk makkelijker in slaap val als ik net een boek gelezen heb, dan als ik nog ‘even’ op Instagram zit.

Lees ook: Waarom is ontspanning belangrijk?

5. Een fijne slaapplek

Lucht je slaapkamer en stap in een fijn bed in een rustige, koele en donkere kamer. Ook hier heb ik het een en ander aangepast. In mijn slaapkamer heb ik de wanden in een frisse witte kleur geschilderd en een nieuw dekbedovertrek en een matras aangeschaft (dit laatste deed ik trouwens heel makkelijk via matrasaanhuis.nl). Tot slot heb ik nog een paar groene planten neergezet en nu heb ik een hele fijne slaapplek; love it!

6. Drink niet te veel cafeïne en alcohol

Deze tip heb je vast wel eens eerder gehoord. Cafeïne heeft in het lichaam een halveringstijd van 6 tot 8 uur, dus reken maar uit als je aan het eind van de middag nog een kop koffie drinkt. Met een glas alcohol op val je vaak wel makkelijker in slaap, het is funest voor de kwaliteit van je slaap. Door het proces dat het alcohol in je lichaam wordt afgebroken slaap je juist heel onrustig.

Dankzij deze tips slaap val ik nu een stuk makkelijker in slaap en word ik veel uitgeruste wakker. Hoe zit dat bij jou, val jij altijd makkelijk in slaap?

Welterusten en liefs,
Lianne

Niet alleen een goede nachtrust is belangrijk om je spieren te laten herstellen, dat is een rustdag nemen ook. 8 redenen om een rustdag te nemen!

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more