Gisteravond keek ik even als een echte vrouw door de kastjes, wat moet ik nog halen? Wat hebben we nog? En ik zag ineens de cruesli van mijn vriend staan. Die ik dus echt mijd. Er zit zo ontzettend veel suiker in. Dat moet toch beter kunnen? Dus ik heb heel erg veel gezocht naar zelf cruesli maken op een gezonde manier en heb een soort samenvatting gemaakt van een aantal recepten. Het beviel zo goed dat ik hem graag met jullie wil delen! Ben benieuwd wat jullie vinden… 🙂

Verwarm je oven voor op 150 graden en leg alvast een bakplaat met bakpapier klaar.

Ingrediënten:  (ongeveer 5 a 6 porties)

– ongeveer 120 gram havermoutvlokken
– 1 eiwit
– 2 eetlepels honing
– theelepel kaneel
– 1 eetlepel kokosolie
– ongeveer 100 gram gedroogd fruit/noten/zaden

Fruit/noten/zaden kun je natuurlijk zelf invullen naar je eigen smaak en daar ook je variaties in zoeken, anders wordt het na een tijdje natuurlijk saai.

zelf cruesli maken

Laat de kokosolie smelten en voeg het eiwit er aan toe. Roer even goed door elkaar. Voeg nu de havermoutvlokken, kaneel en honing toe. Zorg dat alles goed door elkaar zit en spreid het uit over de bakplaat. Zorg er voor dat het zo ruim mogelijk ligt, dan wordt het het knapperigst! 🙂 Dit mag 20 minuten worden gebakken op 150 graden. Na de 20 minuten haal je de bakplaat er uit, check je even of alles er nog mooi bijligt en voeg je de 100 gram gedroogd fruit/noten/zaden toe. Dit laat je in zijn geheel ook nog even 10 minuten bakken.

Ik heb dit keer gekozen voor gedroogde cranberrys, hazelnoten, pecannoten en pompoenpitjes.

Na de 10 minuten laat je het geheel rustig afkoelen en dan wordt het hartstikke knapperig.
Stop ze in een mooie pot, want het ziet er ook nog eens heel erg bourgondisch en ambachtelijk uit.

Per portie van ong 40 gram: 190 kCal.

Bewaar de cruesli maximaal een week. Dus eigenlijk nodigt het je uit om elke week nieuwe te maken, lekker vers! Het is niet bewerkelijk en zeker de moeite waard. En het is inderdaad wel iets minder zoet dan de cruesli die we kennen, ik denk dat de meeste healthy people het heel erg kunnen waarderen door de pure smaak. Ik vind het oprecht lekkerder en het geeft me een beter gevoel om te eten.
En dat crunchy gevoel is gewoon top! Dus gooi die kant en klare pakken weg en ga aan de slag! Je zal er geen spijt van hebben 😉

Eet smakelijk!

 

Meer healthy recepten zien? Klik hier.