Tijdens mijn vakantie in Griekenland heb ik heerlijke Griekse salades gegeten. Wat is de Griekse keuken toch lekker. Wist je dat er ook zoiets bestaat als healthy Grieks eten? Ze werken veel met groenten. De tomaten en groenten hebben zoveel meer smaak dan hier in Nederland. Om precies die smaak in Nederland weer te proeven is moeilijk, omdat het gewoonweg ligt aan de heerlijke zonnige producten daar, maar met de Nederlandse groenten is het ook goed te doen en smaakt het heerlijk tijdens warme dagen. Ik heb een recept voor een salade en Dakos, maar ook een simpele Tzatziki mag hierbij eigenlijk niet ontbreken, dus daarvoor ook een receptje. Voor wie Dakos nog niet kent: dit is een Griekse variant van de bruschetta!
Healthy Grieks 1: Griekse salade
Wat heb je nodig?
- Groene paprika
- Ui
- Tomaat
- Kleine komkommer
- Feta
- Oregano
- Griekse olijven met pit
- Kropsla
- Olijfolie
- Peper/zout
Snij alle producten fijn, en meng ze tot een salade. Voeg daarna een beetje olijfolie, peper en zout toe. Tot slot strooi je een beetje oregano over de salade.
Healthy Grieks 2: Dakos
Wat heb je nodig?
- 2 harde volkoren bolletjes
- 6 rijpe (roma)tomaten
- Olijfolie 1 el
- 1 teentje knoflook
- 75 gr feta (of als je kunt vinden mizithra, de Kretenzer variant)
- Peper/zout
- Beetje oregano
Snij de volkoren bolletjes doormidden en grill ze even in de oven. Eerst gaan we een tomatensausje maken van de verse tomaten. Om dit te doen moeten we ze pellen. Maak in iedere tomaat aan de onderkant een kruisje en giet kokend water op de tomaten. Laat dit een kleine minuut staan, zodat het velletje losweekt. Vervolgens spoel je de tomaten koud, eigenlijk net als je bij een ei zou doen na het koken en pel ze. Snij de kern uit de tomaten en hak of prak het overgebleven vruchtvlees fijn, maar niet te. Maak dit “sausje”op smaak met het teentje, heel fijn gehakte, knoflook, een snufje zout en de oregano. Smeer hier de geroosterde broodjes mee in en verdeel vervolgens wat van de kaas over de broodjes. Een beetje vers gemalen peper er over wat olijfolie en eventueel nog wat oregano en je bent klaar. Een heerlijk fris hapje voor bij de zwoele zomerdagen.
Healthy Grieks 3: Tzatziki
Wat heb je nodig?
- 1 komkommer
- 2 el olijfolie
- 150 g volle yoghurt ( Grieks)
- 1 teentje knoflook
- 1 tl citroensap
- Beetje zout
Halveer de komkommer en snij de pitjes eruit. Nu ga je de komkommer raspen in sliertjes. Bestrooi de komkommer met een beetje zout en laat dit 4 minuutjes uitlekken in een vergiet. Hierna dep je de komkommer droog en doe je dit in een kom met de yoghurt en olijfolie. Pers nu de knoflook erboven uit en breng het op smaak met olijfolie, citroensap, peper en zout.
Kali orexi!
Liefs,
Rosa