Ik ga jullie vertellen: zo ziet mijn balansdag eruit. Maar waarom een balansdag? Nou dat zal ik je ook eens vertellen! Gisteren zette ik mijn wekker vroeg. Om 06.00 uur om precies te zijn. Dat deed ik om op tijd op werk te zijn en ook weer op tijd naar huis te gaan en zo nog voldoende tijd te hebben om vóór het avondeten een klein rondje te hardlopen. Om 16.42 was ik terug in Amsterdam. Ik kocht een banaantje en sjeesde naar huis. Maar thuis aangekomen voelde ik aan mijn hele lijf: ik wil dit niet! Ik had zó geen zin om te gaan hardlopen. Dat komt niet vaak voor, dus als ik dat opmerk dan neem ik het serieus. Ik plofte op de bank. Met Netflix aan uiteraard. Nadat ik mijn bord eten had gegeten sloeg de lekkere trek toe. Ook daar had ik me al een tijd niet aan toe gegeven. Dus ik at nog aardig wat weg van het overgebleven lekkers van de Paasdagen. Oeps! Nu had ik in plaats van 300 calorieën verbrand er minstens 500 extra gegeten dan ik gepland had. Ook als je vegan eet tikt chocolade hard aan! Helaas 😉

Fijn voelt het natuurlijk niet. Controle verliezen is nooit fijn (tenzij je gecontroleerd controle wilt verliezen), maar het gebeurt wel eens. Wat te doen? Niks! Helemaal niks! Accepteren dat het wel eens anders loopt dan dat je zou willen. Je shit voelen helpt helemaal niet. Het beste is om te hervatten waar je mee bezig was. Eventueel een balansdag inlassen. En so I did.

Een balansdag hoeft helemaal niet extreem streng te zijn. Je let gewoon even wat beter op. Beweegt eventueel iets meer dan je normaal zou doen en probeert het lekkers te laten staan waar je normaliter makkelijk aan toe zou geven. Vandaag deel ik met jullie mijn vegan eet- en sportdagboek op een balans dag. Let op, mocht je denken: “die eet wel heel weinig!” bedenk je dan dus dat het om een balansdag gaat. Ik eet ook minder dan ik eigenlijk nodig heb. Dat is het hele punt van de balansdag. Denk je: “oh my god, dat trek ik nooit! Zo weinig eten!” bedenk dan dat ik maar 1.58 meter kort ben en dat ik misschien wel veel minder nodig heb dan jij. Dus even nadenken voordat je het klakkeloos gaat overnemen.

Zo ziet mijn balansdag eruit:

05.45 – De wekker gaat voor de eerste keer

05.54 – De wekker gaat voor een tweede keer, ik sta op! Na twee of drie glazen water en een sojacappuccino trek ik mijn hardloopkleding en schoenen aan. Om 06.30 sta ik buiten.

Zo ziet mijn balansdag eruit

07.10 – Ik ben weer thuis nadat ik 5,3 km heb hardgelopen en een stukje heb uitgelopen. Na douchen, aankleden en opmaken, maak ik mijn ontbijt klaar. Dit ontbijt bestaat uit:

  • 75 gram rood fruit (ik haal het een avond van te voren uit de diepvries en zet het in een schaaltje in de koelkast)
  • 1 scoop vegan eiwitpoeder met Vanillesmaak van Orangefit
  • water om het eiwitpoeder te mengen
  • ongeveer 100 ml sojayoghurt om een beetje volume te creeëren
  • ongeveer 20/30 gram (2 handjes) havermout waar ik lijnzaad door gemixt heb.

Ik drink hier weer een koffie bij en nog twee glazen water.

Zo ziet mijn balansdag eruit

07.55 – Ik fiets richting Amstel Station nadat ik enorm smerige vogelpoep van mijn zadel en fietstassen heb gepoetst. De tocht is 7,3 km. Amstel Station is overigens niet het meest logische station om te pakken. Er zijn twee stations binnen Amsterdam die dichterbij zijn. Alleen is het dan zo dat ik langer in de trein zit, dus ik heb voor mezelf besloten dat ik langer op de fiets zit dan dat ik langer in de trein zit.

08.55 – Ik kom aan op Utrecht Centraal en zie dat ik precies 1000 calorieën heb verbrand, nog voordat mijn dag begonnen is. Ik kies er voor om naar mijn werk te lopen in plaats van de fiets te pakken. Het is 1,2 km. Op de fiets verbrand ik 30 calorieën met dit ritje maar door te kiezen voor lopen heb ik dit meer dan verdubbeld: 65 calorieën geeft de teller aan. En ik heb geen fiets bij me, dus ik moet straks ook weer terug lopen.

09.15 –  Ik zet de waterkoker aan. Ik drink twee glazen water en een kop thee. Om 10.00 uur zet ik opnieuw een kop thee en eet een mini-klein-appeltje.

12.00 –  We lunchen gezamenlijk met de collega’s aan één grote tafel.  De lunch bestaat uit:

  • 1 sneetje met hummus en rucola
  • 1 sneetje met Baba Ganoush en rucola
  • 1 (klein) kapje brood met pindakaas.

Na de lunch wandel ik met een collega 1,5 km door de binnenstad van Utrecht.

13.00 – Met een sojacappuccino ga ik terug naar mijn werkplek. Ik drink 3 glazen water want ik krijg altijd mega dorst van koffie!

15.30 – Een handje noten. Met een handje bedoel ik dit:

Zo ziet mijn balansdag eruit

17.00 – Via de winkelstraten van Utrecht wandel ik naar het station. Op Amstel aangekomen fiets ik weer 7,2 km naar huis.

19.00 –  Ik zet wat groene olijven en gerookte amandelen klaar voor mijn vriendinnetjes terwijl ik kook. Ik eet hier wel wat van, maar niet veel.  Tijdens het koken drink ik water en een blikje Coca Cola Zero.

20.00Deze heerlijke couscous salade staat eindelijk op tafel en oh, oh oh, wat is dit een heerlijke tractatie! Tijdens het eten drink ik ook weer water en een blikje Coca Cola Zero.

Zo ziet mijn balansdag eruit

 

21.00 – Na het eten drink ik een kop thee en één klein stukje pure chocolade (72%).

23.00 – Ik lig in bed. Ik zie dat de teller op 2231 calorieën staan. Die heb ik dus mooi verbrand vandaag!

 

Zo ziet mijn balansdag eruit: De nabeschouwing

Op het stukje chocolade, de paar nootjes en olijfjes na – dat zijn tenslotte toch echt wel extra’s op een balansdag – vind ik dat ik het netjes heb gedaan. Ik vind dat ik – zonder overdreven streng te zijn of obsessief te sporten – een goede balansdag heb gehad. Zoals je kunt zien verbrand ik met toch voldoende beweging ‘maar’ 2200 calorieën. Ik vind dit absoluut niet weinig hoor, want ik weet dat het met mijn 1.58 meter lang nog knap lastig kan zijn om meer dan 2000 calorieën te verbanden. Ben je groter en/of zwaarder dan ik, dan verbrand je sneller dit aantal calorieën.

Wat vinden jullie? Best oké toch? Houden jullie wel eens een balansdag? Wat doe je dan anders dan op andere dagen?

X Ana

Headerfoto: David Stegenga

Wil je weten wat de andere fitgirls op een dag of in een week verorberen?