#1 Wat vegetariër zijn doet voor het: MILIEU

Het ligt natuurlijk voor de hand dat je vegetariër wordt vanwege het dierenleed. Maar er zijn ook andere aspecten waar je als vegetariër een invloed op hebt, zoals het milieu en je gezondheid. In de eerste reeks van deze blogs laat ik jullie zien wat vlees eten of juist geen vlees eten voor invloed heeft op het milieu. Kortom: vegetariër voor het milieu.

Minder uitstoot

De veehouderij draagt wereldwijd voor 14,5% bij aan de uitstoot van broeikasgassen als CO2, methaan en lachgas – evenveel als de transportsector. Eén koe stoot jaarlijks net zoveel broeikasgassen uit als 4,5 auto’s, ofwel het rijden van 70.000 km. De vee-industrie draagt dus fors bij aan klimaatverandering. Onze leefomgeving wordt vervuild door de hoge uitstoot van ammoniak, fosfaat en fijnstof.

Minder boskap

Voor veevoer worden kilometers tropisch oerwoud gekapt om plaats te maken voor sojaplantages. Met het verdwijnen van apen- en andere diersoorten tot gevolg. Het land wordt voorgoed verpest door erosie.

Minder milieuvervuiling

De 570 miljoen dieren die jaarlijks in Nederland worden gehouden, produceren grote hoeveelheden fijnstof en zo’n 78 miljard kilo mest. De Nederlandse vee-industrie produceert 20% van alle fijnstof in Nederland. Dit komt van stro, zaagsel, gedroogde mest en veren. Vooral kippenbedrijven zijn een grote bron. We exporteren dieren en vlees, maar de mest blijft hier. De ammoniak en fosfaat hieruit vervuilen de bodem en het grondwater en zorgen ervoor dat planten-, vis- en insectensoorten uit onze natuur verdwijnen. Fijnstof is slecht voor het milieu en gevaarlijk voor de volksgezondheid. En denk eens aan alle milieuvervuiling door de pesticiden bij de veevoerproductie in andere landen.

vegetariër voor het milie

Minder waterverbruik

Je bespaart veel water. De productie van vlees kost veel meer water dan de productie van plantaardige voeding. Zo vereist de productie van een kilo rundvlees in totaal 15.000 liter water, een kilo varkensvlees 6.000 liter en een kilo kip 4.300 liter. Van al het water dat we gebruiken, is één procent nodig voor het watergebruik in huis en maar liefst 43 procent is nodig voor de productie van vlees, eieren en zuivel.

Minder overbevissing

Je draagt niet bij aan het leegvissen van de oceanen. 80% van de geconsumeerde vissoorten worden met uitsterven bedreigd.

Ik ben benieuwd wat jullie van deze informatie vinden. Helpt het je bij een keuze om flexi-tariër, vegetariër of zelfs veganist te worden? Laat me je mening horen in de reacties. En als je geïnspireerd bent om vandaag een dagje zonder vlees in te lassen, kijk dan hier of hier voor heerlijke recepten!

Liefs,

Eva

Bron: Wakker Dier

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more