Welk fruit is het gezondst? Al van jongs af aan wordt ons verteld twee stuks fruit per dag te eten. Voor sommigen een hele opgave terwijl anderen met gemak over dit aantal heen gaan. Ikzelf behoor tot de laatste categorie en als ik trek heb doe ik al gauw een greep naar de fruitschaal. Een appeltje hier, peer daar, banaan zus en aardbeien zo. Maar uiteraard is er ook hier weer een tegengeluid, want ‘van fruit word je dik’. Dit is natuurlijk veel te kort door de bocht en fruit bevat stoffen die we zeker nodig hebben. Punt is echter wel dat er soorten zijn die behoorlijk veel suiker bevatten.

welk fruit is het gezondst

Fruit met de meeste suikers

Onder het fruit met de meeste suikers is op de eerste plek geëindigd *tromgeroffel* de dadel. Dadels zijn heerlijk zoet en worden vaak gebruikt als vervanger voor suiker in taarten en andere baksels. Een hele logische keus, want dadels bevatten namelijk zo’n 29 gram vruchtensuiker (per 100 gram). Bananen staan op de tweede plek met 18 gram aan suiker. Op een gedeelde derde plek staan druiven, mango’s en vijgen. Ze bevatten alledrie gemiddeld 13 gram suiker per 100 gram. Frambozen, kersen en blauwe bessen zitten tevens vol vruchtensuiker, zo’n 14 en 15 gram. Dit lijken behoorlijke aantallen, maar onthoud wel dat dit allemaal natuurlijke suikers zijn en dat bovenstaande producten heel veel goede vitamines, mineralen en vezels bevatten. Dit is dus niet te vergelijken met de toegevoegde suikers die in snoepgoed en koekjes zitten.

Let wel op dat gedroogd fruit (rozijnen, gedroogde abrikozen/pruimen etc) vaak meer dan vier keer zoveel suiker bevat dan de verse variant. Bij gedroogde abrikozen is dit bijvoorbeeld 55,8 gram suiker tegenover 7,7 gram bij de normale abrikoos. Ook vruchtensappen zijn kleine boosdoeners, want zij bevatten wel de hoeveelheid suikers, maar door het persen van de vrucht gaan vezels verloren waardoor het geen verzadigd gevoel meer oplevert.

Fruit met de minste suikers

Hoera! Dat was wat ik dacht, want onze grote vriend(in) de aardbei staat bijna bovenaan het lijstje met fruit met  de minste suikers. Aardbeien bevatten namelijk maar 6 gram suiker per 100 gram. De absolute nummer 1 is de kokosnoot met slechts 1 gram suiker. Limoen staat op een tweede plek met 1,9 gram suiker. Onder het zoete fruit scoren de nectarine, abrikoos, sinaasappel en perzik hoog als het gaat om weinig suiker. Deze soorten bevatten ongeveer 8 gram aan suiker per 100 gram.