Hoeveel moet je sporten om 1 kilo af te vallen?

1 kilo afvallen met sporten, hoe dan?! Je kent de clichés “abs are made in the kitchen” en “afvallen is 80% voeding en 20% sporten” vast wel. Waar komen deze clichés vandaan? Want het lijkt heel logisch om meer te gaan bewegen als je wilt afvallen, maar hoeveel moet je dan eigenlijk bewegen? En is dit een efficiënte manier om af te vallen?

Hoe het werkt

Afvallen gebeurt volgens een heel logisch principe: je moet meer calorieën verbranden dan dat je binnen krijgt. Dit heb je vast ook vaker gehoord (of gelezen in mijn blog: 10 x waarom afvallen je nog niet is gelukt). Maar hoeveel calorieën zijn dat dan? 7000 calorieën is daarop het exacte antwoord. Om 1 kilo vet te verliezen moet je 7000 calorieën meer verbranden dan dat je binnen krijgt.

Let op: dit gaat dus om kilo’s in vet! Het kan zijn dat als je te snel afvalt, je ook spiermassa en/of vocht verliest. Dat is leuk voor de weegschaal, maar heeft waarschijnlijk niet het gewenste effect. Ik ga er vanuit dat iemand die een kilo wil afvallen vooral vet wil verliezen.

1 kilo afvallen met sporten

1 kilo afvallen met sporten

Omgezet betekent 1 kilo afvallen met sporten:

Hardlopen: 650 calorieën per uur, bij 10 km per uur = 11 uur
Krachttraining: 195 calorieën per uur = 36 uur
Zwemmen op normaal tempo: 395 calorieën per uur = 21 uur
Tennissen: 520 calorieën per uur = 13 uur
Fietsen met 20 km per uur: 520 per uur = 23 uur

Deze uren zijn berekend aan de hand van een vrouw van 65 kilo en zijn de uren afgerond naar hele uren (bron). Laat ik hier nog een keer benadrukken dat je met bovenstaande uren je er niet bent. Je moet deze calorieën méér verbranden dan dat je ze binnenkrijgt.

Poeh…

Ik weet niet hoe dit bij jullie zit, maar ik word zelf een beetje depressief van de gedachten dat ik 11 uur moet hardlopen om 1 kilo vet te verliezen. Ik ben dol op hardlopen hoor, begrijp me niet verkeerd, maar zeg dat ik twee dagen in de week een half uur loop en in het weekend een langere loop van één uur, dan zit ik op 2 uur hardlopen in de week. Omgerekend is duurt het dus meer dan 5 weken om 1 kilo vet te verliezen. Bovendien heeft hardlopen effect op andere aspecten, zoals mijn cortisol- en glucoseniveau waardoor mijn lichaam waarschijnlijk méér eten gaat vragen.

voordelen van hardlopen

Niet meer sporten?

Kortom, sporten is leuk, maar wil je alleen met sporten afvallen dan heb je een lange weg te gaan. En dit is dus precies wat wordt bedoeld met alle clichés. Bewegen is gezond en moet je ook zeker doen. Het is goed voor je metabolisme, voor je gezondheid en nog veel meer. Als je wilt afvallen dan zijn de calorieën die je éxtra verbrandt alleen maar mooi meegenomen.

Wil je meer gaan bewegen? Go for it! Mijn advies: doe het omdat je de gezondheidsvoordelen inziet en omdat je het leuk vindt. Ga ook echt op zoek naar een sport die bij je past. Doe het niet met alleen het doel om af te vallen, want dan kom je waarschijnlijk van een koude kermis thuis.

Wil je hardlopen toch eens proberen? Doe het dan goed. Bouw het langzaam op en houd de lol er in. Met de Running Guide help ik je een handje!

Hoe dan wel afvallen?

Wat moet je dan wel doen? Je eetpatroon onder de loep leggen is een mogelijkheid. Maar grote kans dat je dat al wel eens gedaan hebt, als je meerdere afvalpogingen hebt gedaan. Ik ervaar steeds meer dat het niet alleen de voeding of het sporten, maar juist dat die twee dingen automatisch volgen als je mindset goed is. De overtuigingen die je hebt over voeding, jezelf en sporten spelen daarbij een belangrijke rol. Heb jij bijvoorbeeld het idee dat het jou toch niet gaat lukken, dan is de kans groot dat dit ook zo gaat zijn. Zomaar van overtuigingen veranderen komt zelden voor. Hoe wel? Door jezelf en je gedachten (eventueel samen met een coach) onder de loep te nemen.

Nu ben ik benieuwd: hoe kijk jij aan tegen sporten? Is dit allemaal nieuw voor je? Struggle je zelf met afvallen?

Liefs, Ana

Hardlopen heeft andere voordelen, kende je deze 10 al?

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more